Ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο.
Το Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα που υποστήριξε ότι η πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.
Συγκεκριμένα το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.
Αντίθετα τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες μαζί με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.
Τι έγινε χθες στο δικαστήριο
Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου πρότεινε ο εισαγγελέας
Με χειροκροτήματα και επιφωνήματα «Ζήτω η Ελλάς» έγινε δεκτή από το ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, η πρόταση του εισαγγελέα να κηρυχθεί
ένοχος ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ´ εξακολούθηση.
Ο εισαγγελικός λειτουργός στην εισήγηση του, ζήτησε την ενοχή του κ. Γεωργίου τονίζοντας , μεταξύ άλλων, ότι την επίμαχη περίοδο «υπήρχε έντονη ανάγκη να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στο νόμο και στην ομάδα, στην συλλογικότητα» .
Ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε πως βάση του ιδρυτικού της νόμου, ήταν υποχρεωτική η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μια φορά το μήνα και ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας απαντώντας στην αιτίαση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ότι είχαν υποκλαπεί τα email του από τον τότε αντιπρόεδρο,είπε πως ο Ανδρέας Γεωργίου θα μπορούσε είτε να απέχει και να μην κρατάει ομήρους τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ καθώς αυτός ήταν «απλός συντονιστής- μαέστρος σε μια ορχήστρα που το κυρίαρχο όργανο ήταν το ΔΣ. «Όφειλε ως πρόεδρος να βρίσκεται πάνω από κάθε προσωπική διαφορά. Θα μπορούσε, αν ήθελε να υποβάλει, αίτηση εξαίρεσης του αντιπροέδρου» τόνισε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως όλα αυτά συνέβησαν την πιο σημαντική στιγμή ιστορικά από την ίδρυση της ΕΛΣΤΑΤ και επισημαίνοντας πως ο Ανδρέας Γεωργίου ήθελε να μετατρέψει την ΕΛΣΤΑΤ «σε ενός ανδρός αρχή».
Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της διατήρησης παράλληλα θέσης από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο Δ.Ν.Τ, ο εισαγγελέας επισήμανε πως «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται», και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Γεωργίου θα είχε επιλέγει για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην περίπτωση που είχε αποκαλύψει την παραμονή του και στο Δ.Ν.Τ για διάστημα μερικών μηνών.
Η ένταση στη δίκη είναι τέτοια από το ακροατήριο που η πρόεδρος διέταξε την κράτηση μιας γυναίκας για 48 ώρες λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς της να διακόπτει συνεχώς τη διαδικασία.