Η κίνηση της τουρκικής πλευράς προς τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και η φημολογία περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου απασχόλησαν, κατά κύριο λόγο, τη σημερινή τετράωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, αλλά αναφερόμενος στις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών τόνισε ότι «πολλά από αυτά που ακούστηκαν είναι αλληλοσυγκρουόμενα». Όπως επισήμανε, «δεν είναι ώρα κατηγοριών ή αντιπαραθέσεων», αλλά είναι «ώρα κοινών δράσεων για να αντιμετωπιστούν τουρκικοί σχεδιασμοί». Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο των οποίων έχει αποταθεί στην ΕΕ και έχει κάνει πρόσκληση προς τα κόμματα για συγκεκριμένες εισηγήσεις. Τα μέτρα, υπογράμμισε, δεν έχουν στόχο την επίλυση του Κυπριακού, αλλά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επαναρχίσει ο διάλογος, αλλά παράλληλα πρέπει να αναχαιτιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ο γγ των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός που μιλά για κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού.
Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού είπε ότι κάθε φορά που δεν υπάρχουν εξελίξεις στις συνομιλίες, η Τουρκία προχωρά σε προκλητικές κινήσεις. Όπως τόνισε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «είναι με το μέρος μας σε ό,τι αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συνομιλίες». «Στόχος δεν είναι να πειστούμε μεταξύ μας, αλλά να πείσουμε τους τρίτους ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που προέταξε η κυβέρνηση για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και αντιμετώπιση των προκλήσεων και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε εισηγήσεις και προτάσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αν και είπε ότι ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, υποστήριξε πως «τα μέτρα που κατέθεσε ο Πρόεδρος είναι γενικά». Όπως επισήμανε, ανέμεναν πιο εξειδικευμένα μέτρα και ο ίδιος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, κατέθεσε μέτρα και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης «θα πρέπει γραπτώς με επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες να αποσύρει τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά».