Στο θέμα της καταδίκης τού πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επανέρχονται οι Financial Times σε ακόμη μία παρέμβαση στήριξης στον Ανδρέα Γεωργίου και ανάμειξης στην ελληνική δικαιοσύνη.
Αυτή τη φορά η βρετανική οικονομική εφημερίδα αφιερώνει κύριο άρθρο της με τίτλο «Μια νομική φάρσα που θέτει σε αμφιβολία τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις», στο οποίο χαρακτηρίζει τον μεν Ανδρ. Γεωργίου «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες των πολιτικών», τη δε καταδίκη του «ιδιαιτέρως ανησυχητική».
«Ενάντια στις προσδοκίες, η Αθήνα έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και έχει εξασφαλίσει την υπόσχεση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές. Ωστόσο, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος, να απαλλάξει τα θεσμικά όργανα από πολιτική επιρροή και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Αμέσως μετά οι FT χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ανησυχητική την καταδίκη του Έλληνα στατιστικολόγου που «είχε αθωωθεί για τις ίδιες κατηγορίες πριν από λίγους μήνες» και σχολιάζουν ότι ο ίδιος είναι μέλος μιας «μισητής διεθνούς τεχνοκρατικής ομάδας» και αποτελεί βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες της πολιτικής τάξης της Ελλάδας.
Η υπόθεση εκθέτει τα όρια της επιρροής της Ε.Ε. καθώς η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί στη θεωρία όρο για την ελληνική διάσωση και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προέτρεψαν την Αθήνα να «λύσει» το ζήτημα, θυμίζει το άρθρο και χαρακτηρίζει «τουλάχιστον κυνική» την απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Κομισιόν ότι η καταδίκη Γεωργίου συνιστά απόδειξη της ανεξαρτησίας τους.
«Προσπάθεια ξεπλύματος της κυβέρνησης Καραμανλή»
Για τη βρετανική εφημερίδα η υπόθεση μπορεί να εκληφθεί ακόμα και ως προσπάθεια ξεπλύματος της κυβέρνησης Καραμανλή από την κυβέρνηση Τσίπρα.
«Η ασυνήθιστη απόφαση να ανανεωθούν οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου μετά από μια αθώωση μοιάζει περισσότερο με μια συντονισμένη απόπειρα να ξεπλυθεί η κυβέρνηση Καραμανλή του 2004-09, η οποία επέβλεψε τις χειρότερες υπερβολές υπερδανεισμού ενώ αλλοίωνε τα στοιχεία. Η σκληροπυρηνική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πιστεύεται ευρέως ότι έχει μια κατανόηση με υποστηρικτές του Καραμανλή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα υπενθυμίζεται πως η περίπτωση Γεωργίου δεν είναι η μοναδική, καθώς τόσο στην περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, όσο και της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Κατερίνας Σαββαΐδου, εφαρμόστηκαν ανάλογες πρακτικές (σ.σ. πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε να επανεξεταστούν οι υποθέσεις τους).
«Η πολιτική επιρροή στη δικαιοσύνη και όπως καταγγέλλεται και σε άλλους ανεξάρτητους θεσμούς δεν είναι καθόλου καινούριο φαινόμενο στην Ελλάδα. Αλλά ενώ η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι μια ευκαιρία διάρρηξης των δεσμών των κομμάτων με το κράτος, το κυβερνών κόμμα μοιάζει να χτίζει το δικά του πελατειακά δίκτυα και να επιδεικνύει όλο και πιο αυταρχικές τάσεις. Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για την Ε.Ε. που έχει να αντιμετωπίσει και τη διάβρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία», σύμφωνα με τους FT.
«Ο πραγματικός χαμένος, ωστόσο, θα είναι η Ελλάδα. Οι επενδυτές θέλουν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούν να δικαιώνονται για τα συμβόλαιά τους στα δικαστήρια. Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στη χαμηλή θέση 133 της κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε αυτό το θέμα. Αυξανόμενες αμφιβολίες για το κράτος δικαίου θα πλήξουν τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους», σημειώνει το άρθρο και καταλήγει προειδοποιώντας ότι η διστακτική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα διαρκέσει μόνο εάν η οικονομική μεταρρύθμιση συνοδεύεται από αλλαγή με διάρκεια στην πολιτική κουλτούρα.
Πηγή: efsyn.gr