Θυμωμένη γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αγνοούν τις εκκλήσεις της για το μετριασμό των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα κι απασχολημένη με τα δικά της εσωτερικά θέματα, η Κίνα έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό απέξω στην πιο πρόσφατη κρίση με την Πιονγκγιάνγκ.
Ενώ μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο θα επηρέαζε την Κίνα και στο χειρότερο σενάριο θα εξαπέλυε ένα σύννεφο ραδιενέργειας ή κύματα προσφύγων στο βορειοανατολικό τμήμα της, το Πεκίνο έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ καθώς η ένταση κλιμακωνόταν τις τελευταίες ημέρες.
Η Κίνα, όπου οι καθημερινές συνεντεύξεις Tύπου του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ανασταλεί για δύο εβδομάδες λόγω των θερινών διακοπών, έχει πει πολύ λίγα πράγματα δημόσια για την κατάσταση αυτή την εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας τις συνήθεις εκκλήσεις της για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και πάνω από μία εβδομάδα επειδή συμμετέχει σε ένα μυστικό κογκλάβιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μπεϊντάιχε προετοιμαζόμενος για ένα κρίσιμο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, λένε διπλωμάτες.
Ένας διπλωμάτης από την Ασία με έδρα το Πεκίνο δήλωσε πως την Κίνα απασχολεί επίσης μια παρατεταμένη συνοριακή διαμάχη με την Ινδία.
«Η Κίνα έχει διαφορετικές προτεραιότητες και είναι σαφές ποιες είναι αυτές», δήλωσε ο διπλωμάτης, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τα κρατικά ΜΜΕ απηύθυναν ως συνήθως έκκληση για διάλογο προκειμένου να τερματιστεί η κρίση, αλλά επέκριναν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τη φωτιά.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua κατηγόρησε σήμερα την Ιαπωνία ότι «ψαρεύει σε θολά νερά», χρησιμοποιώντας τη Βόρεια Κορέα ως δικαιολογία για τη δική της επαναστρατιωτικοποίηση.
Σήμερα επίσης, η κινεζική ταμπλόιντ με επιρροή Global Times ανέφερε πως η Ουάσινγκτον «θέλει μόνο να αυξήσει τις κυρώσεις και τις στρατιωτικές απειλές εναντίον της Πιονγκγιάνγκ».
Η Κίνα κατευθύνει επίσης την οργή της στη Νότια Κορέα λόγω της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THADD. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως το THADD απειλεί την ασφάλειά του και φοβάται πως το ισχυρό ραντάρ του συστήματος θα βλέπει βαθιά μέσα στην Κίνα και δεν θα κάνει τίποτα για να επαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των συνομιλιών.
«Η Κίνα δεν ανησυχεί τόσο πολύ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να επιτεθούν ξαφνικά στη Βόρεια Κορέα. Ανησυχεί για το THADD», λέει ο Σουν Ζε, συν-διευθυντής του China Initiative της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Η Κίνα παραμένει ο πιο σημαντικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή του Πεκίνου για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Η Κίνα συνυπέγραψε τις αυστηρές κυρώσεις που συμφώνησαν τα Ηνωμένα Έθνη το Σάββατο και λέει ότι είναι αποφασισμένη να τις εφαρμόσει.
Ωστόσο το Πεκίνο έχει ενοχληθεί από τα παράπονα που διατυπώνουν η Ουάσινγκτον και το Τόκιο ότι δεν κάνει αρκετά για να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα. Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να τερματιστεί αυτό που χαρακτήρισε «θεωρία περί κινεζικής ευθύνης».
Η Κίνα πιστεύει επίσης πως η επιρροή της στη Βόρεια Κορέα, η σχέση της οποίας με την Κίνα ήταν άλλοτε πολύ στενή, είναι περιορισμένη.
«Η Κίνα δεν είχε ποτέ δική της τη Βόρεια Κορέα και η Βόρεια Κορέα ποτέ δεν άκουγε τις εισηγήσεις της Κίνας», δήλωσε ο Ζανγκ Λιανγκουί, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στην Σχολή του Κεντρικού Κόμματος της Κίνας, που εκπαιδεύει ανερχόμενους αξιωματούχους.
«Ούτε η Βόρεια Κορέα ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ακούνε την Κίνα. Είναι πολύ απασχολημένες να ακολουθούν την πορεία προς μια στρατιωτική σύγκρουση. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Κίνα. Η Κίνα δεν μπορεί να σταματήσει τη Βόρεια Κορέα και δεν μπορεί να σταματήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.»
Οι σχέσεις της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα επιδεινώθηκαν γύρω στο 2013 όταν η Πιονγκγιάνγκ επιτάχυνε τα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα, απορρίπτοντας τις κινεζικές προσπάθειες να δώσει περισσότερη έμφαση στην οικονομία και να την ενθαρρύνει να ανοίξει στον κόσμο.
Κινέζοι αξιωματούχοι αμφισβητούσαν εδώ και χρόνια την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως είναι απαραίτητες. Ωστόσο είπε πως ο τελικός σκοπός πρέπει να είναι η επίλυση του ζητήματος μέσω συνομιλιών, καθώς μόνο κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα.
Ο Ουάνγκ Ντονγκ, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δήλωσε πως η Κίνα προσπάθησε σκληρά ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Είπε ακόμη πως τα προβλήματα του Τραμπ στο εσωτερικό μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην παρούσα κρίση, αναφερόμενος στην έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.
«Αντιμετωπίζοντας αυξανόμενα εσωτερικά προβλήματα, ο Τραμπ μπορεί να έχει ένα αυξανόμενο κίνητρο να κάνει κάτι. Μπορεί αρχικά να θελήσει μια περιορισμένη στρατιωτική σύγκρουση», είπε ο Ουάνγκ. «Άρα ο κόσμος και βέβαια ανησυχεί.»