Την εκτίμηση πως οι ιδιαιτέρως αυστηρές οικονομικές κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας δύνανται τελικώς να φέρουν και την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Οι κυρώσεις αυτές, πρόσθεσε, «θα στερήσουν το καθεστώς της Β. Κορέας από χρήσιμους πόρους (και έτσι δύναται να οδηγηθεί) στο να σταματήσει και να αναστείλει το πυραυλικό της πρόγραμμα».
Κατά τον ίδιο, δύο είναι τα κύρια γεγονότα που τοποθετούν τις εξελίξεις στον παρόν πλαίσιο. Το πρώτο είναι ότι «το τελευταίο διάστημα η Βόρειος Κορέα έκανε δύο δοκιμές πυραύλων, δοκιμές βέβαια κάθετες και όχι σε παραβολή, που της δίνουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσει διηπειρωτικά έναν πύραυλο σε απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 χιλιομέτρων».
Το δεύτερο είναι «η εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι (στο καθεστώς της Βορείου Κορέας) έχουν σμικρύνει μια πυρηνική βόμβα, μια βόμβα που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε έναν μικρό πύραυλο». Τα δεδομένα και εκτιμήσεις αυτές, συνδυαστικά, σύμφωνα με τον κ. Κουσκουβέλη, οδηγούν στην παρούσα φάση έντασης ανάμεσα ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Σημαντική παράμετρος στις εξελίξεις όμως, είναι πλέον και η πρόσφατη κλιμάκωση στο πεδίο της ρητορικής. Σύμφωνα με τον κ. Κουσκουβέλη, είναι «μια ρητορική για εσωτερική κατανάλωση του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, για μια ενδεχόμενη επίθεση στη νήσο Γκουάμ, που βρίσκεται σε απόσταση περί τα 3.500 χιλιόμετρα από το κράτος της Βορείου Κορέας».
Ρητορική «που μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε στη χώρα της Βορείου Κορέας κυρώσεις ιδιαίτερα αυστηρές, αυστηρότερες από οποτεδήποτε».
Μεταφέροντας την τρέχουσα εικόνα των κύριων πρωταγωνιστών της νέας κρίσης στην περιοχή, ο κ. Κουσκουβέλης αναφέρθηκε και στην παρούσα ηγεσία της Βορείου Κορέας, σημειώνοντας πως «πρόκειται, σύμφωνα με τους αναλυτές και τους ειδικούς, για την τρίτη γενιά της δυναστείας των Κιμ, που ακολουθεί την ίδια τακτική με τον πατέρα και τον παππού του, τουτέστιν συστηματικά εκβιάζει με τέτοιου είδους (στρατιωτικής φύσης) προγράμματα, προκειμένου να επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη. Φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε ο κ. Κουσκουβέλης, είτε έχει «τραβήξει περισσότερο το σχοινί της έντασης, είτε έχει αλλάξει η στάση προσέγγισης εκ μέρους των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας, όπως και της Ρωσίας, ακριβώς επειδή (η ηγεσία της Β. Κορέας) έχει πάει πολύ πιο μακριά από εκεί που θα το επιθυμούσαν».