Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε με στρατιωτική επέμβαση και στη Βενεζουέλα, σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της απάντησης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση η οποία μαίνεται στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.
«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.
Το Καράκας δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα για σχόλιο στην απειλή του Αμερικανού προέδρου.
Λίγο μετά την δήλωση Τραμπ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.
Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.
«Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο .
Οι Αρχές της Βενεζουέλας έχουν δηλώσει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν μια εισβολή στην χώρα. Ένας πρώην στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το χρόνο στο πρακτορείο «Reuters» ότι ο στρατός έχει αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις ακτές της χώρας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.
Η Ουάσιγκτον στις 31 Ιουλίου επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης.
«Με την επιβολή των κυρώσεων εναντίον του Μαδούρο, οι ΗΠΑ καθιστούν σαφή την αντίθεσή τους στις πολιτικές αυτού του καθεστώτος και δηλώνουν την στήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας που επιδιώκει την επιστροφή της χώρας σε μια πλήρη και ευημερούσα δημοκρατία» είχε υπογραμμίσει τότε με ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο Στίβεν Μνούτσιν.