Απίστευτο παρασκήνιο επηρεασμού τοπικών παραγόντων που είναι και στελέχη της Ν.Δ υπέρ του κομματικού υποψήφιου, πρώην υπουργού Γ. Καλαντζή
Στόχος να «φθαρεί» η υποψηφιότητα του δικηγόρου Β. Γραμμένου επειδή θεωρείται προσκείμενος στον Ιβάν Σαββίδη
Οι γνωρίζοντες την προϊστορία της -κατά καιρούς- «αμαρτωλής» ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) και το «άγριο» παρασκήνιο στις σχέσεις μεταξύ των αθλητικών παραγόντων της χώρας σχετικά με το ποδόσφαιρο (…και όχι μόνο), έναν χώρο όπου διακυβεύονται κάθε χρόνο η φήμη καθενός αλλά και πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνουν πως όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν προηγούμενο.
Επισήμως, το «επίδικο» είναι η εκλογή του νέου προέδρου της ΕΠΟ, την προσεχή Παρασκευή 18 Αυγούστου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πίσω απ΄ αυτή την εκλογή, ωστόσο, παίζονται το «κύρος» μεγαλοπαραγόντων του πλέον δημοφιλούς αθλήματος αλλά και πρωτοφανή πολιτικά συμφέροντα.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τόσο έντονα η παρέμβαση ενός κόμματος, εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας, για τον έλεγχο της ηγεσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, την ώρα που η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη αποφεύγει κάθε εμπλοκή, κι ενώ οι διεθνείς ομοσπονδίες FIFA και UEFA στέλνουν σαφή μηνύματα για επιβολή της νομιμότητας.
Στις εκλογές της ΕΠΟ που θα λάβουν χώρα για την εκλογή νέου Προέδρου και Δ.Σ. στην Ομοσπονδία για την επόμενη 4ετία, ο ένας από τους δύο υποψήφιους είναι αμιγώς πολιτικό πρόσωπο, ενεργό μέλος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διατελέσας υπουργός! Το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο και ουσιαστική αποκαλύπτει την πρόθεση της Ν.Δ να επιβάλλει το δικό της «καθεστώς» ευνοώντας, πιθανότατα, εκείνους τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες που είναι πιο κοντά της.
«Εκλεκτός» της Ν.Δ είναι ο πρώην υπουργός -επί κυβερνήσεων Καραμανλή- και βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλαντζής, φαρμακοποιός στο επάγγελμα αλλά με σημαντικά ερείσματα στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας.
Ποιος είναι ο στόχος; Οι φήμες στον χώρο του ποδοσφαίρου αναφέρουν πως δια του κ. Καλαντζή η Ν.Δ επιχειρεί στην καλύτερη περίπτωση να «κατακτήσει» την ΕΠΟ, στην χειρότερη να αμφισβητήσει και να πλήξει την υποψηφιότητα του Θεσσαλονικιού δικηγόρου και ανθρώπου του ποδοσφαίρου Βαγγέλη Γραμμένου που υποστηρίζεται από τοπικές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων «φίλα» προσκείμενες στον Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ και τον Δημήτρη Μελισανίδη της ΑΕΚ.
Δι αυτού του τρόπου η Ν.Δ στηρίζει έμμεσα, μέσω της υποψηφιότητας Καλαντζή, τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Αλαφούζο, κάτι που συνδέεται σαφώς και με τις μιντιακές συμμαχίες που διατηρεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Παρά την εκεχειρία τον τελευταίο καιρό η πολεμική ατμόσφαιρα στην οδό Πειραιώς για τον ομογενή επιχειρηματία δεν έχει κοπάσει και αναζωπυρώνεται με αφορμή την διεκδίκηση της προεδρίας της ΕΠΟ αλλά και την επέκταση του τελευταίου στα μίντια.
Σ’ αυτή τη μάχη χαρακωμάτων με πρόσχημα το ποδόσφαιρο, η Ν.Δ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα στα ποδοσφαιρικά χρονικά ένα σημαντικό εν ενεργεία κομματικό της στέλεχος, πρώην υπουργό και βουλευτή, δίνοντας κομματικό χρώμα σε μια εκλογή (ΕΠΟ) όπου θα έπρεπε να κυριαρχούν μόνο ποδοσφαιρικά και παραγοντικά κριτήρια.
Κι αυτό ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση για «κομματισμό του κράτους».
Οι πληροφορίες περιγράφουν ένα απίστευτο σκηνικό που ξεπερνά τα όρια του πολιτικού φάουλ (με ποδοσφαιρικούς όρους). Με κεντρική καθοδήγηση, στελέχη της Ν.Δ έχουν εξαπολύσει ένα όργιο πιέσεων σε τοπικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες ανά τη χώρα να μην στηρίξουν τον Βαγγέλη Γραμμένο (επειδή, όπως λένε, πρόσκειται στον Ιβάν Σαββίδη) και να ψηφίσουν τον Γιώργο Καλαντζή.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, μάλιστα, με εύσχημο τρόπο οι «απεσταλμένοι» της παράταξης διαμηνύουν ότι μπαίνει θέμα «κομματικής γραμμής» και υπόσχονται βουλευτικές υποψηφιότητες ή αποκλεισμό από τις λίστες σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Οι συσχετισμοί της εκλογής
Οι εκλέκτορες (για την ΕΠΟ) είναι 71 – από αυτούς οι 54 είναι οι Πρόεδροι των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων σε όλη την Ελλάδα, οι 16 είναι οι εκπρόσωποι των ομάδων της Σούπερ Λιγκ και μία ψήφο δικαιούται ο πρόεδρος των ομάδων της Football League –παλιά Β’ Εθνικής.
Πώς «χαρτογραφείται» η εκλογή λίγες ημέρες πριν τη διαδικασία; Τα «κουκιά» μοιάζουν μετρημένα. Η πλευρά Γραμμένου που έχει ουσιαστικά «δουλέψει» από τις αρχές του 2015 για να αλλάξει τις ισορροπίες στο ποδόσφαιρο και τα κατάφερε, αριθμεί κατά τις εκτιμήσεις των επαϊόντων, 34 έως 36 ψήφους από τις 54 των Ενώσεων ενώ έχει και 11 ή και 12 ψήφους από τις 16 της Σούπερ Λιγκ. Μοιάζει λοιπόν να εξασφαλίζει με άνεση (45-23) την εκλογή Γραμμένου – και του ψηφοδελτίου του- στις εκλογές της ΕΠΟ.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι από το 2004 και μετά δεν προβλέπεται η συμμετοχή μελών της όποιας «αντιπολίτευσης» στο Δ.Σ., με απόφαση που είχε πάρει τότε η διοίκηση Γκαγκάτση. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα: Γιατί να κατέλθει ένας υποψήφιος που δεν βλέπει «φως» στις επιδιώξεις του; Οι γνωρίζοντες απαντούν: Διότι προσδοκά να φέρει με κινήσεις της τελευταίας στιγμής στην πλευρά του, Προέδρους που θα αισθανθούν κομματικά φοβισμένοι και να φτάσει τη διαφορά σε μια οριακή πλειοψηφία.
Για παράδειγμα, οι πρόεδροι των Ενώσεων Άργους, Λέσβου, Φθιώτιδας, Κοζάνης, Φλώρινας είναι με τη μία ή την άλλη ιδιότητα εμπλεκόμενοι στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ αλλά έχουν δηλώσει ή οι πληροφορίες τους φέρουν να ψηφίζουν τον κ. Γραμμένο. Δέχονται λοιπόν πιέσεις να αλλάξουν στρατόπεδο για να προστεθούν ψήφοι στην υποψηφιότητα Καλαντζή.
Σπαρταριστή είναι η ιστορία με την Ένωση Πρέβεζας Λευκάδας όπου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Καββαδάς είναι βουλευτής της ΝΔ στη Μονοεδρική της συγκεκριμένης εκλογικής Περιφέρειας. Δεν ψηφίζει όμως ο αντιπρόεδρος αλλά ο Πρόεδρος.
Έτσι, διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Θωμά Καρτσακλά για να αλλάξει την ψήφο του – χωρίς αποτέλεσμα. Όπως χωρίς αποτέλεσμα φαίνονται, προσώρας, όλες οι ανάλογες πιέσεις που ασκούνται προς Προέδρους Ενώσεων που είναι και στελέχη της ΝΔ από την πλευρά Καλαντζή με συνέπεια η δύναμη της παράταξής του να περιορίζεται σε 18 Ενώσεις (Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Λακωνία, Μεσσηνία, Ηλεία, Κόρινθο, Δυτική Αττική, Πειραιά, Εύβοια, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Θεσπρωτία, Έβρο και με ερωτηματικό Αρκαδία) και το πολύ 5 ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Λεβαδειακός, ίσως Αστέρας και με ερωτηματικό ο Πανιώνιος).
Θυμίζουμε ότι μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου και Δ.Σ. τη διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο – με φόντο και την υψηλή επιστασία στη Διαιτησία – ασκεί η επονομαζόμενη «Επιτροπή Εξομάλυνσης» που ορίστηκε από τον Οκτώβριο του 2016 με ευθύνη της ΦΙΦΑ μετά από ενέργειες και συναίνεση του πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι αυτό ήταν και το «τέλος εποχής» μιας τουλάχιστον αμφιλεγόμενης ή κατά πολλούς σκοτεινής εποχής στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Όλα, όμως, θα φανούν στην εκλογή της 18ης Αυγούστου δίχως να μπορεί κανείς να αποκλείσει εκπλήξεις…
Πηγή: Νέα Σελίδα