Τι προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση Τσίπρα; Ο περιφερόμενος και ανατροφοδοτούμενος από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μιντιακό μέτωπο ναρκισσισμός του Βαρουφάκη, ο στυγνός Μαδούρο της καθ’ ημάς Βενεζουέλας, οι κληρωτοί σημαιοφόροι του Δημοτικού ή τα 20.000 κατασχετήρια καταθέσεων του Ιουνίου;
Ο λαϊκισμός της Ν.Δ ποντάρει στα πρώτα. «Πουλάνε» και είναι εύπεπτα ως επιχειρήματα στις θερινές βραδινές συντροφιές. Βολικά, άλλωστε, και για τις μικρές ή μεγαλύτερες βαρονίες που πλήττονται σε ένα πολιτικό τοπίο όπου δεν βρίσκουν εύκολα τις κερδοφόρες συμμαχίες του παρελθόντος.
Εκείνο, όμως, που τρώει τα σωθικά κάθε κυβέρνησης είναι το βαθύ κοινωνικό έλλειμμα, απότοκο των πολιτικών που εφαρμόζονται. Ο «Πρόεδρος- Δίας» -όπως τον αποκαλούν οι θαυμαστές του- Εμανουέλ Μακρόν είδε τα ποσοστά του να βυθίζονται έως και δέκα μονάδες, σε ένα μόνο μήνα, σύμφωνα με τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία.
Και, όπως εξηγούν οι New York Times, αυτό που πληρώνει ο Μακρόν είναι οι βίαιες μεταρρυθμίσεις στον εργατικό κώδικα, οι επικείμενες μειώσεις μισθών και η δραστική περιστολή στις κρατικές δαπάνες (πιθανότατα και με απολύσεις) σε μια χώρα -ορατή η αναλογία με την Ελλάδα- όπου το Δημόσιο εν τη ευρεία έννοια του όρου κοστίζει το 56% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι ίσως και ένα μικρό δίδαγμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι μεταρρυθμίσεις και το αναπτυξιακό σχέδιο είναι πράγματα αναμφίβολα αναγκαία για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η γενικότητά τους, ωστόσο, λαμβάνει για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μεταφυσικές διαστάσεις για μια «ζωή κάποτε».
Οι πολίτες χρειάζονται άμεσες δράσεις με γρήγορη επίδραση στην καθημερινότητά τους. Αυτό το κοινωνικό πρόσημο δεν μπορεί -ίσως και ιδεολογικά να μην θέλει- να το επεξεργαστεί η Ν.Δ. Ο Τσίπρας το οφείλει. Και η παραδοσιακά εμβληματική (για κάθε πρωθυπουργό) ομιλία του στη ΔΕΘ αυτό ακριβώς το στοίχημα εμπεριέχει.
Χρήσιμοι, αναμφίβολα, οι εξωδικαστικοί μηχανισμοί, χρησιμότερο, όμως, ένα σχέδιο δίκαιης αναδιανομής των βαρών και, κυρίως, έναρξης της σταδιακής από-φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ο κόσμος αναζητά χρονοδιάγραμμα εξόδου από την προσωπική (του καθενός) κρίση πριν την έξοδο της ίδιας της χώρας από τα μνημόνια. Κι αυτό είναι το μόνο αντίδοτο στον πόλεμο φθοράς…