Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση Γεωργίου
Εγγυητής ο Καραμανλής για την πρωθυπουργοποίηση του Μητσοτάκη
Για πολλά ερωτήματα που μένουν ακόμη αναπάντητα στην υπόθεση Γεωργίου κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης με συνέντευξη του στη «Νέα Σελίδα» και τον Σωτήρη Σταθόπουλο.
«Όποιος στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται πώς παίχτηκε στην Ελλάδα το διεθνές και ντόπιο πολιτικό παιχνίδι μετά το 2009, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Παράλληλα χαρακτηρίζει τον Κώστα Καραμανλή «χρυσή εφεδρεία που ξεπερνάει τα κομματικά όρια» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ισοπεδώσει την εθνική μας ταυτότητα.
Χαρακτηριστικά για τον πρώην πρωθυπουργό αναφέρει:
“Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί Χρυσή Εθνική Εφεδρεία, που η απήχηση της ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό η στήριξη που παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύτιμη
Η συνέντευξη:
Ήσασταν υπουργός Παιδείας, πως σχολιάζετε τις αλλαγές Γαβρόγλου στα πανεπιστήμια αλλά και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με το ζήτημα του σημαιοφόρου;
Λυπάμαι ειλικρινά διότι ο κ. Γιαβρόγλου έβαλε την όπισθεν στο Υπουργείο Παιδείας. Η ηγεσία μιας περίεργης διεθνιστικής αριστεράς, επιδιώκει να βγάλει τα ιδεολογικά της απωθημένα στην πλάτη της νέας γενιάς, υπονομεύοντας όχι μόνο την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της εκπαίδευσης αλλά και βασικές Αξίες-Θεμέλια της Ελληνικής Παιδείας.
Η απομόνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων από το διεθνές περιβάλλον και την αγορά, η αποξένωση τους από την ποιότητα, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία και η υποταγή τους στον έλεγχο μιας περίεργης αριστερής ιδεοληψίας, υπονομεύει τη μοναδική ελπίδα που υπήρχε η Ελλάδα να ανακάμψει, μέσα από το συγκριτικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την Παιδεία. Την ώρα που η Ελλάδα έπρεπε να απελευθερώνει την Ανώτατη Εκπαίδευση της και να καθίσταται Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο δημιουργώντας και μια νέα πηγή για το ΑΕΠ της, η κυβέρνηση συρρικνώνει και κλείνει τα πανεπιστήμια οδηγώντας τα στο μαρασμό.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι επιδιώκει να πλήξει τον σκληρό αξιακό πυρήνα της Ελληνικής Παιδείας. Καταργεί καθετί που αναφέρεται σε πατρίδα, ορθόδοξη πίστη, ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Εθνικός ύμνος, προσευχή, θρησκευτικά, παρελάσεις, σημαία ως σύμβολο αξιοσύνης, αριστείας και προσπάθειας. Μια απόλυτη ισοπέδωση που βαπτίζεται “ισότητα” και ένας επικίνδυνος αποχρωματισμός της πολιτιστικής και εθνικής μας ταυτότητας, που παρουσιάζεται ως δήθεν “προοδευτισμός”.
Όλα αυτά είναι στοιχεία παρακμής, μιας ηγεσίας που με εργαλεία του δικού της αποτυχημένου παρελθόντος, επιδιώκει να διαμορφώσει το μέλλον ενός λαού που αξίζει περισσότερα.
Έχετε ταχθεί υπέρ των συναινέσεων και της συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων για σημαντικά ζητήματα, εκτιμάτε ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;
Πιστεύω στην Εθνική Συνεννόηση. Ωστόσο θεωρώ ότι η ιδεοληψία και ο φανατισμός, που συνήθως επιβάλουν “οι Δικτατορίες των Μετριοτήτων”, αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εδραίωση μιας τέτοιας πολιτικής. Θολώνουν τα μυαλά των ψηφοφόρων και από πολίτες τους μετατρέπουν σε οπαδούς, που αδυνατούν να σκέφτονται λογικά κάνοντας αυτοκριτική και κριτική στην εκάστοτε ηγεσία τους.
Υπάρχουν πολλά πεδία που όχι απλά μπορούσαμε, αλλά είχαμε χρέος να συνεννοηθούμε(εξωτερική πολιτική, παιδεία, ακόμα και οικονομία), όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ώριμες δημοκρατίες της Δύσης όταν βρέθηκαν σε δυσκολίες σαν τις δικές μας. Πώς να γίνει όμως αυτό, όταν η Βουλή μετατρέπεται συνεχώς σε αρρένα άγονων προσωπικών αντιπαραθέσεων και οι υπουργοί επιδιώκουν να βγάλουν τα ιδεολογικά ή προσωπικά τους απωθημμένα;
Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε στη «Νεα Σελίδα» πως ο Κώστας Καραμανλής είναι το πιο ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πόσο σημαντική είναι για την τότε κυβέρνηση και τον πρώην πρωθυπουργό η υπόθεση Γεωργίου;
Όπως έχω ξαναπεί ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί Χρυσή Εθνική Εφεδρεία, που η απήχηση της ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό η στήριξη που παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύτιμη. Δεν διασφαλίζει μόνο την ενότητα και τη συνέχεια του χώρου, αλλά εγγυάται και την προοπτική του μέσα από την πρωθυπουργοποίηση του προέδρου της ΝΔ.
Σε σχέση με την υπόθεση Γεωργίου και όσο αυτή εκκρεμεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε πολλά. Για όποιον όμως στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται πώς παίχτηκε στην Ελλάδα το διεθνές και ντόπιο πολιτικό παιχνίδι μετά το 2009, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Πρώτον γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η επί της ουσίας εξέταση της, δεύτερον γιατί τόσο επίμονες παρεμβάσεις από το εξωτερικό προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, τρίτον γιατί τόσο σπασμωδικές και φανατικές αντιδράσεις από τους επίδοξους υπερασπιστές του; Γιατί αυτή η νευρικότητα και η ανυσηχία; Ελπίζω σύντομα να δοθούν δημόσια οι απαντήσεις.
Εκτιμάτε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία;
Θεωρώ χρήσιμη την επίσπευση των εκλογών, ωστόσο διαβλέπω την προσπάθεια της κυβέρνησης να αγοράσει χρόνο με επικοινωνιακά τερτίπια, που μπορεί να στοιχίσουν πολύ ακριβά στην Ελληνική οικονομία. Και εξηγούμαι: Είμαι βέβαιος ότι με μια κυβέρνηση Μητσοτακη θα είχαμε επίσπευση τόσο των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων, που πολλές φορές οι κυβερνώντες τις εμποδίζουν ανεξήγητα, πχ συνεχής αναβολή του fast track.
Πολιτεύεστε σε μια ακριτική περιοχή με αρκετές ιδιαιτερότητες, που απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, πως βλέπετε τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα;
Βλέπω την πλήρη προσχώρηση της Τουρκίας στο αναθεωρητικό δόγμα του Νεοοθωμανισμού. Κεντράροντας στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, οι γείτονες μας επιχειρούν να διευρύνουν τη ατζέντα των διμερών διαφορών και προειδοποιούν τη Δύση, ότι δε θα διστάσουν να μεταφέρουν τη φωτιά από την Ανατολή στη αυλή της ΕΕ, δηλαδή στα Βαλκάνια.
Ιδιαίτερα στη Θρακη, η τοποθέτηση στη αντιπροεδρία της κυβέρνησης Γιλντιριμ ενός νεοισλαμιστή Δυτικοθρακιωτη από την Κομοτηνή του Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος προίσταται και του πλούσιου ισλαμιστικού ιδρύματος Χαλιτ Ερέν, συνδυασμένη με μια συστηματική οικονομική, θρησκευτική, πολιτιστική και πολιτική διείσδυση με στόχο τη χειραγώγηση της μουσουλμανική μειονότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δε μπορεί να προσπερνά αδιάφορα η Αθήνα. Οι Θρακιώτες ανυσηχούν, διότι νιώθουν ότι το κενό της κυβερνητικής αδιαφορίας και των αναπτυξιακών λαθών της το καλύπτει ύπουλα η τουρκική παρεμβατικότητα.