Ελεύθερος στο σπίτι του και υπό ιατρική παρακολούθηση αφέθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης. Ο ανακριτής μετά από τη θετική εισαγγελική εισήγηση έκανε δεκτές τις αιτήσεις του προφυλακισμένου και υπόδικου Μαρτίνη.
Όπως γράφει η Κατερίνα Κατή στο documentonews.gr, ο Ανδρέας Μαρτίνης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους με διάταξη του ανακριτή κατά της διαφθοράς , Νίκου Τσιρώνη, ο οποίος χειρίζεται τις δύο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του πρώην ισχυρού άντρα του “Ερρίκος Ντυνάν”.
Συγκεκριμένα οι δύο προσωρινές του κρατήσεις, για τις αντίστοιχες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του, αντικαταστάθηκαν με απαγόρευση εξόδου από την χώρα και εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documentonews, ο ανακριτής μετά και από θετική εισαγγελική εισήγηση, έκανε δεκτές τις αιτήσεις αποφυλάκισης του 77χρονου, Ανδρέα Μαρτίνη, στις οποίες επικαλούνταν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (έχει διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας 75%) ενώ εκτίθεντο και οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι ύποπτος φυγής, καθώς εμφανίστηκε σε όλες τις σε βάρος του ανακριτικές διαδικασίας, αλλά και δεν πιθανολογείται η τέλεση εκ μέρους του νέων αδικημάτων.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση γι αυτήν την απόφαση των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης εξέφρασε μιλώντας στο Documentonews, ο γνωστός ποινικολόγος, Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Μαρτίνη, και ειδικότερα, όπως επεσήμανε, «του ανακριτή κατά της διαφθοράς ο οποίος αντιμετώπισε με γενναιοψυχία τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας του κου Μαρτίνη και με την απόφαση του αυτή στην πραγματικότητα δεν του έδωσε διαβατήριο για την έξοδο του από τη φυλακή αλλά διαβατήριο για να επιστρέψει στη ζωή που το τελευταίο χρονικό διάστημα κρεμόταν στην κυριολεξία από μια κλωστή.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προφυλάκιση του Ανδρέα Μαρτίνη διατάχθηκε τον Μάιο του 2016 μετά την απολογία του για υπόθεση δωροδοκίας από την Hospitalia International και η δεύτερη τον Νοέμβριο του 2016 για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία που αφορά στην περιβόητη υπόθεση της νοσηλείας στο Ερρίκος Ντυνάν δεκάδων μεγαλόσχημων, όπως γνωστών πολιτικών, ανθρώπων των ΜΜΕ και άλλων, με εξωφρενικές εκπτώσεις κόστους ή ακόμη και εντελώς δωρεάν.
ΟΙ “εκπτώσεις” που είχαν γίνει στους VIP πρόσωπα της πολιτικής, ανάμεσα στα οποία πρώην Πρωθυπουργοί και υπουργοί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ, “ονόματα” της δημοσιογραφίας και του θεάτρου, την περίοδο 2007-2010, φέρεται να ζημίωσαν το Ίδρυμα με 1,75 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει για τις προκλητικές εκπτώσεις ότι αφορούσαν το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών, δηλαδή αυτό που δεν χρεώνονταν στους ασθενείς και ήταν το εμπορικό κέρδος του Ερρίκος Ντυνάν κι ακόμα ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είχαν ληφθεί αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν.
Για τα εκατομμύρια που του καταλογίζεται πως είχε λάβει ως “δώρο” από την εταιρία “Hospitalia International” για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, απολογούμενος είχε αρνηθεί την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ισχυριζόμενος πως τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονταν από περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του.
Υπενθυμίζεται ότι σε ένορκη κατάθεση του στην εποπτεύουσα των φυλακών Κορυδαλλού εισαγγελέα, Βικτωρία Μαρσιώνη, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης, ενέπλεκε σε «σχέδιο εκχώρησης- παράδοσης» του «Ερρίκος Ντυνάν»:
Τους πρώην Υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, αλλά και πρόσωπα εμπιστοσύνης των πολιτικών ηγεσιών τα οποία είχαν διοριστεί μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ.
Με την κατάθεση του που είχε αποκαλύψει το Documento τον περασμένο Γενάρη ,ο Ανδρέας Μαρτίνης ζητούσε την ποινική διερεύνηση της νομιμότητας των διαδικασιών που οδήγησαν το 2014 στον εκπλειστηριασμό του Νοσοκομείου, το οποίο πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, σε βάρος – όπως τονίζει – του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τον οποίο συνεστήθη το ΚΙΕΝ, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου που «δεν αναγγέλθηκε για οφειλόμενους φόρους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Μαρτίνης, ήταν λάβρος ειδικά κατά του σημερινού αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας , μιλώντας για «ευθύνες υπουργών, κυρίως δε του Άδωνη Γεωργιάδη», επί των ημερών του οποίου «ο Μιχάλης Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο του Νοσοκομείου από την Κύπρο (κατά πληροφορίες έναντι ευτελούς ποσού )»,στη συνέχεια κατήγγειλε τα δάνεια, το Νοσοκομείο βγήκε σε πλειστηριασμό, για να το αποκτήσει η «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ», συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς».
Σε συνέχεια της κατάθεσης του -φωτιά, ο Ανδρέας Μαρτίνης κλήθηκε και εξετάστηκε σχετικά τον περασμένο Ιούνιο και από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014 , όπου κατονόμασε κι εκεί πολιτικά πρόσωπα ως υπεύθυνα για το σχέδιο ξεπουλήματος του «Ερρίκος Ντυνάν».
Με την ιδιότητα του μάρτυρα, ο Ανδρέας Μαρτίνης συνόψισε τις κατηγορίες του μέσα σε λίγες γραμμές:
«Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε. Όλα έγιναν για να τα πάρει ο Βγενόπουλος».