Δεν βρισκόμαστε σε ψυχρό πόλεμο με την Τουρκία», τονίζει ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Πολιτική και την Ασφάλεια Φόλκερ Πέρτες, εκτιμά ωστόσο ότι εκ των πραγμάτων η σχέση της Τουρκίας με την Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους εταίρους έχει τεθεί σε άλλη διάσταση.
«Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις μας δεν είναι καλές κι αυτό αφορά τόσο τις διμερείς όσο και τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Αυτό το υποτιμά ο Ερντογάν αν πιστεύει ότι μπορεί τώρα να επιτίθεται σε γερμανούς πολιτικούς», επισημαίνει ο κ. Πέρτες στην Frankfurter Rundschau και εξηγεί ότι η συμπεριφορά του τούρκου Προέδρου απέναντι σε πολιτικούς όπως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως σημειώνει, είχε μέχρι πρότινος καλές σχέσεις με την Τουρκία, να αναθεωρήσει την στάση της, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, είναι τώρα απαραίτητη μια διττή στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις και τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν. «Πρέπει να δείξουμε στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό ότι δεν έρχεται κανείς με αυτόν τον τρόπο στην ΕΕ. Πρέπει να δηλώσουμε ότι η ενταξιακή διαδικασία έχει ανασταλεί και τερματιστεί, όπως το ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει και ότι δεν θα μπορεί να ξαναρχίσει, «όταν αλλάξουν οι καιροί», συνεχίζει. Ο κ. Πέρτες εισηγείται ωστόσο να διερευνηθούν οι δυνατότητες χορήγησης βίζας σε τούρκους φοιτητές ή επιχειρηματίες. «Κι εμείς έχουμε συμφέρον η Τουρκία να παραμείνει οικονομικός εταίρος καθώς και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα στα μούτρα των ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή ο Πρόεδρος τον οποίο δεν έχουν εκλέξει, ξεφεύγει από τον ρόλο του», λέει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον εσωτερικής διάσπασης, ο κ. Πέρτες δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αλλά εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Ερντογάν έχει τον έλεγχο στο εσωτερικό, με την κατάσταση να είναι εύθραυστη κυρίως στα τουρκοσυριακά σύνορα.
Ο ίδιος πάντως αν και δεν θεωρεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ευρώπη, ενώ του αρκεί ένα μερίδιο της ευρωπαϊκής οικονομίας, πιστεύει ότι η ‘Αγκυρα δεν θα καταγγείλει την συμφωνία για τους πρόσφυγες, καθώς έχει και η ίδια πολλά να χάσει. «Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα η Τουρκία δεν αποτελεί χώρα διέλευσης προσφύγων», εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Γερμανοτούρκου συγγραφέα Ακανλί ο οποίος συνελήφθη στην ισπανία έπειτα από τουρκικό αίτημα για ένταλμα της Interpol, ο κ. Πέρτες κάνει λόγο για «κατάχρηση μιας διεθνούς συνεργασίας για πολιτικούς σκοπούς» και προσθέτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένας άνθρωπος τουρκικής καταγωγής με υπηκοότητα κάποιας ευρωπαϊκής χώρας δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία του.