Την αντίθεση τους στην απόφαση της Ιταλίας να επιβάλλει υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στις συσκευασίες ζυμαρικών και ρυζιού εξέφρασαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακυρώσει το μέτρο.
Οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους 180 ημέρες, για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα και να επιμεληθούν τις ετικέτες στις συσκευασίες πριν τεθεί σε ισχύ η πολιτική για τη σήμανση των τροφίμων στις 16 Φεβρουαρίου 2018.
Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Maurizio Martina, δήλωσε ότι η πολιτική «στοχεύει στην επίτευξη μέγιστης διαφάνειας για τον καταναλωτή και την ενίσχυση της προστασίας των παραγωγών. Θα προωθήσουμε αυτήν την προσέγγιση, προκειμένου να εφαρμοστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χαιρετήθηκε από την ιταλική οργάνωση νέων αγροτών Coldiretti, η οποία διατείνεται ότι μία στις τρεις συσκευασίες ζυμαρικών και ένα στα τέσσερα πακέτα ρυζιού που πωλούνται με την ετικέτα ιταλικής προέλευσης, παρασκευάζονται με εισαγόμενα δημητριακά, παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Επιπλέον, οι Ιταλοί γεωργοί ανέφεραν ότι η πρωτοβουλία της ΕΕ «Everything But Arms», που επιτρέπει τις εισαγωγές στην ΕΕ –με εξαίρεση τα πυρομαχικά- από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες απαλλάσσονται από δασμούς και ποσοστώσεις, οδήγησε στην αύξηση των εισαγωγών ρυζιού από το Βιετνάμ και την Καμπότζη.
Αναταραχές στην ενιαία αγορά
Η FoodDrinkEurope, που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αντέδρασε έντονα στην κίνηση της Ιταλίας και ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει άμεσα μέτρα.
Αναφέρει, ακόμη, ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι η Ιταλία ψήφισε το νομοσχέδιο χωρίς να γνωστοποιήσει εκ των προτέρων την απόφασή της στην ΕΕ.
«Εκτός από την καταστρατήγηση των καθιερωμένων διαδικασιών της ΕΕ, το γεγονός αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των τροφίμων, θα υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και θα εμποδίσει το ενδοκοινοτικό και το διεθνές εμπόριο», επεσήμανε εκπρόσωπος της FoodDrinkEurope στη EURACTIV.
Ερωτηθείς από την EURACTIV, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση σχετικά με την απόφαση της Ιταλίας.
«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής βρίσκονται στη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών από τις ιταλικές αρχές σχετικά με την υιοθέτηση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας», σημειώνει ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι, μόλις αποκτηθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες, η Κομισιόν θα βρίσκεται σε θέση να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.
Εξήγησε, ακόμη, ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα, όταν η προέλευση ενός τροφίμου δεν είναι η ίδια με εκείνη του κύριου συστατικού του, τότε πρέπει να αναγράφεται και η προέλευση του συστατικού που διαφοροποιείται.
«Η εφαρμογή αυτής της διάταξης υπόκειται σε ειδικούς κανόνες. Οι ειδικοί κανόνες εφαρμογής αναμένεται να εγκριθούν από την Επιτροπή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας, Maurizio Martina, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Επιτροπή. Ωστόσο, για να είμαστε σαφείς, η ΕΕ επιλέγει να μην προχωρήσει εγκαίρως στην πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 1169 για τις ετικέτες σήμανσης των τροφίμων».
«Εδώ και αρκετό καιρό, οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να λάβουν αποφάσεις για αυτό το στρατηγικής σημασίας ζήτημα. Σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές επιλογές και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να σταματήσουμε», κατέληξε ο Ιταλός υπουργός.
Πηγή: Euractiv