Μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα για την ανάκαμψη, κομίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Πρόκειται πάντα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για μήνυμα εμπιστοσύνης σχετικά με το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία, ένα μήνυμα για την ανάκαμψη της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, του συμβόλου της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, .
Ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τις οποίες θα συζητηθεί σειρά διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στον βράχο της Πνύκας, την υψηλού συμβολισμού για τη Δημοκρατία τοποθεσία όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και δεξίωση με τη συμμετοχή της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.
Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα εντάσσεται στη μακρά συνέχεια των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και των επισκέψεων των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει έναν εξωθεσμικό τόπο για να απευθύνει την δημόσια ομιλία του στην Αθήνα παρουσία νέων, καθηγητών και σπουδαστών της γαλλικής γλώσσας, ως σύμβολο της νέας σελίδας που ανοίγεται μετά το ξεπέρασμα τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της κρίσης εμπιστοσύνης, επισημαίνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από την δημοκρατική αναδιάρθρωση.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και 40 Γάλλους επιχειρηματίες. Περί τους 140 Γάλλοι και Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος, η επαφή της γαλλικής με την ελληνική επιχείρηση, σε ποικίλους τομείς σε όλα τα επίπεδα, ο εντοπισμός των δυσκολιών και των ευκαιριών.
Το μήνυμα είναι οι επενδύσεις ξεκινούν και πάλι στην Ελλάδα και ότι η Γαλλία εννοεί να είναι παρούσα, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι και κατά τη φάση της ανάκαμψης.
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι η στήριξη της Γαλλίας συνεχίζεται και μετά την κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν παρών ως υπουργός Οικονομίας την κυβέρνηση Ολάντ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και είχε διαμορφώσει μία πολύ σαφή θέση: στήριξη της Ελλάδας και πάση θυσία αποφυγή ενός Grexit.
Το Παρίσι, θεωρεί ότι ξεκινά μία νέα φάση. Οι θυσίες απέφεραν καρπούς, υπάρχουν θετικές ενδείξεις ανάκαμψης, όπως δείχνουν οι αριθμοί στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων που εκκινούν και πάλι, της ανεργίας που παραμένει υψηλή αλλά υποχωρεί με σταθερούς ρυθμούς.
Η Γαλλία επιθυμεί να στηρίξει την Ελλάδα στη νέα αυτή φάση, για την οποία εκφράζεται η ελπίδα ότι θα είναι μία συμβολική φάση για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας , αλλά και να εγγυηθεί την προσωπική του στήριξη στη νέα φάση.
Για το Παρίσι, και μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σχετικά με το ελληνικό χρέος, το μήνυμα σε αυτήν την χρονική στιγμή πρέπει να είναι σαφές: η Ελλάδα έκανε μία επιστροφή στις αγορές αυτό το καλοκαίρι, εκκρεμεί η τρίτη αξιολόγηση αυτού του φθινοπώρου, το πρόγραμμα στήριξης τερματίζεται την άνοιξη του 2018. Το θέμα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι η οικοδόμηση κάτι νέου, που θα επιτρέψει τη διατήρηση του κεκτημένου των μεταρρυθμίσεων και θα δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, από τη στιγμή που θα έχει τερματισθεί αυτή η απευθείας στήριξη της χώρας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και στη συνέχεια η χώρα να περάσει σε νέα φάση, μία φάση εξομάλυνσης.