Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδος και το Υπουργείο Μεταφορών πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα των τεχνικών συναντήσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, στην πρώτη συνάντηση της μεικτής διακρατικής επιτροπής.
Σήμερα, υπογράφτηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας με σαφέστατα προσδιορισμένο αντικείμενο που είναι η προετοιμασία όλων των τεχνικών , οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής Γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας.
Της σιδηροδρομικής Γραμμής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη , το Μπουργκάς και τη Βάρνα και τα Λιμάνια τους και τέλος με το Λιμάνι του Ρούσε στο Δούναβη ποταμό.
Ένα έργο και μία σύνδεση που δίνει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, αναπτύσσει τις εμπορευματικές μεταφορές και συμπεριλαμβάνει τα logisticscenter των Λιμανιών διέλευσης, αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης ροών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.
Η σημερινή υπογραφή του μνημονίου ξεκινά την προετοιμασία από την υπο σύσταση έως τέλος Σεπτεμβρίου κοινή ομάδα των δύο χωρών, της δημιουργίας αμέσως μετά ενός ισχυρού διακρατικού φορέα που θα το υλοποιήσει αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και να το διαχειριστεί στη συνέχεια.
Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια επίτροπο μεταφορών για να προχωρήσουμε εντατικά.
Το μνημόνιο αυτό αλλά και το έργο μετέπειτα, έρχεται να δώσει ορατά βήματα και όχι διαπιστώσεις σε μία διαπιστωμένη ανάγκη 10-ετιών και είναι σημαντικό πως και η Βουλγαρική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο επέδειξαν θέληση , αποφασιστικότητα και διάθεση έμπρακτης συνεργασίας.
Μπαίνουν τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών μας σχέσεων και για συνεχή συνεργασία σε αναπτυξιακή και εποικοδομητική κατεύθυνση.
«Βαλκανική» η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2018
Η βουλγαρική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2018, θα λειτουργήσει ως «βαλκανική Προεδρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ, για τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών στην Καβάλα.
«Η βουλγαρική Προεδρία για μας είναι μια Προεδρία που την αισθανόμαστε και δική μας, μια βαλκανική Προεδρία. Θα συνεργαστούμε στενά ώστε να έχει απόλυτη επιτυχία» είπε ο κ. Τσίπρας και μόλις πήρε τον λόγο ο κ. Μπορίσοφ ανταποκρίθηκε θετικά κι επισήμανε:
«Το διατυπώσατε πολύ σωστά ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ ως μια κοινή “βαλκανική Προεδρία” επειδή μας δίνεται η σπάνια ευκαιρία να πείσουμε την Ευρώπη ότι υπάρχουν σοφοί άνθρωποι στην περιοχή μας, ηγέτες και κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δουλεύουν ώστε με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να λύνονται οι αντιπαραθέσεις και από «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» τα Βαλκάνια να είναι μια περιοχή σταθερότητας και ειρήνης».
Οι δύο πρωθυπουργοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ζητήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, προκειμένου να του καταθέσουν τις θέσεις και προτάσεις για το μέλλον των Βαλκανίων.
Και οι δύο στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών, στη βάση και της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» και σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τι θα πουν στον κ. Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:
«Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε ως μήνυμα οι δύο χώρες είναι, εμείς εδώ, οι Βαλκάνιοι, μπορούμε να συνεργαστούμε και έχουμε έγνοια τι θα γίνει στα Βαλκάνια και έχουμε και άποψη και έχουμε και όραμα και θέλουμε αυτό το όραμα να το κάνουμε πράξη, μέσα από τη συνεργασία και την υλοποίηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών πρότζεκτ, που θα βάλουν τα Βαλκάνια σε μια άλλη τροχιά.
Κοιτάζουμε μπροστά, δεν μπορεί όμως να μην διδασκόμαστε και από την ιστορία μας, ακριβώς για να αποφύγουμε τα μοιραία λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα αναγκαστούν όλοι, σιγά- σιγά, να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά. Αυτή η περιοχή δεν είναι μόνο πολύπαθη ως προς το παρελθόν, είναι ταυτόχρονα και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και χωρίς τη συμβολή των χωρών μας, σίγουρα η ΕΕ δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από σύγχρονες προκλήσεις».
«Θα του πούμε ότι πριν 100 χρόνια και πριν 20 χρόνια, υπήρχαν εντάσεις, σκοτωμοί στην περιοχή των Βαλκανίων» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και συνέχισε: «Όταν είμαστε ενωμένοι υπάρχει ευημερία και όπου υπάρχει διχόνοια η κρίση είναι αισθητή. Ναι, βεβαίως, ακούγονται και φωνές του παρελθόντος και εμείς με τον Αλέξη, παρόλο που ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις, θέλουμε να αποτελέσουμε ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις οικονομίες μας. Όποιος θέλει να μιλάει για το παρελθόν, να μιλάει. Εμείς με τον Τσίπρα θα μιλάμε για το άμεσο μέλλον».
Ο κ. Μπορίσοφ επισήμανε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία που εντάχθηκαν στην ΕΕ, είναι σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη και απευθύνθηκε προς το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, λέγοντας: «Τι πέτυχε με τον πόλεμο το Κόσσοβο; Και ποια είναι η πρόοδος στην ΠΓΔΜ έως ότου συνεχίζεται η διένεξη;».
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10155767318573054/