Συνεχείς περιπολίες σε λιμάνια και μαρίνες για την παρακολούθηση τυχόν παράνομης αλιείας πραγματοποιεί η αστυνομία στο Νταλιάν, σημαντικό λιμάνι στην βορειοανατολική Κίνα. Η τετράμηνη απαγόρευση αλιείας έληξε την περασμένη Παρασκευή και ήδη χιλιάδες αλιείς άρχισαν ξανά τις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με την απαγόρευση, από την 1η Μαΐου έως την 1η Σεπτεμβρίου δεν επιτρεπόταν η αλιεία σε ποτάμια και υπεράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας στους υδρόβιους ζωικούς οργανισμούς.
Ήδη από τις 25 Αυγούστου οι αρμόδιοι φορείς του Νταλιάν επιθεώρησαν 200 λιμάνια και όσα αλιευτικά δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα έγκρισης για αλιεία, δεν λάμβαναν άδεια απόπλου.
Η Κίνα τα τελευταία χρόνια παίρνει αυστηρά μέτρα κατά της παράνομης αλιείας, προκειμένου να διατηρήσει τους αλιευτικούς πόρους στις θάλασσες της, σύμφωνα με τον Λιν Σαντσίνγκ, αναπληρωτή διευθυντή του State Oceanic Administration.
Φέτος, η αστυνομία του Νταλιάν κινητοποίησε 9.000 μέλη της για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, ενώ στη διάρκεια της απαγόρευσης πάνω από 500 αλιευτικά κατασχέθηκαν, σε περισσότερους από 270 ανθρώπους επιβλήθηκαν πρόστιμα διότι παρείχαν διευκολύνσεις στα σκάφη αυτά, ενώ 180 συνελήφθησαν είτε διότι ψάρευαν παράνομα είτε διότι αγόραζαν τα παράνομα αλιεύματα.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα καταγραφής των δεδομένων όλων των σκαφών, των ψαράδων, των ιδιοκτητών, των καπετάνιων και των μελών των πληρωμάτων, ώστε να εντοπίζουμε γρήγορα παρατυπίες», δήλωσε αρμόδιος αξιωματούχος.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες για 2.400 σκάφη και 3.300 άτομα.
Η υπερεκμετάλλευση της αλιείας έχει καταστρέψει τη βιοποικιλότητα της θάλασσας, η οποία παρατηρείται γύρω από το νησί Χαϊγιάνγκ στην κομητεία της Σανγκάης, 73 περίπου ναυτικά μίλια από το Νταλιάν, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες αλιευτικές περιοχές της Κίνας.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους στην περιοχή αυτή αυξήθηκε η παραγωγή ιχθυοκαλλιέργειας, μειώθηκε όμως κατά 25,9% η αλίευση ψαριών ανοικτής θάλασσας.
«Ελπίζουμε ότι με την επέκταση της απαγόρευσης το περιβάλλον θα βελτιωθεί ώστε να μπορέσουμε να αλιεύουμε περισσότερα ψάρια και θαλασσινά υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Γουάνγκ Χουάν, ψαράς που ζει στη Σανγκάη.