«Η ελληνική κρίση σιγά σιγά ξεπερνιέται», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας και συνέχισε: «Πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις για την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη».
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και στο ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, απέστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα γίνει «μοιραία» κάποια στιγμή στο μέλλον και εκτίμησε ότι «η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται».
«Θέλω να επαινέσω τις προσπάθειές σας ειδικά για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.
Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις και το Εurogroup να βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και στην ελάφρυνση του χρέους» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του κ. Μακρόν: «Ελπίζω η Γαλλία να μπορέσει να σας βοηθήσει σε όλα αυτά…».
«Η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Και συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν: «Πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις για την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη».
Ιδιαίτερη σημασία έχει το μήνυμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας προς «το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα».
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινώντας την τοποθέτησή του επεσήμανε τις πολύ σημαντικές συζητήσεις που είχε τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και αυτές που είχαν οι υπουργοί των δύο χωρών μεταξύ τους.
«Ευχαριστώ για τη στήριξη και την συμπαράσταση που δείξατε για τους πληγέντες από τον τυφώνα Ιρμα», είπε.
«Συμφωνώ με όλα όσα είπαμε στη συνάντησή μας. Οι χώρες μας είναι συνδεδεμένες με ισχυρούς δεσμούς που χτίστηκαν στη διάρκεια της ιστορίας με την παράλληλη πορεία της τέχνης και της φιλοσοφίας» επισήμανε ο κ. Μακρόν και συμπλήρωσε: «Μεγαλώσαμε με τις ταινίες του Γαβρά και τα βιβλία του Καστοριάδη. Ελπίζω η γαλλική γλώσσα να ενδυναμωθεί στα ελληνικά σχολεία, που όμως ήδη κατέχει περίοπτη θέση».
«Η ελληνική κρίση που διαρκεί χρόνια, σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Συμφωνώ ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Θέλω να επαινέσω τις προσπάθειές σας ειδικά για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.
Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις και το Εurogroup να βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και στην ελάφρυνση του χρέους» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν.
Ελπίζω η Γαλλία να μπορέσει να σας βοηθήσει σε όλα αυτά.
Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με τη βοήθεια της αντίστοιχης Γαλλικής, ενώ οι επιχειρηματίες που με συνοδεύουν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, αν επανέλθει στην ανάπτυξη και στην ανάκτηση θέσεων εργασίας.
Σε ό,τι αφορά στην νέα ατζέντα για την Ευρώπη Παρίσι και Αθήνα θα συνεργαστούν για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους.
Ελπίζω η Ευρώπη να παραμείνει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις προστατεύοντας όμως τις δικές της στρατηγικές επενδύσεις.
Για το μεταναστευτικό δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου, ελπίζω όμως σε σημαντικά βήματα στους επόμενους μήνες.
Βλέπουμε την Ευρώπη να βγαίνει από την κρίση. Τώρα είναι που πρέπει να γυρίσει σελίδα και να κάνουμε καθοριστικά βήματα προς το μέλλον.
Έχω αναλάβει δεσμεύσεις να εργαστώ γι’ αυτό ενώπιον του γαλλικού λαού.
Ελπίζω ότι το 2018 θα είναι ένα έτος προόδου και ένα έτος φιλόδοξο για την Ευρώπη.
Σας διαβεβαιώ ότι η Γαλλία θα μείνει στο πλευρό της Ελλάδος και στις δύσκολες και στις εύκολες στιγμές.
«Νομίζω ότι δεν είναι η σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα» τόνισε ο κ. Μακρόν.
«Χθες το βράδυ πήρα την απόφαση να μην ακυρώσω το ταξίδι μου στην Ελλάδα, γιατί είχαμε ολοκληρώσει την σύσκεψη για τη διαχείριση κρίσης και γιατί μέσα στις 24 ώρες της επίσκεψής μου στην Ελλάδα, δεν θα είχα το χρόνο να μεταβώ στα νησιά που επλήγησαν από τον τυφώνα «Ίρμα». Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο προεδρικό αεροσκάφος να πραγματοποιεί τέτοιου είδους ταξίδια από την Ευρώπη» απάντησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου γιατί επέλεξε να ταξιδέψει στο εξωτερικό ενώ οι υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις δοκιμάζονται σκληρά από τον κυκλώνα Ίρμα.
Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε εκφράζοντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον γαλλικό λαό για τις καταστροφές του κυκλώνα Ίρμα.
«Τα πρώτα τρίμηνα του 2017 ήταν ενθαρρυντικά, όπως η εκπληκτική επίδοση και η άνοδος του τουριστικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και στα έσοδα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι είμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας. Πολύ πιο αισιόδοξοι ότι το 2017 θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι την ίδια προσέγγιση έχουν και οι υπόλοιποι θεσμοί ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις».
«Έχω την εντύπωση» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας «ότι ο χρόνος είναι κλειδί της στρατηγικής μας για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που κλειδώνει το θέμα του χρέους».
«Υπ’ αυτή την έννοια πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές που διαπιστώνουν ότι έπειτα από χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει» είπε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι «μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη».
«Το οριστικό πέρασμα της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το τέλος της κρίσης για όλη την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι συμφώνησαν «με τον πρόεδρο Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων».
«Θα θελα να καλωσορίσω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν μεγάλος αριθμός διευθυντικών στελεχών, 40 τον αριθμό, να χαιρετίσω την συμμετοχή στο λιμάνι Θεσσαλονίκης κονσόρτσιουμ εταιρειών στην οποία συμμετέχουν γαλλικές εταιρείες» τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ως πιθανούς τομείς συνεργασίας «τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, τον τομέα των ακινήτων, την αμυντική τεχνολογία».
«Και ευχαριστώ την γαλλική κυβέρνηση για τη βοήθεια που μας παρέχει στην προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση».
Σαφής ήταν η διαφοροποίηση του πρωθυπουργού απέναντι στις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παγώσουν.
«Υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η Ευρώπη να παραμείνει σταθερή και αποφασιστική αναμένοντας από την Τουρκία σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο την ίδια στιγμή που συμφωνήσαμε στη σημασία που έχει η διατήρηση της σημερινής σχέσης» είπε ο κ. Τσίπρας.