«Κεκλεισμένων των θυρών» πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η συνάντηση κορυφαίων Γάλλων και Ελλήνων εκπροσώπων της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, περισσοτέρων των 100 και από τις δύο πλευρές, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμ. Μακρόν, στην Αθήνα.
Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού με επιχειρηματίες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εταιρειών έκαναν ερωτήσεις για ζητήματα όπως ο τραπεζικός τομέας, η ενέργειας και οι υποδομές.
Μάλιστα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης με επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ είπε προς τους επιχειρηματίες για τον Αλέξη Τσίπρα:
«Πρόκειται για έναν πραγματικό ηγέτη με τεράστιος θάρρος που δουλεύει για το κοινό καλό και όχι για συμφέροντα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπρουνό Λεμέρ πρόσθεσε πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε πράγματα που δεν θα έκανε άλλος, του βγάζουμε το καπέλο».
Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Μπρουνό Λεμέρ είχε κάνει τον γύρο των πρωτευουσών και βρέθηκε σε Βερολίνο, Ρώμη και Αθήνα, όπου έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνάντησε την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Στα ελληνικά θέματα έχει νέες ιδέες, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει κουραστεί», είχε δηλώσει τότε το περιβάλλον του, σύμφωνα με την L’Express. Ο Μπρουνό Λεμέρ είχε και τότε χαιρετίσει «το κουράγιο» του Αλέξη Τσίπρα και είχε υπογραμμίσει ότι «πήρε σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις» για να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών.
Τότε, μάλιστα, ο Λεμέρ είχε αποκαλύψει ότι το αγαπημένο του ελληνικό νησί είναι η Αμοργός και είχε δείξει το βραχιολάκι που φοράει από το νησί.
Η ομιλία Μακρόν
Ενώπιον ακριβώς αυτού του κοινού και στέκοντας στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μακρόν τόνισε λίγο νωρίτερα ότι «είμαστε εδώ, ήμασταν εδώ και θα είμαστε εδώ», καθιστώντας σαφή την συνεχή στήριξη που παρέχει η χώρα του για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, αλλά και το γνήσιο επενδυτικό ενδιαφέρον που τρέφει για αυτήν.
Όπως επεσήμανε ο κ.Μακρόν, «η Ελλάδα έχει περάσει μία περίοδο δύσκολη, στη διάρκεια μίας κρίσης ελληνικής αλλά συνάμα και ευρωπαϊκής. Η Γαλλία, με αίσθημα ευθύνης βρέθηκε στο πλευρό της» από κοινού με την κοινοτική αλληλεγγύη που υπήρξε, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην κανονικότητα».
Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε την οδό των επενδύσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Και αυτό πρέπει να γίνει μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων.
Η γαλλική κυβέρνηση και οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει έμφαση όχι μόνον σε παραδοσιακές μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως των τροφίμων αλλά και σε νέες, με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την πληροφορική, με στόχο τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Λίγο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει δύο σαφή ερωτήματα προς τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής τάξης: «Εάν επενδύετε ήδη στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που συναντάτε και εάν δεν επενδύετε, τι σας αποτρέπει από αυτό;»
Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του – κεκλεισμένων των θυρών – Ελληνογαλλικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και ενίσχυσης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Τσίπρας ευχαρίστησε την γαλλική επενδυτική τράπεζα για την βοήθεια που παρέσχε στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα μετά από επτά χρόνια κρίσης και μπορεί να πατήσει «στα πόδια της» αλλά και να ανταπεξέλθει στην πρόκληση του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας. «Το όραμά μας δεν είναι η επιστροφή στις συνθήκες προ κρίσης», τόνισε ο κ.Τσίπρας, αλλά η δημιουργία «μίας νέας παραγωγικής βάσης για την αντιμετώπιση του υπ’αριθμόν 1 προβλήματος της χώρας». Της ανεργίας και μάλιστα της νεανικής.
Όπως τόνισε, νέοι επιστήμονες δεν μπορούν να ονειρευτούν ότι θα προοδεύσουν στον τόπο τους και μεταναστεύουν στο πλαίσιο ενός φαινομένου που ονομάστηκε «brain drain» (φυγή εγκεφάλων) το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας «πήραμε δύσκολες αποφάσεις με κόστος αλλά προχωράμε με αποφασιστικότητα. Η συμβολή της Γαλλίας είναι καταλυτική στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, η οποία έχει πλεονεκτήματα μοναδικά», σε πληθώρα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευρύτερα του τομέα της ενέργειας, καθώς και των νέων τεχνολογιών.
Κυριότερα, όμως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα, το οποίο από κοινού με την κομβική γεωγραφική της θέση, την καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο επενδύσεων. Ταυτόχρονα, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ουσιαστική βελτίωση που εμφανίζει το σύνολο των κυριοτέρων μακροοικονομικών μεγεθών, καθιστώντας σαφή την πεποίθησή του ότι η οικονομία μπορεί να καταγράψει εφέτος αύξηση ΑΕΠ πλησίον ή ακόμη και υπεράνω του 2%.
«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία, τα οποία δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και να δημιουργήσουμε κλίμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, δήλωσε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του προς την κατεύθυνση αυτή.
«Μετά από επτά χρόνια εσωτερικής υποτίμησης και μία τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια» σας καλώ να δείτε την Ελλάδα ως σημαντικό επενδυτικό προορισμό, κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10155772875103054/
Στην εκδήλωση ήσαν παρόντες οι Αλ. Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, Δημ. Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας, Ν. Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημ. Τζανακόπουλος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλ. Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Στ. Πιτσιόρλας υφυπουργός Οικονομίας.