” Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν φέρει ευθύνες για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν μπρούμε νακλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Να προστατεύουμε αδύναμους. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα και να βρεθουμε σε ένα νέο περιβάλλον. Είχαμε υπεραπόδοση στόχων το 16 και 17, είχαμε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Για αυτό αισιοδοξουμε ότι όχι μόνο θα πιάσουμε στόχους, αλλά ο΄τι θα έχουμε ένα περιθώριο ώστε το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις ώστε να ελαφρύνουμε αυτούς που κυρίως εχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η πλειοψηφία του ελληνικου λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί.
Να σας πω ότι αναφέρθηκα πιο πριν στο δημοσιονομικό χώρα που δημιουργείται από τη προοπτική της οικονομίας. Αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο έχει συνυπολογιστει μαζί με τους εταίρους μας συνεπώς θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από στοχους του 3,5% του πλεονάσματος ώστε να προβούμε σε νέες διορθώσεις από το 2019 και μετά, πέραν των αντιμέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί.”
”Η επίτευξη των στόχων μας επέτρεψε να αντισταθούμε σε απαιτήσεις των δανειστών. Πέρυσι κάποιοι προέβλεπαν πλεόνασμα κοντά στο 0,1%. Παρά τις αντιδράσεις σωστά προβήκαμε στην ενέργεια να μοιράσουμε μέρος της υπεραπόδοσης. Η πορεία των δημοσιονομικών το 2017 είναι καλή. Υπέρβαση κατά ένα δισ το πρώτο επτάμηνο. Οφέιλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί το επομενο διάστημα. Η γενική εικόνα είναι οτι είμαστε πάνω από το στοχο, επομένως θα μοιράσουμε το πλεόνασμα στους αδύνατους.”
”Σε σχέση με το χρέος κατά την εκτίμηση μας είχαμε μία θετική απόφαση στις 15 Ιουνίου, αν και δεν το εκτίμησαν πολύ τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές και αυτό μας αρκει. Είχαμε ένα αλγόριθμο που κλειδώνει βιωσιμότητα χρέους στο βαθμό που θα υπάρξει και η ποσοτικοποίηιση των παραμέτρων του. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται άλλη προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος μόνο ως πρόβλημα που έχει να κάνει με το κλάσμα χρέους/ ΑΕΠ, αλλά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αποπληρώνει ετησίως τις χρηματοδοτικές της ανάκγες. Μπήκε λοιπόν πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορίστηκε μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα απομείωσης του χρέους, δηλαδή την επέκταση της περιόδου χάριτος και της ωριμάνσεως των αποπληρωμών, με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθιστά δηλαδή τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης.”
”Η επιτυχία δε συνίσταται μόνο στο καλό επιτόκιο εξόδου στις αγορές, αλλά στο ότι είχαμε πλήθος επενδυτών. Κρίσιμο ερώτημα, που έχει να κάνει με το ρόλο του ΔΝΤ και τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αναμένουμε όλοι τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβερνησης, ωστοσο δεν μπορούν ορισμένα πράγματα να περιμένουν. Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.”
”Δέχθηκα επιθέσεις άρα μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα στο άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρεου. Οι διαφορές όμως ορατες δια γυμνου οφθαλμου. Ισως ενόχλησε η παράγραφος που μιλουσε για μία ομοιότητα της πρώτης περιόδου της Αλλαγής και αυτής που ζουμε σήμερα απο΄το 2015. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, που τότε ο Παπανδρέου ονόμαζε κατεστημένο της δεξιάς, σημερα έιναι το κατεστημένο διαπλοκής. Ο φόβος απεναντι σε κάτι που αλλάζει τα πραγματα κα εμπνεει, στο πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης της εθνικής ανεξαρτησίας. ”
” Φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράψω κανέναν αλλά να καταφέρω σε ένα χρόνο απο τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν. Να επουλώσουμε πληγές που χάραξε στο σώμα της κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. ”
”Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολογησης κρίσιμο θέμα και μέρος της στρατηγικής για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Ομως ευθύνη για την καθυστέρση της δεύτερης αξιολόγησης δεν την είχε η κυβέρνηση. Είχαμε διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και προσπάθεια να μπαίνουν στο τραπέζι συνεχεια νέα θέματα και εκτος της συμφωνίας. ”
”Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματα του ποιοι μας οδηγησαν στην κρίση και εμφανίζονται ταχα ως νοικοκύρηδες.”
”Η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού όμως η προσπάθεια που καταβάλουμε κατά την άποψη μου αποδίδει. Και αυτό δεν το λέω μονο εγώ το εκτιμουν και οι εταίροι, το εκτιμουν τα διεθνή ΜΜΕ, κάποια στιγμή θα το εκτιμήσουν και οι αντικειμενικόι παρατηρητές στην Ελλάδα.”
”Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην 3η αξιολογηση. Θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβουλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα. Γιατί ο χρονος είναι μερος της στρατηγικής μας. Θετική η επισήμανση του Γάλλου προέδρου ότι πρέπει όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλλουν ζητήματα έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. ”
”Μεγάλο σκάνδαλο τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το οποιο οι ηγεσίες τους επιλεγουν τη σιωπή. Δημοσίευμα πρόσφατα αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση της κυβερνησης Σαμαρά τον Ιουλιο του 2012 να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς είχε γίνει αγωγή από ΑΤΕ για τα δανεικά κι αγύριστα των 200 εκ ευρώ. Το σκάνδαλο το μεγάλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση 20μέρες μετά, αλλά οτι ενώ έγινε διαχωρισμός του υγιους σκέλους τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος.”
”Στο βαθμο που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία πουέχουμε μρπστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογει. Θα τρέξουμε γρήγορα. Η 3 αξιολογηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορουμε να ζησουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη.”
”Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ειναι προϋπόθεση για ένα success story για να θυμηθώ και τα παλιά, οχι για μας, για την Ευρώπη.”
”Παρουσιάζουν εαυτούς ως φίλους επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, αυτοί που τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξενες επενδύσεις. Πως έγινε αυτό αφου έχουμε κακούς υπουργούς που μισούν τους επενδυτές και επιχειρηματίες; ”
‘Η κυβέρνηση αυτή ειναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα
” Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, του ελληνικου κράτους όπως η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, που δεν οφείλονται στα δυόμιση χρονια που κυβερνάμε εμείς. Κατά τη δική μας θητεία έγιναν περισσότερα από ό,τι τις προηγουμνες δεκαετίες. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελευθερη οπτική για τις επενδυσεις, ότι εμείς θελουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Αυτή η διαφορά σε σχέση με τους νεοφιλελεύθερους.”
”Εάν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δε θα έχουμε παραγωγή στη χώρα. Είδα ότι πολλοι με κατηγόρησαν οτι ανακαλύπτω όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαία. Επισκέφθηκα πετυχημένες επενδύσεις που έχουν επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα και τις εργασιακές σχέσεις. ”
”Ο ανθρώπινος παραγοντας πολύ σημαντικός για την Ελλάδα της δημιουργίας και όχι την Ελλάδα της φουσκας”
Ερχονται επενδύσεις στην Ελλάδα και μέσα από αυτές πιστευουμε οτι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας
”Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχουν στις επιχειρήσις τους εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλους μισθούς. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικότητα εάν ο εργαζομενος δεν έχει μεράκι, δεν αισθανεται καλά. Θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης.”
”Κάποιοι το προηγούμενο διάστημα σε ηγετικές θέσεις στους φορείς που εκφράζουν το χώρο της εργοδοσίας και κυρίως έχουν σχέση με τις τράπεζες μας έιπαν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να παράξει και είναι καταδικασμένη να είναι χώρα υπηρεσιών.”
Εχουμε καταφέρει πράγματα που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν
”Εδώ και επτά χρόνια οι αποφάσεις για την εφαρμογή της πολιτικής πρέπει να συμφωνούνται με εταίρους σε ένα πλαισιο αυστηρής επιτροπείας. Δεν είναι εύκολο να κριθεί με τους ίδιους όρους μία κυβέρνηση που λειτουργεί σε αυτές τις συνθήκες με τις κυβερνήσεις την προηγούμενη περιοδο. Προφανές ότι πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματευσεις, αλλά κάθε φορά που φτάναμε στα γκολποστ αυτά μετακινουνταν. Κάποιοι θεσμοι διαβεβαίωναν και κάποιοι άλλοι επαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθεταν. Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Εγιναν αστοχίες και λάθη. αλλά σε γενικές γραμμές εχουμε καταφέρει πολλά που υπό αυτες τις συνθηκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν. ”
Μετά την τρίτη αξιολόγηση σχεδιάζουμε το μέλλον
”Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση αλλά πρέπει να οργανώσουμε και το μέλλον για να δώσουμε ελπίδα κυρίως σε όσους έχουν επιβαρυνθεί. Ιδίως για τη νέα γενιά. Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους συνταξιουχους όλα αυτά τα χρόνια. Και πράγματι έχουν μειωθεί κατα 45% οι συντάξεις τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, γιατί ΔΝΤ ήρθε με παράλογη άποψη για μείωση 18% στο 50% των συντάξεων το 2019 με ισόποσες παροχές σε κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νεά γενια, για αυτους τους 450 χιλιάδες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.”
”Να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης. Να αρχίσουμε να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα και η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά”