Tεράστια είναι η οικολογική ρύπανση στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό, στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής.Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.
Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια που ναυαγίου, παρόλα αυτά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου.Τρομακτικές είναι οι εικόνες της ρύπανσης στις ακτές της Σαλαμίνας, οι οποίες απεικονίζουν το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής.
Από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια οι παραλίες έγιναν «μαύρες» ενώ η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή, το μαζούτ και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου. Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.
Όπως αναφέρει η δήμαρχος της Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, η πλοιοκτήτρια εταιρία διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη και έχει αναθέσει σε δύο ιδιωτικές εταιρείες τις εργασίες απορρύπανσης. Όπως μεταφέρει οι ίδια, οι εταιρείες απορρύπανσης, εγγυόνται πως θα γίνει καλή δουλειά όμως χρειάζεται χρόνος τον οποίο προσδιορίζουν στον έναν μήνα περίπου.
«Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έκταση της ζημιάς» τονίζει η δήμαρχος Σαλαμίνας, σχετικά με τη διαρροή μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη που βυθίστηκε την Κυριακή στον Σαρωνικό. Σημειώνεται ότι η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.
Στην περιοχή, αυτή την ώρα εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ωστόσο σύμφωνα με τη δήμαρχο «θα χρειαστεί χρόνος, αφού η ζημιά είναι μεγάλη».
«Η θάλασσα και οι ακτές είναι πολύ επιβαρυμένες» προσθέτει η κα Νάννου, ενώ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που επικρατεί στην ατμόσφαιρα, έχει νεκρώσει όλη η περιοχή. «Τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν, αφού δεν πατάει άνθρωπος εδώ» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.
Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα από πλευράς δήμου, η κα Νάννου τόνισε πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε «να γίνει απόδοση ευθυνών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για την περιοχή την ίδια σε ότι αφορά την φυσιολογία της, που έχει καταστραφεί».
Ο διευθυντής της εταιρίας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» η οποία έχει αναλάβει ένα μέρος του έργου, εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας πως η λέξη «καταστροφή» είναι υπερβολική καθώς θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση.
Παράλληλα, στην περιοζή του ναυαγίου, συνεχίζουν να επιχειρούν τόσο περιπολικό σκάφος όσο και ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό σκάφος. Επιπρόσθετα, στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.
Υπενθυμίζεται πως τόσο ο πλοίαρχος όσο και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου αφού συνελήφθησαν, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι προσωρινά μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος.