Kάποιοι ερμηνεύουν το «αντάμωμα» της Εθνικής ομάδας με την Ρωσία στο Eurobasket ως σημάδι πως πρόκειται να ζήσουμε ξανά μέρες Βελιγραδίου και κάποιοι άλλοι ως απλή σύμπτωση. Παιχνίδι της μοίρας ή συνθήκη που προέκυψε από τα δεδομένα ενός τουρνουά, μικρή σημασία έχει. Το δεδομένο είναι πως Ελλάδα και Ρωσία είναι έτοιμες για ένα πολύ μεγάλο «ραντεβού» στο παρκέ του «Sinan Erdem Dome», το απόγευμα της Τετάρτης (13/9, 18:45).
Το όνομα «Αλεξέι Σβεντ» επαναλαμβάνεται από ειδικούς και μη, προπονητές και δημοσιογράφους, απλούς φιλάθλους και ακραιφνείς μπασκετικούς. Είναι ο «νο 1» κίνδυνος που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική ομάδα στο δρόμο για την 4άδα. Ωστόσο, δεν παίζει μόνος!
Το sdna.gr ζήτησε τη γνώμη του ειδικού για το παιχνίδι: συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στον Έντι Καστίλς, προπονητή της Εθνικής Βελγίου. Ο Βέλγος κόουτς πέρασε αρκετές ώρες πάνω από το βίντεο βλέποντας και αναλύοντας παιχνίδια της ομάδας του Μπαζάρεβιτς, αφού την αντιμετώπισε στην φάση των ομίλων. Η ομάδα του ηττήθηκε από τη Ρωσία, αλλά γεγονός είναι πως έμαθε καλά την προσεχή αντίπαλο της Εθνικής.
«Είναι πολύ ανοικτό παιχνίδι, δεν χωρούν προβλέψεις. Στα μάτια μου, πρόκειται για μία κατάσταση 50-50. Οι Έλληνες έχουν επιστρατεύσει τους έμπειρους παίκτες και βλέπω ότι κάθε μέρα γίνονται καλύτερο στο τουρνουά. Μπορούν να εκπλήξουν τους πάντες με την απόδοσή τους» ήταν το πρώτα, γενικό σχόλιο του έμπειρου κόουτς για τον σπουδαίο προημιτελικό.
Το μείζον ερώτημα είναι αν τελικά η Ρωσία είναι απλώς η ομάδα του Σβεντ ή κάτι παραπάνω. Για τον Καστίλς, οι συμπληρωματικοί παίκτες διαμορφώνουν το πρόσφορο έδαφος και ο σταρ της Χίμκι το αξιοποιεί: «Ο Σβεντ βάζει το ταλέντο και οι άλλοι “δημιουργούν” την έννοια της ομάδας. Πρόκειται για έναν παίκτη που έλειπε στις προηγούμενες διοργανώσεις και το μέγεθος της απουσίας γίνεται κατανοητό τώρα. Η Ρωσία δυσκολευόταν να νικήσει ακόμη και ομάδες με πολύ μικρή μπασκετική παράδοση. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Σβεντ κάνει απίστευτη διαφορά. Είναι τρομερά ποιοτικός, αλλά ο Σβεντ δεν θα αναδεικνυόταν, αν δεν είχε δίπλα του παίχτες όπως ο Κβοστόφ, ο Κουρμπάνοφ, ο Αντόνοφ κι όλοι οι υπόλοιποι. Πρόκειται για ένα μείγμα εξαιρετικών μαχητών που έχει τοποθετηθεί άρτια δίπλα σε έναν άξιο ηγέτη» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο Σβεντ λοιπόν είναι αυτός που έχει στα χέρια του το «τιμόνι» και οδηγεί την ομάδα του. Μπορεί να περιοριστεί; Δύσκολα, είναι η απάντηση και ακολούθησε η σχετική εξήγηση από τον ειδικό. «Όσον αφορά στο δικό μας παιχνίδι απέναντί τους, είχαμε δουλέψει πολύ στο να βρούμε έναν τρόπο να τον περιορίσουμε. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρεις το παιχνίδι από τα χέρια του. Όσο πιεστικός και αν είσαι, έχει τέτοιο “εγώ” που του επιτρέπει να διακρίνεται με άλλους τρόπους. Αν δεν σκοράρει, δημιουργεί καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Το εντυπωσιακό με τη Ρωσία είναι πως σε κάθε ματς ένας παίκτης με μικρότερο ρόλο βγαίνει μπροστά και γίνεται άξιος συμπαραστάτης των Σβεντ-Μοζγκόφ. Προφανώς, όλοι έχουν αποδεχθεί τους ρόλους του. Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση στο “πώς σταματιέται ο Σβεντ;”, γιατί έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα να διατηρεί την κατάσταση στα χέρια του ανεξαρτήτως μαρκαρίσματος».
Αυτό που γίνεται κατανοητό από τα λόγια του Βέλγου κόουτς είναι πως το supporting cast και η απόδοση που «πιάνουν» όσοι το απαρτίζουν είναι «βαρόμετρο» ώστε να διατηρηθεί σε υψηλά standards και η αποδοτικότητα του Αλεξέι Σβεντ. «Κολώνα» της ομάδας, πάντως, είναι ο Τιμοφέι Μοζγκόφ: ο ογκώδης NBAer κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια και ο Καστίλς εντόπισε την αλλαγή στην προσέγγισή του.
«Η εικόνα που μου έδωσε είναι πως έχει αποκτήσει μία πολύ καλή επαφή με τα γκαρντ, σε επίπεδο συνεννόησης. Ανεξαρτήτως ποιος παίζει, μοιάζει εξίσου εύκολο να τον βρει. Γεγονός είναι πάντως πως ο Μοζγκόφ έχει αλλάξει. Παλιότερα έμοιαζε πιο αφοσιωμένος στο ΝΒΑ. Τώρα είναι πιο ώριμος, ξέρει ότι πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην Εθνική του και θυσιάζεται γι’ αυτήν. Μπαίνει δυναμικά σε όλες τις μάχες, δεν είναι ο παίκτης που περιμένει απλώς την μπάλα στο low post για να εκτελέσει. Πλήγωσε πολλές ομάδες του ομίλου παίζοντας pick n’ roll και η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική σε αυτό το κομμάτι.
Πηγή:sdna.gr