Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει μπει σε πειρασμό να αντικαταστήσει μετά τις εκλογές τον νυν υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».
Η εφημερίδα τονίζει ότι την συγκεκριμένη θέση-κλειδί φέρονται να θέλουν να εξασφαλίσουν τόσο οι σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι φιλελεύθεροι, σε περίπτωση που πάρουν μέρος σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά ο απευθείας ενδιαφερόμενος, αναφέρεται στην εν λόγω ανάλυση, δεν δείχνει να ικανοποιείται με ενδεχόμενη μελλοντική εκλογή του στην προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η ανταποκρίτρια της «La Repubblica» από το Βερολίνο Τόνια Μαστρομπουόνι γράφει, επίσης, ότι οι πιο σημαντικές εντάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την καγκελαρία είχαν ως αντικείμενο την Ελλάδα. «Το «γεράκι» της ελληνικής κρίσης, που θεωρείται από όλους ο εμπνευστής της λιτότητας, κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2015 την φοβερή πρόταση πενταετούς αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρώ», υπενθυμίζει η εφημερίδα της Ρώμης.
Και αναφερόμενη, πάντα, στην στάση του γερμανού υπουργού οικονομικών απέναντι την χώρα μας, επισημαίνει: «Όπως σημείωσε πρόσφατα η εφημερίδα FΑΖ, η διαφορά ανάμεσα στον Σόιμπλε και στην καγκελάριο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών έβλεπε την Ελλάδα ως μολυσμένο άκρο το οποίο κινδύνευε να προκαλέσει τον θάνατο ης ευρωζώνης. Η ‘Ανγκελα Μέρκελ, όμως, φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να προκληθεί «ντόμινο». Στην συγκεκριμένη, μοιραία σύνοδο κορυφής της Ένωσης, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι έπεισαν την καγκελάριο να παραμείνει η Ελλάδα. Ευτυχώς».
Reuters: Ο Σόιμπλε δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει την καρέκλα του
Οι πιθανότητες επιστροφής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αυξάνονται καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ενώ πολιτικοί των αντίπαλων γερμανικών κομμάτων υποβαθμίζουν την προοπτική εκθρόνισης του πανούργου βετεράνου της γερμανικής πολιτικής.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα γίνει 75 ετών την ερχόμενη εβδομάδα, είναι ο παλαιότερος βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου. Είναι η μετενσάρκωση της γερμανικής πολιτικής λιτότητας η οποία, λένε οι επικριτές του, επιδείνωσε την κρίση της ευρωζώνης και καθυστέρησε την ανάκαμψη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει την καρέκλα του. Αλλωστε λέγεται ότι αξιωματούχοι του υπουργείου του έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες επαφές για να κλείσουν δωμάτιο συμβατό για χρήστη αναπηρικής καρέκλας στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2018, αν και το υπουργείο Οικονομικών αρνείται ότι έχει γίνει τέτοια κράτηση.
Θεωρητικά, οι μόνοι που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ανανέωση της θητείας του Σόιμπλε είναι η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, που οδεύει προς μία ακόμη εκλογική νίκη, και τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό: το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι.
Αποτελεί μακρά παράδοση στη γερμανική πολιτική, ο ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού να κάνει πρώτος την επιλογή υπουργείου κατά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε από τα κόμματα αυτά έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την καριέρα του Σόιμπλε.
Ωστόσο, κανείς δεν δείχνει να έχει την πρόθεση να το κάνει αυτό, αν σημαίνει ότι εγκαταλείπει πρωτοκλασάτα και επιθυμητά υπουργεία όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγές των τριών αυτών κομμάτων που μίλησαν στο Reuters χωρίς να κατονομαστούν δηλώνουν ότι τόσο ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD, όσο και ο Τζεμ Εσντεμίρ των Πρασίνων και ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ του FDP εποφθαλμιούν το πόστο του υπουργού Εξωτερικών.
«Υπάρχει ένα ζήτημα για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτό θα σήμαινε την εγκατάλειψη του πιο επιθυμητού υπουργείου απ΄όλα», δήλωσε αξιωματούχος του SPD. «Και ο Σουλτς και ο Γκάμπριελ έχουν τα μάτια στραμμένα προς το υπουργείο Εξωτερικών».
«Δεν βλέπω να πετά κανείς έξω τον Σόιμπλε», δήλωσε στέλεχος των Πρασίνων προσθέτοντας ότι στο κόμμα του δεν υπάρχει κανείς σοβαρός διεκδικητής της θέσης.
Τόσο τα τρία κόμματα, όσο και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκαναν κανένα σχόλιο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς τρία σχήματα κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου: συμμαχία ανάμεσα στις χριστιανικές ενώσεις της Μέρκελ και το FDP, έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» CDU/CSU-SPD ή μία τριμερή συμμαχία CDU/CSU-FDP-Πρασίνων.
Εάν υποτεθεί ότι υπάρχει ένα κόμμα που θα ήθελε να μπλοκάρει την επιστροφή του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών , αυτό θα ήταν το FDP, στοιχειωμένο από την απόφαση να μην αναλάβει το υπουργείο κατά τη δεύτερη θητεία της Αγγελα Μέρκελ. Αντ΄αυτού, ο τότε ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που είχε συνέπειες τόσο για τον ίδιο, όσο και για το κόμμα του.
Από την καρέκλα του στο υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε ακύρωσε το σχέδιο του FDP για φορολογικές ελαφρύνσεις, εξοργίζοντας τους υποστηρικτές του επιχειρηματικού κλάδου που εγκατέλειψαν το
κόμμα αποκλείοντάς το από το κοινοβούλιο το 2013.
Εάν ο διάδοχος του Γκίντο Βεστερβέλε Κρίστιαν Λίντνερ αποφασίσει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο είτε διμερούς, είτε τριμερούς συνασπισμού, το πόστο θα είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με το Reuters.
Ομως ο Λίντνερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προτιμήσει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP , παρά να αναλάβει υπουργικό θώκο υπό την Μέρκελ, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η Μέρκελ είναι έτοιμη να δώσει ισχυρή στήριξη στον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού.
Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν ένα ταραχώδες παρελθόν και έχουν συγκρουσθεί τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου. Ομως η Μέρκελ στήριξε τον Σόιμπλε όταν αυτός αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας το 2010 δίνοντάς του χρόνο να αναρρώσει την ώρα που εκείνος ήταν έτοιμος να παραιτηθεί.
Αλλωστε, συνεργάτες της Μέρκελ δηλώνουν ότι ο Σόιμπλε παίζει ζωτικό ρόλο κρατώντας σε τάξη την συντηρητική πτέρυγα της CDU.
Σημαντικός σύμμαχος
Και ο ρόλος αυτός είναι κρίσιμος καθώς το Βερολίνο ετοιμάζεται για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Ανθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Σόιμπλε λένε ότι ο Μακρόν θυμίζει στον βετεράνο γερμανό πολιτικό τον ίδιο στα νιάτα του, ένθερμο, τότε, υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο Σόιμπλε, που μεγάλωσε σε περιοχή της γερμανο-γαλλικής μεθορίου, έχει έκτοτε αντικαταστήσει τον ιδεαλισμό με τον πραγματισμό και είναι επιφυλακτικός σχετικά με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη για το άλμα προς το εμπρός που οραματίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν.
Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιθανόν ότι η Μέρκελ θα θεωρήσει ότι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να φθάσει σε έναν συμβιβασμό με το Παρίσι.
Τόσο η ίδια η καγκελάριος, όσο και ο Μακρόν εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την ιδέα του Σόιμπλε για την μετατροπή του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) σε ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF).
Στη Γαλλία, ο Σόιμπλε εθεωρείτο εμπόδιο στην ενίσχυση της συνεργασίας εξαιτίας της εμμονής του για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την σκληροπυρηνική του στάση προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα. Αλλά, κι΄αυτό μπορεί να αλλάξει.
«Δεν συμφωνούμε πάντα μαζί του, αλλά είναι προσηλωμένος στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης», δήλωσε γάλλος αξιωματούχος του περιβάλλοντος Μακρόν. «Είναι γαλλόφιλος και ένας από τους λίγους ανθρώπους που προωθούν ιδέες και επεξεργάζονται λύσεις».