Οι νέες υποεπιτροπές για τον καλύτερο συντονισμό των επενδύσεων αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της Task Force, η οποία συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ» οι δύο επιτροπές θα αναλάβουν να τρέχουν σε πιο καθημερινό επίπεδο τις επενδύσεις, ώστε να μην απαιτούνται πολύ συχνές συνεδριάσεις του βαρύτερου σχήματος της Task Force, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέλη της Task Force διαμοιράστηκαν στις εξής δύο υποεπιτροπές βάση εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα:
Α) Στην πρώτη επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη για τις επαφές με τους επενδυτές του εξωτερικού, συντονιστής θα είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος και μέλη της οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Β) Στη δεύτερη υποεπιτροπή, η οποία θα ευθύνεται για τους εγχώριους επενδυτές, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την υλοποίηση των επενδύσεων (πχ Ελληνικό και Σκουριές), συντονιστής θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης και μέλη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ανάλογα με το θέμα κάθε συνεδρίασης θα καλούνται και άλλοι υπουργοί να συμμετέχουν, όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
Αν και εκκρεμούν οι επίσημες ανακοινώσεις από το Μαξίμου, δύο συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τη συγκρότηση αυτών των δύο υποεπιτροπών. Πρώτον, δίνεται σε δύο πολύ νέους υπουργούς συντονιστική αρμοδιότητα προκειμένου να προσελκύονται επενδυτές και κυρίως να λύνονται εμπλοκές που παρουσιάζονται σε διάφορα επενδυτικά πρότζεκτ, όπως αυτές που υπήρξαν αυτή τη βδομάδα. Δεύτερον, αυτές οι κινήσεις του πρωθυπουργού φαίνεται να αντικατοπτρίζουν σε κάποιο βαθμό μια φιλοσοφία -ίσως ευρύτερη στην κυβέρνηση- σχετικά με το σχήμα που θα διαμορφωθεί όταν γίνει ο ανασχηματισμός, ενώ σηματοδοτούν και μια εκ των πραγμάτων αλλαγή ισχύος για διάφορα πρόσωπα στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος.
Τι συζητήθηκε χθες
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Task Force συζητήθηκαν: 1) Η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά και τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 2) Η πορεία της επένδυσης της Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς με την προγραμματισμένη για αύριο υπογραφή της Σύμβασης στην Κέρκυρα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατομμύρια ευρώ. 3) Η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους και την ELDORARO GOLD για το θέμα της σχετικής επένδυσης. 4) Η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Αυτά που έχουν προχωρήσει
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. ήδη η κυβέρνηση έχει πετύχει τα εξής:
- -Προχωρά την επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- -Ξεμπλόκαρε επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο.
– Ολοκληρώνει την αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
-Υπέγραψε 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.
-Πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
-Υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.
-Προετοιμάζει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
-Αξιοποίησε συμφωνίες με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, διοχετεύοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσει. - -Ενέκρινε στη Διυπουργική Επιτροπή τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους συνολικά 700 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει και νέες στρατηγικές επενδύσεις.
- -Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1.6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
«Η πραγματικότητα, λοιπόν, χαλάει τον μύθο της ΝΔ» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας: «Η Νέα Δημοκρατία ματαιοπονεί. Όσα επικοινωνιακά σόου και να σκηνοθετήσει δεν μπορεί ούτε να αναστρέψει το διεθνές θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, ούτε να παραγράψει όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεγάλη μάχη για να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τήρηση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
ΠΗΓΗ: neaselida.gr