Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση της συναδέλφου Αλεξίας Τασούλη (Mega) μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πολιτικά hilights της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Ν.Δ στη ΔΕΘ.
Επιστρατεύοντας ακόμα και το ίδιο διακύβευμα που είχε χρησιμοποιήσει κατά τ ο παρελθόν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης “μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα για τη χώρα”, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι κατά την ομιλία του υπάχθηκε ότι θα φέρει 4ο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το 4ο μνημόνιο βρίσκεται ήδη στην χώρα με την υπογραφή Τσιπρα, που υπέγραψαν μέτρα 5,1 δισ. για μετά το τέλος του προγράμματος”.
Οι απαντήσεις του πάντως στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν μια συνεχής σύγκριση του ίδιου με τον Αλέξη Τσιπρα, με αιχμή το θέμα των επενδύσεων, θέμα για το οποίο σχολίασε ότι “δεν είμαι αυτός που τη μια μέρα φοράει το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη μέρα το αμπέχονο του διαδηλωτή. Έθεσε έτσι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ν.Δ θα διεξάγει την πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Το δίλημμα θα είναι “Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Αυτός που διώχνει ή αυτός που φέρνει επενδύσεις;”.
‘Οταν η συζήτηση έφτασε στο εσωτερικό της ΝΔ, με ερωτήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, παρείχε πλήρη κάλυψη στον Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας οι πρόκειται για μια προσωπική του επιλογή και ότι οι απόψεις του δεν είναι ακραίες. Αναμφισβήτητα ο κ. Μητσοτάκης “υιοθέτησε” απολύτως τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τη θέση του στο κόμμα και έδειξε ότι ο αντιπρόεδρος με την σκληρή, ενίοτε ακραία ή και αγοραία ρητορική του θα είναι η “αιχμή του δόρατος” στην σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας – σε περίπτωση εκλογικής του νικης – τοσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τους ΑΝΕΛ, ενώ σημείωσε οτι ακόμα και σε περίπτωση εκλογικής του αυτοδυναμίας, θα διεκδικήσει συνεργασίες με αλλά δημοκρατικά κόμματα.
Η κατηγορηματική του άρνηση, ωστόσο, στην πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές κι εφόσον η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα -ιδιαίτερα χωρίς αυτοδυναμία- έχει μεγάλο ενδιαφέρον:
- Ακυρώνει την στρατηγική της ΔΗΣΥ και προσωπική της Φώφης Γεννηματά που μέχρι τώρα επιμένει να υποστηρίζει πως πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην πάρει αυτοδυναμία η Ν.Δ, ώστε να αναγκαστούν τα κόμματα να συναινέσουν σε μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής (“εθνικής ενότητας” την έχει αποκαλέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος). Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο έναν “ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ”, η ΔΗΣΥ και ο κυοφορούμενος νέος φορέας της κεντροαριστεράς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σκληρό δίλημμα. Δεν είναι πια υποψήφιοι μικρομέτοχοι σε μια κυβέρνηση ενότητας αλλά υποψήφιοι (ή όχι) μικρομέτοχοι σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ. Το καλύτερο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι μια συγκυβέρνηση τύπου Σαμαρά- Βενιζέλου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε πολιτικό κόστος.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ από εκείνα τα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε να συγκυβερνήσει υπό συνθήκες πολιτικής αναγκαιότητας ενισχύοντας έτσι την εικόνα του διπόλου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το δίπολο, όμως, βοηθά και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς λειτουργεί ως “συμπληγάδες” πόλωσης που συνθλίβει οτιδήποτε υπάρχει ανάμεσα…
- Με την άρνηση του κ. Μητσοτάκη, δε, ακόμα και στην πιθανότητα συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα μετεκλογικό τοπίο, ο πρόεδρος της Ν.Δ γκρεμίζει ουσιαστικά και τις γέφυρες για επί μέρους συνεργασίες και συναινέσεις σε μικρότερα πολιτικά πεδία. Η κουλτούρα της συναίνεσης που υπάρχει στο dna της καραμανλικής Ν.Δ καταργείται και αυτό αποτελεί αλλαγή σελίδας για την συντηρητική παράταξη…
Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος
Ακούστε την απάντηση του κ. Μητσοτάκη