Δεν είπε αν θα ψηφίσει και πάλι «παρών», όπως πέρυσι στη Βουλή, στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει πρόταση διανομής κοινωνικού μερίσματος στους πιο αδύναμους, λόγω υπεραπόδοσης έναντι των δημοσιονομικών στόχων, ή αν θα κρατήσει διαφορετική στάση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τόνισε πως ο ίδιος δίνει έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Αφήστε να δούμε αν και τι υπεραπόδοση θα υπάρχει. Εμείς έχουμε προτεραιοποιήσει τις δικές μας επιλογές σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε υπεραπόδοση. Αυτό είναι κάτι που ισχύει τώρα, προφανώς ισχύει και στο μέλλον. Η δική μου έμφαση αυτή τη στιγμή είναι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μετά τις επόμενες εκλογές και εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες, ενώ ήταν κατηγορηματικός και ως προς το ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης με τους Αν.Ελ.
«Όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως «όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα» και απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας πως το αίτημα για την πολιτική αλλαγή θα διατυπώνεται συνεχώς μέχρι να γίνουν οι εκλογές, ενώ σημείωσε ότι «η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία μάς βάζει πιο βαθιά στην κρίση».
«Δική μου επιλογή ο κ. Γεωργιάδης, δεν εκφράζει ακραίες θέσεις»
Υπερασπίστηκε την επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, λέγοντας: «Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμιά κουβέντα παραπάνω. Σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ένας λόγος που είναι ακραίος και ο ποίος δεν ανήκει και δεν εντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα που πρέπει να μάθει να ανέχεται τις διαφορετικές αποχρώσεις και τις διαφορετικές απόψεις».
Όσον αφορά τον εαυτό του, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε: «Σας φαίνομαι για ακροδεξιός; Είμαι μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός».
Τοποθέτησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο στα δεξιά της Ν.Δ., απέκλεισε με ένα κατηγορηματικό «όχι» το ενδεχόμενο συνεργασίας Ν.Δ.-ΑΝ.ΕΛ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης και είπε ότι περιμένει από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, στις 25 Σεπτεμβρίου, για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με άνθρωπο καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών. Πρόσθεσε πως τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο «τούς ενώνουν ο λαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία».
«Συγνώμη» από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «συγγνώμη» από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, επειδή κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο περίπτερο της ομάδας στην 82η ΔΕΘ ευχήθηκε στον δικέφαλο «εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία», όταν είναι γνωστό ότι έχει αποκλειστεί από την ευρωπαϊκή διοργάνωση, και το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από συνδέσμους και τον κόσμο του ΠΑΟΚ.
«Σε σχέση με τη χθεσινή μου αναφορά έκανα λάθος. Έκανα λάθος γιατί η εντύπωσή μου ήταν ότι ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να παίζει στην Ευρώπη, διότι είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι, οπότε ζητώ συγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν είχα καμιά πρόθεση να αναφερθώ ειρωνικά σε μια ομάδα η οποία είναι πολύ σημαντική και πολύ ιστορική. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με καμία ομάδα. Είμαι φίλαθλος και πρέπει να σας πω ότι κάνει και καλό να έχουμε ένα ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη και την κόντρα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ υπογράμμισε: «Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία, όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. Εκεί που αρχίζουν τα προβλήματα είναι όταν οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι πρέπει να αγοράζουν μέσα ενημέρωσης, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Εκεί αρχίζω και έχω πρόβλημα. Και στην Ελλάδα που εγώ οραματίζομαι, κανείς επιχειρηματίας ο οποίος θέλει να ασκήσει επιχειρηματική δράση στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να απολαμβάνει κάποιας προστασίας, είτε αυτή είναι πολιτική προστασία είτε είναι μιντιακή προστασία. Δεν θέλουμε τέτοια επιχειρηματική δράση, ούτε θα χρειαστεί την επόμενη μέρα κανείς να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση για να διεκδικήσει το νόμιμο, το δίκαιο. Δεν είμαι εγώ ο οποίος πολιτικοποίησε αυτή τη συζήτηση».
«Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ»
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεσμεύτηκε για να υπάρξει 4ο μνημόνιο, λέγοντας πως «το 4ο μνημόνιο είναι εδώ και έχει την υπογραφή των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα τέταρτο αυστηρό μνημόνιο με υψηλά πλεονάσματα».
Αμφισβήτησε κατά πόσο θα είναι «καθαρή» η έξοδος της Ελλάδας από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, όπως λέει η κυβέρνηση και σημείωσε: «Για ποια καθαρή έξοδο μιλάει ο κ. Τσίπρας, όταν έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα για το 2019 και το 2020, δεν θα χρειάζονταν η έγκριση των θεσμών για τα αντίμετρα».
Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, τονίζοντας πως θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 6-7 χρόνια για να μπορέσει η Ελλάδα να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε ότι ο ίδιος μπορεί να τα καταφέρει σε αυτόν τον τομέα, ενώ για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρατήρησε πως «δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις, και δεν πείθει η επενδυτική μετάλλαξή του».
«Δεν θα υποσχεθώ κάτι που δεν μπορώ να υλοποιήσω»
Στο αίτημα των επιχειρηματιών για καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, απάντησε ότι «δεν θα υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να υλοποιήσει», άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεσμεύτηκε πέρυσι και δεν το υλοποίησε, και είπε πως αυτό που θα μπορούσαν ίσως να συμφωνήσουν οι θεσμοί είναι ο μερικώς ακατάσχετος λογαριασμός, για ορισμένες μόνο χρήσεις, κι αυτό με μια επιθετική πολιτική ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Έπρεπε να είχε φύγει ο Π. Κουρουμπλής»
Στο θέμα με τη θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας θα έπρεπε να είχε «φύγει» μόνο και μόνο γιατί καθυστέρησε 4 μέρες, όπως υπογράμμισε, να ενημερώσει τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την αντιμετώπιση περιπτώσεων θαλάσσιας ρύπανσης και να στείλει το ειδικό σκάφος νωρίτερα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε 5-6 μέρες να συγκροτηθεί το συντονιστικό και κανείς δεν είπε στους δημάρχους τι έπρεπε να κάνουν. «Τα μπρος-πίσω του κ. Κουρουμπλή δεν είναι σοβαρά, ας αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε.
Προειδοποίηση προς επίδοξους υποψήφιους βουλευτές
Με τη φράση «όποιος ισχυρίζεται δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, με εξαίρεση τους εν ενεργεία βουλευτές, θα έχει την ίδια τύχη με τον γιο του κ. Τραγάκη», ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε όσους θέλουν να προκαταλάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Η φιλοδοξία είναι θεμιτή, διευκρίνισε, αλλά άλλο να ισχυρίζονται ότι έχουν εξασφαλίσει το χρίσμα.
Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σημαντικότατη ανανέωση στα ψηφοδέλτια, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πιστεύει ιδιαίτερα στα ηλικιακά όρια.
Στην ερώτηση με ποιους θα κυβερνήσει αν κερδίσει τις εκλογές, απάντησε «με τους καλύτερους, αποτελεσματικούς και έντιμους», και σημείωσε ότι θα χρησιμοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικούς στην κυβέρνηση, που μπορεί να αποτελέσουν και «έκπληξη».
Δήλωσε πως αν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο. Δεν γνωρίζει αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει 200 ψήφους για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, αλλά θα το επιδιώξει, υπογράμμισε.