Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη επισημάνθηκε στις παρεμβάσεις στελεχών της κυβέρνησης στο τρίτο περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης και αναμένεται να κορυφωθεί απόψε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως «οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν ως στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η θεραπεία που υιοθετήθηκε ήταν χειρότερη από την ασθένεια: καταστροφή της παραγωγικής βάσης, πτώση των επενδύσεων, μείωση της παραγωγικότητας». Επεσήμανε πως «η χώρα με σταθερά βήματα πλησιάζει στο στρατηγικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018».
Και πρόσθεσε: «Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης εστιάζει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Μιλάμε για μια ανάπτυξη βιώσιμη, δηλαδή διατηρήσιμη στο χρόνο, και άρα βασισμένη σε θεμέλια σταθερά, εκεί που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα διανέμεται στο σύνολο της κοινωνίας και πρωτίστως σε αυτούς που τον παράγουν, δηλαδή τους εργαζόμενους, και δεν θα συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, διευρύνοντας τις κοινωνικής ανισότητες όπως συνέβη στο παρελθόν».
Για το Υπουργείο Εργασίας, πρόσθεσε, «οι παραπάνω αρχές εξειδικεύονται σε τρεις άξονες: α) ενεργητική παρέμβαση για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, β) παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να διαμορφώνονται ποιοτικές θέσεις εργασίας και να τίθενται οι όροι για εργασία με αξιοπρέπεια, γ) παρέμβαση για τη δημιουργία δομών και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, ώστε η ανάπτυξη που σημειώνεται να είναι κοινωνικά ανταποδοτική».
Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σημείωσε, «έχουν ενταχθεί στα στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας 73.544 ωφελούμενοι, ενώ έως τα τέλη του 2017 αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 46.000. Συνολικά, δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους».
Τόνισε, επίσης, ότι με το Ν.4488/2017 «αναμορφώσαμε το πλαίσιο για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από φαινόμενα υποδηλωμένης, αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας. Πλέον ισχύει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που θωρακίζει τους εργαζόμενους απέναντι σε καταχρηστικές πρακτικές και δίνει προβάδισμα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που είναι συνεπείς και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις».
Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε τρία προγράμματα που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν:
1. Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς: δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ, και από αυτό θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.
2. Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους: αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.
3. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών: το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης και θα προβλέπει την επιχορήγηση για δώδεκα (12) μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών».
Αναφορικά με την παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τις δομές του κοινωνικού κράτους, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι σήμερα λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «περισσότεροι από 610.000 συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης το λαμβάνουν 24.761 δικαιούχοι». Παράλληλα, πρόσθεσε, «ιδρύεται πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία μέσω των κέντρων κοινότητας, ενώ στην Κρήτη λειτουργούν σήμερα συνολικά 11 Κέντρα Κοινότητας». Καταλήγοντας, τόνισε ότι σημαντική παρέμβαση «για την ενίσχυση της δομών της κοινωνικής προστασίας θα αποτελέσει και η δημιουργία, εντός του 2018, 30 νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε 12 δήμους της Κρήτης, που θα ανοίξουν 750 νέες θέσεις για παιδιά».
Στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αναθεωρημένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί έργα και δεσμεύσεις 3 δισ. ευρώ. «Τα συγκεκριμένα χρήματα θα πάνε αποκλειστικά στον αγροτικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με το υπουργείο, ενώ έκανε γνωστό ότι σύντομα θα προχωρήσει η προκήρυξη μιας σειράς εγγειοβελτιωτικών έργων.
Ο κ. Αποστόλου έστειλε το μήνυμα ότι οι πόροι για την αγροτική οικονομία θα καταλήγουν σε πραγματικούς αγρότες και σε νέους αγρότες.
Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου οικονομίας για μια κοινωνική βιώσιμη και δίκαιη, όπως είπε, ανάπτυξη.
Υποστήριξε ότι ήδη υπάρχει βελτίωση στους βασικούς δείκτες της οικονομίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το βασικό στοίχημα είναι η βελτίωση των δεικτών να περάσει στην πραγματική οικονομία».
Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση πόρων από το πακέτο του σχεδίου Γιούνκερ, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μια σειρά μεγάλων έργων, η δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και η δημιουργία ταμείων υποδομών, συμμετοχών και μικροπιστώσεων.
Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μέσα από δράσεις στην επένδυση και την έρευνα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αύξηση της εξωστρέφειας των εξαγωγών, αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ομιλία του σε πιστώσεις που έχουν διατεθεί μέσα από διάφορα προγράμματα για την Κρήτη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη 3 έργα ύψους 58 εκατ. ευρώ, έργα ύδρευσης ύψους 44 εκατ. ευρώ, έργο βελτίωσης του περιβάλλοντος, καθώς και έργα και δράσεις αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου κόστους 25 εκατ. ευρώ.
Στους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της Κρήτης με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη των υποδομών, στην ενέργεια, τις επενδύσεις για τον τουρισμό και την οργάνωση των εξαγωγών.
Ακόμα επεσήμανε την ανάγκη της σύνδεσης του τουρισμού, του αγροτικού τομέα και του πολιτισμού.