Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υποδέχθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ. Η Επίτροπος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του κατά την οποία συζήτησαν για τις δράσεις και τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή των συνεργατών της Επιτρόπου, καθώς και των γενικών γραμματέων Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου και Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, καθώς και του ειδικού συμβούλου του υπουργού, Γιώργου Χριστοφορίδη.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και με την ευκαιρία της επίσκεψης της Επιτρόπου ακολούθησε η εκκίνηση της υλοποίησης του έργου «Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Εγγράφων και Ροής Εργασιών, με ενσωματωμένες εξ αποστάσεως ψηφιακές υπογραφές» του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ. Την εκκίνηση πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, αφού ευχαρίστησε την Επίτροπο που επέλεξε την Ελλάδα ως προορισμό της πρώτης επίσκεψής της σε κράτος – μέλος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δήλωσε: «Οι επισκέψεις και η εθιμοτυπία τους είναι σημαντικές, όμως από μόνες τους δεν αλλάζουν τις κοινωνίες μας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να συνδυάζονται με ουσιαστικά έργα. Το έργο της Ψηφιακής Διαχείρισης Εγγράφων με ενσωματωμένες εξ αποστάσεως ψηφιακές υπογραφές αναβαθμίζει τις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Αυτό για εμάς είναι ένα θεμελιώδες σημείο της ψηφιακής μας πολιτικής: Έργα που αφορούν όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση. Γιατί, εν τέλει, η τεχνολογία χωρίς τους ανθρώπους, είναι μια άχρηστη τεχνολογία. Αν οι δημόσιοι λειτουργοί, οι επιχειρήσεις μας και οι Έλληνες πολίτες δεν εκπαιδευτούν ώστε να συμμετάσχουν στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα. Στόχος μας είναι να φέρουμε “Το Αύριο, Σήμερα για Όλους”».
Η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ απένειμε τα συγχαρητήριά της στον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά, στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου, τονίζοντας: «Απευθύνω μηνύματα συγχαρητηρίων και ενθάρρυνσης για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ψηφιακού έργου». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η ψηφιοποίηση δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Ο στόχος είναι η υλοποίηση ρεαλιστικών έργων που εξοικονομούν χρήματα και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της πίστης των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες και στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς τους. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί ένα σημαντικό κλειδί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της Δημοκρατίας και της ασφάλειας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουμε ότι ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών περνάει μέσα από την ψηφιοποίηση τους».
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για το δημόσιο τομέα, καθώς κάνουμε το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα προς την ψηφιοποίησή του. Πρόκειται για ένα έργο που θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει κόστη. Επίσης, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι το κόστος του έργου είναι εξαιρετικά χαμηλό, λιγότερο από 60.000 ευρώ, η δε απόσβεσή του αναμένεται να γίνει από τον πρώτο κιόλας μήνα της λειτουργίας του. Το έργο εφαρμόζεται πιλοτικά στο Υπουργείο ΨΗΠΤΕ για να επεκταθεί σταδιακά τόσο στα άλλα Υπουργεία, όσο και στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Στη συνέχεια, ο Στέλιος Ράλλης προέβη σε επίδειξη του συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Εγγράφων και υπέγραψε ψηφιακά την έναρξη της σύμβασης υλοποίησης του έργου με ανάδοχο τον ΟΤΕ.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Με την ανάληψη αυτού του έργου, ο Όμιλος ΟΤΕ επιβεβαιώνει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του σε μεγάλα έργα τεχνολογίας που καλύπτουν τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης γίνεται παράδειγμα για όλο το δημόσιο τομέα, δείχνοντας το δρόμο για την ανάπτυξη μέσα από την τεχνολογία».