Ακόμη και με το ακροδεξιό AfD στη βουλή κανείς δεν αμφισβητεί τον ευρωπαίκό προσανατολισμό της Γερμανίας. Χρειάζεται μόνο χρόνος για να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.
Στα συμβούλια κορυφής των επόμενων μηνών στη θέση της Γερμανίας θα κάθεται η ΄Αγκελα Μέρκελ μεν, αλλά δεν θα μπορεί να δίνει δεσμευτικές απαντήσεις, γιατί θα είναι μεταβατική καγκελάριος. Θα πρέπει πρώτα να συγκροτήσει κυβέρνηση με εταίρους τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους σε μια σύμπραξη που γίνεται για πρώτη φορά. Μόνο τότε θα διασαφηνιστεί και η ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκαταβάλει ότι η πολιτική της Γερμανίας δεν πρόκειται να αλλάξει. «Επειδή είναι πυλώνας σταθερότητας στην ΕΕ και θα παραμείνει, χρειαζόμαστε όσο γίνεται πιο γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του πόσα κόμματα θα συμμετέχουν». Βέβαια ο διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται. Οι Φιλελεύθεροι είναι υπέρ μιας αυστηρής πολιτικής λιτότητας και προσφυγικής πολιτικής, σε αντίθεση με τους Πράσινους που δεν θα είχαν αντιρρήσεις σε πιο ευλύγιστες μεταρρυθμίσεις, αλλά ως προς την προστασία του κλίματος βάζουν πιο αυστηρές προϋποθέσεις. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ πιστεύει ότι για έναν «συνασπισμό Τζαμάικα», υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη. «Διακυβέρνηση με τους Πράσινους σημαίνει κάτι περισσότερο από την προστασία του κλίματος. Αλλά και στην κοινωνική ανισότητα, την εμπορική και προσφυγική πολιτική η κυβερνητική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς θέσεις των Πρασίνων. Το τι θα γίνει με τους άλλους εταίρους μου είναι ασαφές» δηλώνει ο Γκίνγκολντ.
Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέϊντερς δεν αναμένει δραματικές αλλαγές. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος συνεχάρη την καγκελάριο και αύριο θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας με περισσότερες λεπτομέρειες το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης. Ευχές ήρθαν και από την Ουγγαρία, Ο ακραιφνής συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο Facebook ότι «Η Βουδαπέστη συγχαίρει» και μάλιστα στα γερμανικά. Οι οπαδοί του το ερμήνευσαν ως μήνυμα στήριξης προς το ακροδεξιό AfD, λόγω εισόδου του στη Μπούντεσταγκ.
Δεν περιμένει αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας ο Γιούνκερ
Για τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς το προσφυγικό ήταν η αχίλλειος πτέρνα της καγκελαρίου. Θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν αξιολογήθηκε με τη σοβαρότητα που έπρεπε. Θέλει να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Αυστρία και ενδέχεται να συνασπιστεί με το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό FPÖ, το οποίο συνεχάρη με τη σειρά του τους «εθνολαϊκιστές αδελφούς και αδελφές» του AfD. Βουλευτής τους θεωρεί ότι η Μέρκελ έκανε τεράστιο κακό με την πολιτική της στο προσφυγικό. O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ανήσυχος για την είσοδο των ακροδεξιών στη γερμανική βουλή. «Αλλά δεν πρόκειται να μεταβάλει την ευρωπαϊκή πολιτική» είπε στη DW. «Όποιος πιστεύει ότι στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, έχει έρθει η ώρα να διαδίδεται αυτό που πιστεύουν οι ακροδεξιοί, απατάται οικτρά και θέτει στην Ευρώπη σε κίνδυνο».
Με άλλα λόγια η Ευρώπη συνδέει το μέλλον της με τη Μέρκελ. Ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι μετά από 12 χρόνια στην εξουσία επανεξελέγη. «Κανείς άλλος αρχηγός κράτους και κυβέρνησης δεν το έχει καταφέρει, ούτε έχει αποδυναμωθεί, επειδή έχασε ψήφους». Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η επιρροή της Γερμανίας στον κόσμο έχει σχέση με το ρόλο που παίζει εντός ΕΕ.
Πηγή: DW