Στις ευρωεκλογές του 2009 το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκέντρωσε ποσοστό 7,15% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, τη Νίκη Τζαβέλα και τον Θάνο Πλεύρη. Με τη Ν.Δ (32,69%) στη δεύτερη θέση και τέσσερις μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ λογικό ήταν να επικρατήσει πανικός στη συντηρητική παράταξη.
Ο Κώστας Καραμανλής είχε δεχθεί, τότε, εισηγήσεις να ρίξει γέφυρες στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη (ο οποίος επιχειρούσε να προσελκύσει πολιτευτές, ακόμα και βουλευτές, της γαλάζιας παράταξης) για μια πιθανή συμπόρευση στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν υπό τη λογική του πολιτικού αθροίσματος.
Η απάντηση του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Είχε, μάλιστα, πει πως «το ΛΑΟΣ κινείται στα άκρα του πολιτικού συστήματος» και είχε δώσει σχετικές οδηγίες στα στελέχη του κόμματος να αντισταθούν στην επιχείρηση πρόκλησης…αποστασίας.
Η δε Ντόρα Μπακογιάννη, συμφωνούσα με την άποψη Καραμανλή, τόνιζε στις συνεντεύξεις της ότι «υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ Κεντροδεξιάς και ακραίων».
Η τακτική ήταν απλή. Οποιαδήποτε ένδειξη συμπόρευσης ή έστω και πολιτικής γειτνίασης της Ν.Δ με τον ΛΑΟΣ θα δρούσε αρνητικά για το τότε κυβερνών κόμμα που βρισκόταν, άλλωστε, σε κατιούσα πορεία. Στις βουλευτικές εκλογές, μερικούς μήνες αργότερα, η Ν.Δ συγκέντρωνε το ιστορικό χαμηλό 33,5% αλλά και το ΛΑΟΣ περιοριζόταν στο 5,6% εκλέγοντας πέντε βουλευτές. Ίσως, εάν ο Καραμανλής ενέδιδε στις εισηγήσεις που δεχόταν, η Ν.Δ έχανε εκείνες τις εκλογές με μικρότερη διαφορά από τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν ενέδωσε, όμως, διότι αξιολογούσε το ΛΑΟΣ ως ακραίο κόμμα και δεν ήθελε να «θολώσει» το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης του «μεσαίου χώρου».
Φέρελπις πολιτικός του κόμματος Καρατζαφέρη, τότε, ο Άδωνις Γεωργιάδης διέγραψε μία εντυπωσιακή πορεία και από τα κατά Καραμανλή «άκρα» έφθασε γρήγορα όχι μόνο στην αντιπροεδρία του κόμματος αλλά και στην δια στόματος του νυν προέδρου του κόμματος απόλυτη νομιμοποίηση της ιδεολογικής και πολιτικής του διαδρομής.
«Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα που ανέχεται τις διαφορετικές αποχρώσεις», είπε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προφανώς τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησαν. Περασμένα ξεχασμένα…
Πηγή: Νέα Σελίδα
Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης διαφήμιζε ως “βόμβα” το βιβλίο του ακροδεξιού Κώστα Πλεύρη για το Ολοκαύτωμα:
Αρκετά χρόνια μετά, μόλις τον Ιανουάριο του 2017, ως αντιπρόεδρος πια της Ν.Δ ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους Εβραίους για την προπαγάνδιση του βιβλίου του Πλεύρη.
«Λυπάμαι που υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλέυρη», αναφέρει στο μήνυμά του για την Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Την θέση του σχετικά με τους Εβραίους, ξεκαθαρίζει, ζητώντας συγγνώμη για παλαιότερες απόψεις του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
«Στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους εβραίους συμπατριώτες μου και γι αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα», αναφέρει.
Ο κ. Γεωργιάδης στο μήνυμά του τονίζει «πιστεύω ακράδαντα ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας και στον πολιτισμό μας».
Ολόκληρο το μήνυμα του Άδωνι Γεωργιάδη
Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιθυμώ να αποσαφηνίσω την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου για τον αντισημιτισμό που αποτελεί καίρια απειλή κατά του Εβραϊκού λαού και πλήγμα στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Δυτικού πολιτισμού.
Στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους εβραίους συμπατριώτες μου και γι αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα.
Ακόμα περισσότερο λυπάμαι που υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλέυρη.
Τα τελευταία όμως χρόνια έχω μάθει πολλά για τον Εβραϊκό λαό, την ιστορία του και την προσφορά των Ελλήνων Εβραίων στην χώρα μας και έχω προσπαθήσει πολύ και προσπαθώ να ενημερώσω όλους τους συμπολίτες μας για την συνεισφορά τους αυτή.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας και στον πολιτισμό μας.
Το ολοκαύτωμα του Εβραϊκού λαού αποτελεί το μεγαλύτερο αίσχος του σύγχρονου πολιτισμού μας και μέσω της θυσίας του ισχυροποιήθηκε η δημοκρατία, ο αντιρατσισμός, και η πίστη στην ισότητα και την ελευθερία των λαών.