Αντιπαραγωγική χαρακτηρίζει τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.
Με άρθρο του στους Financial Times ο κ. Καραβίας προειδοποιεί για απερίσκεπτες δηλώσεις που μπορεί να υπονομεύσουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές από πλευράς ΔΝΤ, στην πιθανότητα ενός ακόμη AQR και μιας περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως αναφέρει, στο άρθρο του με τίτλο «Δώστε το χώρο στις τράπεζες να διαχειριστούν το θέμα των δανείων», το να μιλά κανείς για ανακεφαλαιοποίηση δημοσίως, σημαίνει ότι αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ατζέντα και έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να τηρήσουν το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση των NPLs και τη μεγιστοποίηση της ανάκαμψης του δανεισμού.
Ο κ. Καραβίας τονίζει ότι είναι αντιπαραγωγική αυτή η δημόσια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για το τι να κάνουν με τις ελληνικές τράπεζες και προσθέτει:« Οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει πολύ. Η επιστροφή των καταθέσεων, μετά από μια σταθερά ανοδική τάση ύστερα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.»
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κάνει αναφορά και στους στρατηγικούς καταναλωτές. «Περίπου το ένα τέταρτο των κακών δανείων υπολογίζεται πως αφορούν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που έχουν τα μέσα να τα αποπληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να χρεοκοπήσουν και να ξεφύγουν ατιμώρητοι.
Η εξάλειψη των μεγάλων στρατηγικών χρεοκοπιών θα είναι καίριας σημασίας για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών μακροπρόθεσμα. Αλλά μπείτε για λίγο στη θέση ενός κακοπληρωτή. Οι φήμες για μια ανακεφαλαιοποίηση ηχούν σαν μουσική στα αυτιά του: οι τράπεζες θα έχουν περισσότερο κεφάλαιο να ξοδέψουν και με λιγότερη πίεση να κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές θα μπορούν να διαγράψουν περισσότερο χρέος», καταλήγει.