Μπορεί η απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο μόνο τα 280 από τα περίπου 6.500 στρέμματα της έκτασης στο Ελληνικό όπου θα αναπτυχθεί το φιλόδοξο έργο να προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης στην κυβέρνησης, από την πλευρά τους οι επενδυτές, ωστόσο, δηλώνουν ότι αναμένουν διευκρινίσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν πραγματικά την υλοποίηση του έργου.
Η επιτυχία της απεμπλοκής αποδίδεται στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη που είχε τον συντονισμό, μένουν ωστόσο αρκετά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
Για να θωρακιστεί περαιτέρω το Μνημόνιο, εξετάζεται αυτό να συμπεριληφθεί ως όρος στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (που θα αφορά την Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης). Εναλλακτικά, εξετάζεται να ενσωματωθεί στην υπουργική απόφαση που θα εκδώσει η Κονιόρδου όταν πάρει τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στα χέρια της.
Στη πραγματικότητα, μπορεί το ΚΑΣ να εγκατέλειψε την αρχική μαξιμαλιστική του θέση για κήρυξη ως αρχαιολογικού του 50% του ακινήτου και να κατέληξε σε 280 στρέμματα, το ερώτημα ωστόσο που δεν έχει απαντηθεί είναι πόσο επηρεάζουν τον βαθμό δυσκολίας του έργου τα διάσπαρτα αυτά σημεία.
Ένα ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές, για παράδειγμα, αφορά τα ύψη των έξι ουρανοξυστών που περιλαμβάνει το project. Το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβουν τα ύψη από τα 200 στα 140 μέτρα (το ύψος της Ακρόπολης), επικαλούμενο λογικές παρόμοιες με εκείνες που υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να ανεγερθεί το Χίλτον τη δεκαετία του 1960.
Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας φοβούνται ότι με αυτό τον τρόπο το ΚΑΣ επιχειρεί να ελέγξει τα ύψη και να τα χαμηλώσει, παρότι όπως παραδέχονται νομικοί κύκλοι, δεν είναι δική του δουλειά, σε αυτή τη φάση της διαδικασίας.
Από την πλευρά της η κυβέρνησης θεωρεί ότι όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα, παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σκοπιμότητες που οδηγούν σε κωλυσιεργίες.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το επενδυτικό σχήμα εμφανίστηκε χθες αρκετά συγκρατημένο. Το γεγονός ότι το επενδυτικό σχήμα (Lamda Development, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι) δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί σε κάποια εν θερμώ κίνηση, μαρτυρά ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με τη κυβέρνηση παραμένουν ανοικτές.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, στα οποία αναζητούνται απαντήσεις είναι ακόμη αρκετά: Τι εμπόδια δημιουργεί στο επενδυτικό σχέδιο η κήρυξη των 280 στρεμμάτων, τι σημαίνει το χαμήλωμα στα ύψη των ουρανοξυστών, κατά πόσο η προχθεσινή απόφαση είναι η απαρχή για νέες κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό και πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διασφαλισθεί η ομαλή πορεία του έργου;
Η Lamda Development
“Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους”, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ για θέματα που σχετίζονται με την επένδυση στο Ελληνικό.
“Η Lamda Development αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα” αναφέρει στην ανακοίνωσή της .