«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απόκτησης πυρηνικών όπλων από περισσότερες χώρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας» αναφέρουν τα μέλη της Νορβηγικής επιτροπής
Η επιλογή αυτή της Νορβηγικής Επιτροπής ερμηνεύεται ως ένα μήνυμα στη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν που απειλούν με χρήση πυρηνικών όπλων καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο κίνδυνος της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα».
«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απόκτησης πυρηνικών όπλων από περισσότερες χώρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας» προσθέτουν τα μέλη της επιτροπής.
Όπως σημειώνουν τα μέλη της επιτροπής ενώ έχουν υπάρξει συμφωνίες για την απαγόρευση κατά των ναρκών, βιολογικών και χημικών όπλων δεν έχει υπάρξει μια αντίστοιχη διεθνής νομική απαγόρευση για τα πυρηνικά όπλα.
«Η Διεθνής Εκστρατεία (ICAN) έχει βοηθήσει στην κάλυψη αυτού του νομικού κενού» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Νορβηγικής Επιτροπής.
Η Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) είναι μια ένωση μη κυβερνητικών οργανώσεων από 100 χώρες με στόχο να απαγορευτεί η χρήση των πυρηνικών όπλων. Μέχρι στιγμής στην έκκληση αυτή με το όνομα Humanitarian Pledge έχουν απαντήσει 108 κράτη.
Όπως σημειώνεται στις 7 Ιουλίου 2017 122 κράτη-μέλη του ΟΗΕ προσχώρησαν στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Όταν η συνθήκη αυτή επικυρωθεί από 50 κράτη-μέλη, τότε η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ και θα είναι δεσμευτική με βάση το διεθνές δίκαιο για όλες τις χώρες που μετέχουν σε αυτή.
Αν και τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίζουν ότι η διεθνής απαγόρευση δεν θα προκαλέσει και την εξαφάνιση αυτών των όπλων, εντούτοις καλούν τις χώρες που έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια σταδιακή, ισορροπημένη και προσεκτική εξουδετέρωση των περίπου 15.000 πυρηνικών όπλων που υπάρχoυν στον κόσμο.
«Η επιλογή μας αυτή εκπληρώνει και τα τρία κριτήρια που ισχύουν για το Νόμπελ Ειρήνης: την προώθηση της αδελφοσύνης των εθνών, την προώθηση του αφοπλισμού και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Είμαστε σίγουροι ότι το ICAN έχει δώσει την μεγαλύτερη ώθηση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο παρελθόν για να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Νορβική επιτροπή.
Πηγή: protothema.gr