Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται η έκταση της αντιπαράθεσης που θα πάρει ο νέος γύρος της κόντρας των καναλαρχών με την κυβέρνηση και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Είναι φανερό ότι παρά τις βελτιώσεις στο Νόμο 4339/15 και τις αποφάσεις του ΕΣΡ (βλ. τίμημα, αριθμός κ.α) ως της μοναδικής Ανεξάρτητης Αρχής υπεύθυνης για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την αδειοδότηση, ώστε να πάψουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί – σύμφωνα με το ΣτΕ, να λειτουργούν παράνομα… Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, μετά τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη, δεν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, εκτιμώντας – προφανώς, ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο προς τα συμφέροντα τους!
Στην ουσία παραδέχονται ότι δεν θέλουν να πληρώσουν και το σημαντικότερο ότι δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με λίγα λόγια – κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ισονομίας, προτιμούν να λειτουργούν παράνομα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό!
Βεβαίως στο σημείο που έχει φθάσει η κατάσταση μικρή σημασία έχει να επικαλεστεί κανείς ότι οι ίδιοι οι καναλάρχες όταν πρόκειται για άλλους υπερασπίζονται τις μεταρρυθμίσεις και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά (για παράδειγμα των ταξί ή των νεοφυών εταιριών που απειλούνται από τους συνδικαλιστές)… ενώ όταν πρόκειται για τους ίδιους δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο!
Επίσης το ίδιο μηδαμινή σημασία έχει να θυμίσει κανείς τα περσινά κροκοδείλια δάκρυα για το δήθεν «μαύρο» στα κανάλια και για τις θέσεις εργασίας που θα χανόντουσαν! Αφού μέσα σε ένα χρόνο κατέρρευσε κι αυτός ο μύθος!
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως ιδιώτες επιχειρηματίες έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Είναι φανερό όμως ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση οι πιθανότητες να προχωρήσει ο διαγωνισμός ελαχιστοποιούνται… Αφού και η κυβέρνηση, αν δεν στηριχθεί από τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν για τη σύσταση του ΕΣΡ, πράγμα απίθανο όμως… Γιατι να μπει σε μια νεα περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση; Ενδεχομένως λοιπόν κρίνει ότι αφήνοντας το θέμα ανοιχτό έχει να αποκομίσει περισσότερα οφέλη, από την αντιπαράθεση με τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες που βρίσκουν στήριξη στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άλλωστε έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει… Και τις απαραίτητες διορθώσεις στο νόμο μετά την απόφαση του ΣτΕ και πρωτοστάτησε στη σύσταση του ΕΣΡ και υποχωρήσεις έκανε… Με λίγα λόγια κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ότι είχε την πολιτική βούληση να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Για αυτό στη φάση αυτή είναι λάθος η προσέγγιση ότι το πρόβλημα είναι μόνο της κυβέρνησης… Το θέμα αφορά όλα τα κόμματα και πρέπει να πάρουν ανοιχτά θέση ειδικά για το τίμημα των αδειών, αφενός διότι οι συχνότητες είναι σπάνιο δημόσιο αγαθό και αφετέρου διότι η απόφαση των μελών του ΕΣΡ ήταν ομόφωνη!
Πηγή: enimerosi24.gr