H κυβέρνηση έχει επιδοθεί στην προσπάθεια να “μαζέψει” τις αντιδράσεις και των βουλευτών της στο νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Παράλληλα στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας καθώς με δήλωσή του στο Real.gr ο Σταύρος Κοντονής τονίζει πως δεν πρόκειται να κάνει κάποια σημαντική αλλαγή. Η Ν.Δ προσέρχεται με δική της πρόταση, κάτι που της επιτρέπει να απέχει της ψηφοφορίας ή και να αποχωρήσει εάν η κυβερνητική πλευρά δεν συναινέσει σε αλλαγές.
Μαξίμου και Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκονται σε αναβρασμό και ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας, έχει τεθεί σε λειτουργία… «επιχείρηση» να καμφθούν οι αντιδράσεις. Εξ’ αυτού του λόγου, λίγο πριν ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια αναλαμβάνει –μεταξύ άλλων- δράση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντονής θα δώσει το «παρών» στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή προκειμένου να παράσχει «εξηγήσεις» στους διαφωνούντες.
Με ενδιαφέρον δε αναμένεται αν θα υπάρξουν τυχόν αλλαγές, με το όριο ηλικίας να ανεβαίνει από τα 15 έτη στα 17.
Γνωστές είναι οι αντιρρήσεις της Γεωργίας Γεννιά και της Νίνας Κασιμάτη.
Μάλιστα, η τελευταία – καθότι προέρχεται από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ»- έχει εκφράσει τη διαφωνία της για τη διάταξη για την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί βουλευτές που προβληματίζονται επίσης και για την ταυτότητα φύλου και για τη διάταξη για τη Θράκη, πλην όμως κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι «δεν πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα».
Αντιθέτως, πλήρως ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι «53» και δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του κόμματος που θεωρούν πως η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλμάρει τις κατά καιρούς αναταράξεις, προωθεί την ατζέντα τους.
Στο μεταξύ, η κ. Αννέτα Καββαδία θα είναι εισηγήτρια του νομοσχεδίου, η οποία μάλιστα στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter άφησε υπόνοιες πως δέχεται απειλές, γράφοντας: «Ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις ακόμη και απειλές με αφορμή το Ν/Σ για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Συνεχίστε. Αποκαλύπτεστε».
Με φόντο τα παραπάνω, είναι δεδομένο πως είναι σε «ανοικτή γραμμή» οι δυο κυβερνητικοί εταίροι. Οι οποίοι προ ημερών άλλωστε είχαν διαβουλεύσεις στο Μ. Μαξίμου.
Για τον πρωθυπουργό πάντως το όλο θέμα έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο, αφού έρχεται αντιμέτωπος : με δικούς τους βουλευτές που δεν συμφωνούν με τη διάταξη για τα 15 έτη, με την οργισμένη αντίδραση της εκκλησίας και βέβαια με αμφίθυμη στάση των ΑΝΕΛ.
Οι βουλευτής Κ. Κατσίκης και Δ. Καμμένος έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν πηγαίνοντας κόντρα στην κεντρική κομματική γραμμή, ενώ ο υπουργός Άμυνας εντός της ημέρας αναχωρεί για τη Βραζιλία, κατά συνέπεια δεν θα είναι παρών στην αυριανή ψηφοφορία.