«Όσο πιο πολύ πλησιάζουν οι συνομιλίες για ένα συνασπισμό “Τζαμάικα”, δηλαδή της Xριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU/CSU), των Φιλελεύθερων (FDP) και των Πράσινων (Die Gruenen), τόσο εντονότερα τίθεται το ερώτημα για το ποια είναι ακριβώς η γραμμή του FDP στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνει στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι «ο φόβος για το FDP στην Ευρώπη είναι αβάσιμος. Για εμάς, η αλληλεγγύη δεν είναι ξένη λέξη, αλλά μια θεμελιώδης αρχή της ΕΕ. Το FDP δεν τη θέτει εν αμφιβόλω» γράφει το Spiegel, σύμφωνα με τη DW.
Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, δεν έχουν όλα τα στελέχη του κόμματος την ίδια άποψη. «Το προεκλογικό τους πρόγραμμα δίνει περισσότερο την αίσθηση της επιβολής ποινών, παρά της αλληλεγγύης. Σε αυτήν δε διαβάζει κανείς μόνο μια απόρριψη των νεότερων ιδεών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Εάν εφαρμοζόταν θα αντέστρεφε μεγάλα τμήματα της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής για τη διάσωση του ευρώ και ενδεχομένως θα προκαλούσε νέες νομισματικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις» εκτιμά το Spiegel, το οποίο διακρίνει μια διαμάχη ανάμεσα σε δύο πτέρυγες εντός του FDP για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.
Μία διαμάχη που «δεν ενδιέφερε σχεδόν κανέναν» τα χρόνια που το κόμμα βρισκόταν εκτός ομοσπονδιακής βουλής, όμως τώρα που ενδέχεται ο επόμενος υπουργός Οικονομικών να είναι στέλεχος του κόμματος «παλιές, άλυτες αντιπαραθέσεις επανέρχονται στο προσκήνιο», σημειώνει το περιοδικό και συνεχίζει:
«Eχουν περάσει επτά χρόνια από το πρώτο πακέτο διάσωσης προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα – και η εσωτερική δοκιμασία ξεκίνησε. Το 2011 οι φιλελεύθεροι πολέμιοι ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ηττήθηκαν οριακά σε ψηφοφορία των μελών του κόμματος».
Όπως επισημαίνει τέλος το γερμανικό περιοδικό, ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δεν έχει τοποθετηθεί έως σήμερα αυτοπροσώπως για το ζήτημα και φαίνεται ότι επιδιώκει να «κρατήσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα κάτω από το χαλί» τους διαξιφισμούς των δύο αντιμαχόμενων μερίδων εντός του κόμματός του.
Όπως εκτιμά το περιοδικό, οι θέσεις που εκφράζουν οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός του μπορεί να τον βοηθήσουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να περάσει άλλα φιλελεύθερα αιτήματα, όπως για παράδειγμα ένα πλαίσιο κανονισμών που να ρυθμίζει τη χρεοκοπία κρατών στην Ευρωζώνη.