Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στην κεντροαριστερά για την ταυτότητα φύλου μετά τη χθεσινή πολυδιάσπαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Την αρχή έκανε ο Γιώργος Καμίνης ο οποίος εκ Βρυξελλών κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά για φυγομαχία, για να λάβει την απάντηση από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η οποία από την Κρήτη έκανε λόγο για μικρότητες που αποσκοπούν στην προσωπική προβολή. Σήμερα στην κόντρα έδωσε συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος είπε:
«Τον Γιώργο Καμίνη τον εκτιμώ απεριόριστα, αλλά χθες έπεσα από τα σύννεφα. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει την Γεννηματά ή εμένα, να ρωτήσει, αλλά όπως παραδέχτηκε, μιλάει στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες».
Ο κ. Κεγκέρογλου μιλώντας στον Realfm, κατήγγειλε μάλιστα τον κ. Καμίνη λέγοντας τα εξής:
«Φτάνει η είδηση εδώ στην Ελλάδα, τον παίρνει η πρόεδρος τηλέφωνο για να τον ρωτήσει αν είναι αλήθεια. Εκείνος βλέπει το όνομα και δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Δίπλα του είναι ένας δήμαρχος και ένας περιφερειάρχης και του λένε «γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο, δεν θα απαντήσεις;». «Αργότερα» απάντησε.»
«Το έντιμο θα ήταν να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τη Γεννηματά ή εμένα και να ρωτήσει «γιατί δεν ήμασταν στη Βουλή» και όχι να λέει ό,τι θέλει» κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.
Η αντίδραση Γεννηματά
Η δήλωση Καμίνη προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Κρητή όπου βρίσκεται σε περιοδεία όταν ρωτήθηκε απάντησε: «Είναι επιλογή μου και απόφασή μου να πράξω ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μάλιστα, δεν λησμόνησε να συστήσει … ψυχραιμία και μέτρο, θυμίζοντας με νόημα και προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης».
Παράλληλα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στην έντονη κριτική για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ που διοργανώνει με δική του πρωτοβουλία το κανάλι Action24.
«Ο διάλογος μεταξύ όλων των υποψηφίων θα γίνει στα δύο debates που έχει αποφασίσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου με τη σύμφωνη γνώμη όλων», είπε, θυμίζοντας ότι αυτή είναι εν πολλοίς και η διεθνής πρακτική.
«Αυτή θα ακολουθήσω περιφρουρώντας παράλληλα και την σοβαρότητα της διαδικασίας από κινδύνους εσωστρέφειας», είπε, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή της να λάβει μέρος μόνο στα ‘θεσμικά’ τρόπον τινά debates, που θα ορίσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου και στα οποία θα μετέχουν όλοι οι υποψήφιοι.
Ένταση υπάρχει, ωστόσο, και στις σχέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη γεννηματά. Η καθαρή θέση του Ποταμιού υπέρ του νομοσχεδίου άφησε εκτεθειμένη τη ΔΗΣΥ (σε συνδυασμό με το “νασι” του Θ. θεοχαρόπουλου) και ανέδειξε τις ρωγμές στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.
Καμίνης: Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν κρυβόμαστε πίσω από προσχήματα
Ο Γ. Καμίνης επανήλθε με νέα δήλωση, με την οποία ανταπαντά στην Φώφη Γεννηματά, κλιμακώνοντας την σύγκρουση.
Σημειώνει ότι κατά την ψηφοφορία «η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα» σημειώνοντας ότι «κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα».
Ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει ότι «η ενότητα, εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο. Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύουμε και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Ίσα ίσα η τόλμη του διαλόγου είναι η δύναμη μας, δεν κρυβόμαστε όπως η Ν.Δ. ή οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προσχήματα».
Ενώ απαντά και στην αιχμή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί μικρότητας λέγοντας πως «και φυσικά δεν συνιστά μικρότητα ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί, η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες».
Ανδρουλάκης: Εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων
Σκληρή κριτική άσκησε και ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης άφησε αιχμές κατά της κας Γεννηματά και τάχθηκε υπέρ του Γιώργου Καμίνη.
Με αφορμή τα όσα έγιναν στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τα διεμφυλικά άτομα και της αλλαγή ταυτότητας, ο Ν. Ανδρουλάκης, αφού υπενθυμίζει ότι είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή κατά του ετεροπροσδιορισμού της θέσης της προοδευτικής παράταξης από τις ακραίες απόψεις του Πάνου Καμμένου σημειώνει: «Η σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς».
Υπογραμμίζει δε ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης» και πως «δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε βεβαίως κι εξωγήινοι».
Ο Ν. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι «θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια εκτενέστερη διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αρμόδιων επιστημόνων και νομικών ώστε να γίνει απολύτως σαφές στην κοινωνία τι ακριβώς ρυθμίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που πλέον είναι νόμος του κράτους. Ισως έτσι να είχαμε αποφύγει το όργιο παραπληροφόρησης αλλά και τις σκοταδιστικές κραυγές των τελευταίων ημερών» και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη εναρμόνισης του νομικού μας συστήματος με την ευρωπαϊκή νομολογία είναι αυτονόητη».