Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τυπικά έχει ως θέμα τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του: Αλλάζει εκπρόσωπο Τύπου για τρίτη φορά σε ενάμιση χρόνο, καθώς τον βουλευτή Αθηνών Βασίλη Κικίλια διαδέχεται η πασοκογενής ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.
Ωστόσο, η μείζων είδηση του ανασχηματισμού είναι η υποβάθμιση του αντιπροέδρου Αδωνη Γεωργιάδη, από τον οποίο αφαιρείται το χαρτοφυλάκιο του τομέα Αμυνας. Η εξέλιξη αυτή δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αν και οι απόψεις του κ. Γεωργιάδη σχετικά με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου πλησιάζουν το λαϊκό αίσθημα (άλλωστε η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο), εντούτοις ο αντιπρόεδρος διέπραξε ένα σημαντικό πολιτικό λάθος: Δεν περιορίστηκε στο να καταγράψει τη διαφωνία του στο Συμβούλιο Τομεαρχών. Απείλησε τον πρόεδρο του κόμματος με παραίτηση σε περίπτωση που το κόμμα δεν υιοθετήσει την άποψή του. Και το ακόμη χειρότερο: Αφησε την απειλή του αυτή να διαρρεύσει στον Τύπο, δίνοντας το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ν.Δ.
Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο κ. Γεωργιάδης έθεσε στον κ. Μητσοτάκη κατ’ ουσίαν το ερώτημα «ποιος είναι ο αρχηγός;», αμφισβητώντας την εντολή 400.000 νεοδημοκρατών. Ως αναμενόταν, ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι, όπως κάθε ηγέτης που αμφισβητείται, αφαίρεσε τον Τομέα Αμυνας από τον αντιπρόεδρο (ο οποίος απαξίωσε να παραστεί στο προσυνέδριο της Νίκαιας) και απάντησε στον κ. Γεωργιάδη: «Αρχηγός είμαι εγώ». Και αν τυχόν προκληθεί, δεν θα διστάσει να καταργήσει τη θέση του αντιπροέδρου.
Αλλωστε η απόφαση για τη σύσταση της θέσεως δεν ήταν στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Προέκυψε ως απαίτηση του κ. Γεωργιάδη προκειμένου να παράσχει τη στήριξή του στον αρχηγό της Ν.Δ. στις εσωκομματικές εκλογές και δεν θα γινόταν δεκτή αν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν συναινούσε, με την αποδιδόμενη σε αυτόν φράση «δεν θα χάσουμε την αρχηγία για μια αντιπροεδρία».
Ωστόσο, στην πραγματικότητα η θέση του κ. Γεωργιάδη στο ευρύτερο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ναρκοθετημένη απαρχής, δεδομένης της φιλελεύθερης κατεύθυνσης που θέλει να δώσει στη Ν.Δ. ο Κυριάκος. Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πειραιώς δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι ούτε τις ρεβεράντζες Γεωργιάδη στους Μέρκελ – Σόιμπλε στο Βερολίνο συνοδεία τέως εμπόρου όπλων ούτε την αυτόνομη χάραξη γραμμής (ζήτησε να διακοπεί η αξιολόγηση για να προκηρυχθούν εκλογές) ούτε βεβαίως την κινητικότητά του στην περιφέρεια.
Η ηγετική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα ανακόψει εν τη γενέσει της την εσωστρέφεια. Για την ώρα τουλάχιστον.