“Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία“, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες του Βόλου, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, στο πρώην εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, οι επιχειρηματίες που συνάντησε εκπροσωπούν την άλλη Ελλάδα, της παραγωγής και της καινοτομίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με επενδύσεις, στην καινοτομία, τη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Βόλο με νέους επιχειρηματίες, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιία στο παλιό εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα.
“Εσείς εκπροσωπείτε μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας», είπε ο κ. Τσίπρας στους νέους επιχειρηματίες, αφού τους άκουσε και συζήτησε μαζί τους, ενώ εξήρε το γεγονός ότι μέσα στην κρίση πήραν το ρίσκο και επένδυσαν σε καινοτόμες ιδέες.
Κάποιοι από αυτούς είναι επιχειρηματίες δεύτερης γενιάς που αναπτύσσουν εξαγωγικό δυναμισμό, Startups που αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου, μερικές από αυτές έχουν στηθεί με τη στήριξη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή ακόμη και από αποφοίτους του ή φοιτητές του, γι αυτό και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου, λέγοντας: «Το Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Υποστηρίζει την παραγωγή μέσω της έρευνας στα τμήματα της Πολυτεχνικής και της Γεωπονικής Σχολής. Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε το ρόλο του ώστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς έρευνας και Τεχνολογίας να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τα προγράμματα της κυβέρνησης για την επιστροφή νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη και ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε δύο βασικές κινήσεις: Αύξησε τον προϋπολογισμό για την έρευνα και εξασφάλισε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας στον Βόλο, έκανε λίγο μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απολαμβάνοντας αφενός τη μοναδικότητα του χώρου, αλλά και έχοντας και την ευκαιρία να συναντήσει, να ακούσει και να συνομιλήσει με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ανθρώπους-κυρίως νέους- επιχειρηματίες που στόχευσαν και πέτυχαν μέσα από καινοτόμες παραγωγές.
Ο πρωθυπουργός έφθασε στον Βόλο στις 2 μετά το μεσημέρι και στο Μουσείο τον καλωσόρισε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου και μαζί με την διευθύντρια Αλεξάνδρα Ράπτη τον ξενάγησαν και του έδειξαν σε όλη την διαδρομή το φάσμα του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας για την κατασκευή κεραμιδιών, τούβλων και πλίνθων, σε έναν βιομηχανικό χώρο που ιδρύθηκε το 1926 και έπαψε να λειτουργεί το 1978.
Τον πρωθυπουργό περίμεναν η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, οι βουλευτές Μαγνησίας Αλέξης Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, κομματικά στελέχη και φίλοι, αλλά και επιχειρηματίες που ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με πολύ προσοχή και ενδιαφέρον.
Στην κλειστή συνάντηση που είχε σαν θέμα την «παραγωγική ανασυγκρότηση» είχε εκτενή συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και για τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να συνεχισθούν και να αυξηθούν οι έρευνες σε επιστημονικό επίπεδο.
Παράλληλα οι επιχειρηματίες αφού εξήγησαν στον πρωθυπουργό τι παράγουν, ο καθένας στον τομέα του, και αφού του ανέπτυξαν το ιδεόγραμμα της διαδικασίας παραγωγής, ζήτησαν και την συμπαράσταση του κράτους σε γραφειοκρατικές κυρίως επεμβάσεις, ώστε να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή και καινοτόμος προσπάθεια.
Οι συμμετέχοντες έχουν αναπτύξει έναν εξαγωγικό δυναμισμό, συνήθως και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου, μέσω της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό έχει δημιουργηθεί στον Βόλο ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής που δημιουργεί μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.
Ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση και μιλώντας προς τους συνομιλητές-επιχειρηματίες τόνισε ότι στόχος είναι η υψηλού επιπέδου παραγωγή και η ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος.
Πηγή φώτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti.