Αν κάποιοι θεωρούν ότι το σχέδιο εξαγοράς του Ιασώ General από το αμερικανικών συμφερόντων fund CVC Capital έπεσε σαν βόμβα στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, έμπειροι παράγοντες του κλάδου αντιτάσσουν πως οι «βόμβες» …μόλις άρχισαν να πέφτουν. Η κίνηση του CVC, που είναι η δεύτερη στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του Metropolitan, πρακτικά πυροδοτεί τις εξελίξεις οδηγώντας σε αποφάσεις και τους υπόλοιπους παίκτες, πάνω σε μια επιχειρηματική σκακιέρα αξίας 1,5 δις. ευρώ που θα χαρακτηριστεί από μεγάλες ανατροπές το προσεχές δωδεκάμηνο.
Όλοι ανέμεναν τις εξελίξεις στο «Ερρίκος Ντυνάν», οι άνθρωποι του CVC όμως χτύπησαν εκεί που λίγοι περίμεναν. Κι έκαναν ματ. H κατ’ αρχήν συμφωνία της Hellenic Healthcare (ήταν η ίδια που αγόρασε και το Metropolitan), για την πώληση του 97,2% του μετοχικού κεφαλαίου της γενικής κλινικής Ιασώ General, θα δώσει στο CVC Capital ισχυρό προβάδισμα στις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ιδιωτικής περίθαλψης. Με χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει πλέον δύο μονάδες, μία στα νότα προάστια και μία τον κεντρικό τομέα των Αθηνών (με συνολικά διαθέσιμες περί τις 600 κλίνες) το fund των (υπό διαχείριση κεφαλαίων) 88 δις. δολαρίων βγαίνει μπροστά για να διεκδικήσει μια θέση στην νέα εικόνα της ελληνικής αγοράς στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν τα ξένα κεφάλαια.
Το CVC μόνο τυχαίο δεν είναι στο χώρο της υγείας. Ήδη διαθέτει 20 νοσοκομεία τα οποία έχει εξαγοράσει στον ευρωπαϊκό νότο (Ιταλία, Γαλλία Ισπανία), ενώ έχει διαμορφώσει ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών (για όλα τα νοσοκομεία του) με στόχο τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας. Μάλιστα στους σχεδιασμούς του περιλαμβάνει και τη διαχείριση μονάδων υγείας του δημοσίου, γεγονός που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην οποία οι κινήσεις του δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Την ίδια στιγμή, εξελίξεις δρομολογούνται και για τον όμιλο της Euromedica, του μεγαλύτερου δικτύου διαγνωστικών κέντρων. Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αναθέσει στην Deutsche Bank την πώληση δανείων του ομίλου και εντός των ημερών να υποβληθούν προσφορές. Κατά τις σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι (ως επί το πλείστον funds) είναι αρκετοί γεγονός που διαμορφώνει αισιοδοξία (ιδιαίτερα στο περιβάλλον της Alpha και της Eurobank που επιθυμούν να πουλήσουν τα δάνεια) στους πιστωτές και παράλληλα φαίνεται πως θα δρομολογήσει εξελίξεις ιδιοκτησιακού χαρακτήρα στην Euromedica με την σταδιακή αποχώρηση της οικογένεια Λιακουνάκου. Το 2017 ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων παρουσιάζει λειτουργικά κέρδη αλλά η εικόνα του συνολικά είναι ιδιαίτερα αρνητική: με δανεισμό που πλησιάζει τα 380 εκατ. και συνολικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, διαμορφώνει μια ωρολογιακή βόμβα και αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες προχωρούν στην «διευθέτηση» του δανεισμού του.
Τα σχέδια της Exin Group
Κινητικότητα όμως αναμένεται και από την πλευρά των κεφαλαίων της Exin Group και του ελληνομερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος που πρόσφατα έκλεισαν τη συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική. Στην αγορά είναι διάχυτες οι πληροφορίες ότι τα ελληνομαερικανικά κεφάλαια θα κινηθούν στην κατεύθυνση εξαγοράς νοσοκομειακής μονάδας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν και καλύτερα οι ανάγκες της μεγαλύτερης ασφαλιστικής. Μια τέτοια κίνηση θα φέρει βεβαίως νέες ανατροπές στην αγορά, και προφανώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πολύ πρόσφατα, ο Γ. Αποστολόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση του Ιατρικού Κέντρου προέβλεψε ριζικές αλλαγές στον κλάδο υγείας μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση δύο ισχυρών πόλων: ενός που θα βασίζεται σε ξένα κεφάλαια και ενός σε ελληνικά. Με τον επικεφαλής του Ιατρικού, να δηλώνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στα νέα δεδομένα και να προεξοφλεί ότι ο όμιλός του θα είναι ο ένας εκ των δύο…
Οι δηλώσεις Αποστολόπουλου συνοδεύθηκαν από ισχυρά αποτελέσματα για το Ιατρικό Αθηνών που δείχνει να έχει επιστρέψει οριστικά στην κερδοφορία, και να δίνει το στίγμα του για την επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει και το ενδιαφέρον του για το Ερρίκος Ντυναν. Στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 85,3 εκατ. ευρώ (+ 3,33%), ενώ τα καθαρά κέρδη σκαρφάλωσαν κατά 347% στα 5,14 εκατ. ευρώ.
Το »κλειδί» του Ερρίκος Ντυνάν
Για την διαμόρφωση των δύο πόλων, το ένα κλειδί θα είναι το Ερρικος Ντυναν. Το νοσοκομείο είναι ενταγμένο στην μονάδα Piraeus Legacy Unit (δηλαδή στα προς πώληση assets της Πειραιώς) κάτι που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα αλλάξει χέρια, και με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τις εξελίξεις μέσα στο 2018. Η τράπεζα ήδη «τρέχει» την Τρίτη κατά σειρά απόπειρα πώλησης του, συγκεντρώνοντας ενδιαφέρον επιχειρήεων και κεφαλαίων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το Ντυνάν είχε περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς εξ αιτίας των δανείων που είχε προς την Marfin/Λαική (και τα οποία πέρασαν στην Πειραιώς μετά την τραπεζική κρίση στην Κύπρο). Έκτοτε η τράπεζα επιχείρησε δύο φορές να πουλήσει (ή και να μισθώσει) το νοσοκομείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η τελευταία έγινε το 2014 με ενδιαφερόμενους την Ευρωκλινική και το Ρέα. Οι δυο κλινικές όμως δεν προσέφεραν πάνω από 70 εκατ. ποσό που κρίθηκε χαμηλό από την τράπεζα. Στο μεταξύ, αν και το management που τοποθέτησε η τράπεζα στο νοσοκομείο (και συγκεκριμένα στην θυγατρική Ημιθέα) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει τους τζίρους, «βαρίδι» για την μονάδα παραμένει ο υψηλός δανεισμός που ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το πραγματικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης της τράπεζας με τους ενδιαφερόμενους στην τρίτη απόπειρα πώλησης. Στα «δύσκολα» της διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα του Ντυναν και το γεγονός ότι η Πειραιώς θέλει πάση θυσία να αποφύγει να διαταράξει ισορροπίες σε άλλες ζωτικής σημασίας συμμετοχές, και δη στη MIG η οποία ελέγχει το Θεραπευτήριο Υγεία.
Ο όμιλος του Υγεία δεν θεωρείται μόνο το «πετράδι» στο στέμμα της MIG αλλά είναι και μεγάλο στόχος όλων των εν δυνάμει επενδυτών στο χώρο της υγείας. Καθίσταται ετσι το δεύτερο κλειδί των εξελίξεων και ταυτόχρονα ο μπαλαντέρ που μπορεί να αναδιατάξει τις ισορροπίες στον κλάδο. Οι συζητήσεις για το νοσοκομείο – κόσμημα (και τις μονάδες που συνδέονται με αυτό) είναι θεωρητικές και προς ο παρόν προέρχονται από την αναγκαιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς να πωλήσει τις μη τραπεζικές της συμμετοχές. Μια τέτοια είναι και η MIG (μητρική του Υγεία) την οποία ο τραπεζικός όμιλος ελέγχει. Το σενάριο, είναι όμως ακόμη θεωρητικό καθώς η διοίκηση του ομίλου έχει διευκρινίσει πως δεν συζητά την πώληση ούτε έχει κάποια πρόταση. Στην αγορά πολύ παράγοντες μελετούν με ενδιαφέρον και την εμπλοκή του fund Fortress οποίο μέσω της απόκτησης δανείου της MIG που κατείχε η Eurobank έχει αποκτήσει το 39,8% των μετοχών του Υγεία (που ήταν ενεχυριασμένα στο δάνειο) αν και χωρίς τα δικαιώματα ψήφου.
Γιατί υπάρχει κινητικότητα
Οι ανακατατάξεις στο χώρο της ιδιωτικής υγείας υπαγορεύονται από τρεις βασικούς λόγους:
υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές όπου η ζήτηση δεν καλύπτεται από την υφιστάμενη προσφορά,
η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, η διεύρυνση του χρόνου της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση ειδικών ομάδων πληθυσμού, προϋποθέτουν καλύτερη προσφορά υπηρεσιών Υγείας
η μείωση των ενεργών κλινών νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία και οι οικονομικές και οι ταμειακές αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ κάνουν το τοπίο ενδιαφέρον για νέες ιδιωτικές επενδύσεις.
Παρ’ όλο το θετικό κλίμα, ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη μη εξόφληση των παλαιοτέρων υπολοίπων περιόδου 2007-2011 από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, την επιβολή του clawback και του rebate (αναγκαστικές επιστροφές και εκπτώσεις που φέτος αναμένεται να αγγίξουν για την εισηγμένη τα 27 εκατ. ευρώ) από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων, και από τη μη υπογραφή εντός και του α’ εξαμήνου της νέας σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού και των ιδιωτικών κλινικών.
ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
Όλα αυτά οριοθετούν και τις κινησεις των «μικροτερων παικτών» στην προετοιμασία τους για την επόμενη ημέρα:
Για το όμιλο του Ιασώ, η πώληση του General (εφόσον ολοκληρωθεί) στο CVC, σημαίνει ότι θα ενισχυθεί με σημαντική ρευστότητα, προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις, με έμφαση πλέον στη μαιευτική κλινική που διαμορφώνει και το επίκεντρο των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του. Παράλληλα, θα μειώσει το δανεισμό του παίρνοντας θέση για την επόμενη φάση στον κλάδο της υγείας.
Στη λίστα με τις μονάδες προς… αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιλαμβάνεται και η Ευρωκλινική, ιδιοκτησίας Global Finance του Άγγελου Πλακόπηττα. Η μονάδα την οποία ο επενδυτής είχε αγοράσει από τον όμιλο της Interamerican (του Δημήτρη Κοντομηνά) το 2008. Η «υπεραξία» του νοσοκομείου θεωρείται υψηλή, καθώς συγκαταλέγεται στις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες μονάδες της πρωτεύουσας, αλλά οι χρήσεις τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ζημιογόνες, με πιο προβληματικό στοιχείο τις υψηλές υποχρεώσεις (άνω των 65 εκατ. Ευρώ). Το κλίμα του ευρύτερου «ενδιαφέροντος» στο χώρο της υγείας δεν αποκλείει την εξεύρεση συνομιλητών για την Ευρωκλινική, αν και συζητήσιμες προτάσεις δεν φέρονται ακόμη να έχουν υποβληθεί προς τη διοίκηση Βουκλαρή (πρώην στελέχους του Υγεία) με τον όμιλο να «συμμαζεύεται» όπως έδειξε και η πρόσφατη μετακίνηση τη κλινικής παίδων από την Πατησίων, στα «κεντρικά» των Αμπελοκήπων.
Πηγή: Νέα Σελίδα