Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θα είναι επιτυχής εξαιτίας της στενής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και του πόσο στενά τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται στις παγκόσμιες υποθέσεις, είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε προς τον εκδότη/διευθυντή της εβδομαδιαίας ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Greek News, Αποστόλη Ζουπανιώτη, λίγα 24ωρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Περιέγραψε την επίσκεψη ως ένα σύμβολο δέσμευσης για την υπάρχουσα εταιρική σχέση των δύο χωρών και μια ετοιμότητα για την περαιτέρω ενίσχυση της. Και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ κοιτάζουν τρόπους για περαιτέρω ενθάρρυνση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Για τη Βάση της Σούδας είπε ότι οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν τρόπους για να καταστεί ενισχυμένη η χρήση αυτής της πλατφόρμας που ωφέλησε και τις δύο χώρες από την καθιέρωσή της το 1969.
«Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά τη σημασία της Σούδας για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, διευκρινίζοντας ότι η Βάση αντιπροσωπεύει μόνο έναν από τους πυλώνες της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τις δυνατότητές της να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο της περιοχής.
Εχοντας ταξιδέψει σ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας, αναφέρει στην Greek News πως όπου πάει δίνει έμφαση στην μοναδική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και στον ηγετικό της ρόλο στα περιφερειακά θέματα. Μιλά με ενθουσιασμό για το θερμό τρόπο με τον οποίο τον υποδέχονται οι Ελληνες, αλλά και τις πραγματιστικές τους απόψεις για την αμερικανική πολιτική.
«Καταλαβαίνω ότι παραδοσιακά υπήρξε μια συζήτηση περί ελληνικού αντιαμερικανισμού και ότι υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη δουλειά μου».
Μιλώντας για τα περιφερειακά ζητήματα, δηλώνει σύμφωνος με την Αθήνα, ότι για τα Σκόπια και την Άγκυρα η σωστή τροχιά είναι η ευρωπαϊκή, φέρνοντάς τις δύο γειτονικές αυτές χώρες πιο κοντά στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στη Δύση.
Για την διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την επίλυση ης διαφοράς του ονόματος, εκφράζει ικανοποίηση για το διάλογο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Για το κυπριακό, δηλώνει ότι ο βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δεν έχει αλλάξει καθόλου.
Ενώ για τα ελληνοτουρκικά εκφράζει την εκτίμηση προς όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην προσέγγισή της προς την τουρκική κυβέρνηση.
« Σε όλα αυτά τα ζητήματα, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας και των γειτόνων της να βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, οι οποίες θα φέρουν όλα τα μέρη μαζί και πιο κοντά στους ευρωατλαντικούς μας θεσμούς και συμμαχίες», κατέληξε.
Πηγή: Greek NewsOnline