Στο ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης ως προς την ταχεία ολοκλήρωσής της αλλά και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, φαίνεται ότι συμφώνησαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Μάλιστα στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ έγινε σε πολύ καλό κλίμα. «Ήταν θετικό το κλίμα. Συμφωνήσαμε να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να βάλουμε επιτακτικά το θέμα του χρέους στην ημερήσια διάταξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση εγκαίρως. Πιστεύουμε ότι έως τότε θα έχει τελειώσει και ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά αυτή δείχνει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συνεργάτες τους εισέπραξαν από τη συνάντηση με τη Κριστίν Λαγκάρντ την εντύπωση ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να βάλει «τρικλοποδιές» κατά τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, οι οποίες εκκινούν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν για μια εβδομάδα (θα επαναληφθούν αργότερα μέσα στο Νοέμβριο).
Αποτελεί δε ένα πρόδρομο δείκτη πως η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα γίνει σε πολύ καλό κλίμα.
Αν και ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, έσπευσε να διευκρινίσει πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα -λόγω μιας πιθανόν αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας για το χρέος-, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.
«Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και αν το ΔΝΤ παραμείνει εκτός του προγράμματος. Ωστόσο, έχουμε κοινό στόχο μια γρήγορη απόφαση για το ελληνικό χρέος», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Σε σχέση με το πότε μπορεί να γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και ειδικότερα για το εάν συμμερίζεται τη θέση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ότι αυτή θα γίνει το Ιούνιο, ο Έλληνας αξιωματούχος υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος με την Ελλάδα θα γίνει το Φεβρουάριο και πως η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης μπορεί να γίνει τότε. «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει εάν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ο αξιωματούχος ανέφερε: «Το ΔΝΤ δεν ζητά πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,2% του ΑΕΠ. Η διαφωνία γεφυρώθηκε στο Eurogroup του Μαΐου όταν συμφωνήσαμε την νομοθέτηση του δημοσιονομικού κόφτη. Αν το ΔΝΤ επαληθευθεί τον Απρίλιο 2019 θα έχουμε προσαρμογή. Αλλά δεν θα επαληθευθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πιάσουμε και θα ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ το 2018»
Κατά την ίδια πηγή, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτοο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας του ανέφερε πως το ΔΝΤ «κάνει καλά και πιέζει για το χρέος». Ο ίδιος υποσχέθηκε πως η Αμερική θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση την Γερμανία, δείχνοντας πως η κυβέρνηση Τραμπ ακολουθεί την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση Ομπάμα στο ελληνικό ζήτημα.
Τέλος, ο αξιωματούχος τόνισε πως στις επαφές που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με θεσμικούς επενδυτές, αλλά και πολιτικούς φορείς στην Ουάσιγκτον, διαπιστώθηκε πως το κλίμα για την χώρα μας έχει γίνει ευνοϊκότερο. «Έχει αλλάξει το κλίμα. Οι επενδυτές είχαν ενδιαφέρον και έκαναν ενθαρρυντικές ερωτήσεις. Δεν ήταν επιθετικές, αλλά διευκρινιστικές και δεν εξέφρασαν αμφιβολίες», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: cnn.gr