Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, επεσήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.
«Έτσι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος», σημείωσε, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».
Ο Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδα έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον. «Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.
Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι χαρακτηρίζεται από πληρότητα, καθώς αποτελεί μια πλήρη καταγραφή όλων των σταδίων της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Επεσήμανε, δε, ότι όλη αυτή η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν ήταν, και ούτε είναι εύκολη.
Όπως είπε, «έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα, αλλά απέχουμε πολύ από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομόσπονδου κράτους, που – δεν σας το κρύβω – θα ήταν για μένα η καλύτερη προοπτική». Υπογράμμισε επίσης ότι «η έξαρση του λαϊκισμού, η αναβίωση του εθνικισμού, ο ρατσισμός, η άνοδος ακραίων και ξενοφοβικών κομμάτων, δεν είναι οι καλύτεροι οιωνοί για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε». Όπως συμπλήρωσε ωστόσο, «δίνεται στην Ευρώπη η ευκαιρία να αποκτήσει μια δυνατότερη φωνή».
«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη – ή καλύτερα στην ευρωζώνη (για να είμαστε πιο κοντά στα ζητήματα τα δικά μου) – έχουμε ουσιαστικά μόνο Νομισματική Ένωση και λιγότερο Οικονομική Ένωση. Πολύ λιγότερο μάλιστα Δημοσιονομική ή Πολιτική Ένωση. Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ώριμες για να οδηγηθούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στις οποίες είχαν αναφερθεί, μεταξύ πολλών άλλων, ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει, όμως, παρά τα εμπόδια να προχωρήσουμε με ρεαλισμό σε μια μορφή πιο ολοκληρωμένης ομοσπονδίας. Οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου Μακρόν, όπως τις παρουσίασε στη Σορβόννη, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και ο αναμφισβήτητος φιλοευρωπαϊκός χαρακτήρας της καγκελαρίου Μέρκελ δημιουργεί την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει».
Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε την ευρωζώνη «ασπίδα προστασίας», όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους. Όπως τόνισε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μετατραπεί η σημερινή νομισματική ένωση σε μία πληρέστερη οικονομική και νομισματική ένωση. Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, κατά τον κ. Στουρνάρα, πρέπει να περιλαμβάνουν:
- την ενίσχυση των μηχανισμών μακροοικονομικής εξισορρόπησης ώστε να λειτουργούν συμμετρικά, τόσο για τις χώρες – μέλη με ελλείμματα όσο και για χώρες-μέλη με πλεονάσματα,
- την ενίσχυση των μηχανισμών επιμερισμού τόσο των κινδύνων όσο και των ευθυνών,
- την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ανθεκτικότητας του ευρώ σε μελλοντικές κρίσεις και
- την αυξημένη λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.