Την κριτική της ΝΔ για τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αντέκρουσε ο συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής αναφορικά με τα κρατικά έσοδα, ο Τρύφων Αλεξιάδης του απάντησε ότι καταλαβαίνει ότι είναι δύσκολο να υπερασπιστεί μια επικοινωνιακή πολιτική προηγουμένων ετών της ΝΔ, που προσπαθούσε με καταστροφολογία και προβλέψεις που δεν επιβεβαιώνονταν από τα αποτελέσματα, να τεκμηριώσει την αντιπολιτευτική της τακτική. «Η αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, δεν έχει φέρει αλλαγή και στα πολιτικά της επιχειρήματα», σχολίασε ο συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας δε στην κριτική με στοιχεία, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι τα προσωρινά νούμερα για τον προϋπολογισμό που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν 4,5 δις πλεόνασμα για το πρώτο 9μηνο του 2017, ενώ η αντίστοιχη περίοδος πέρυσι «έκλεισε» με 3,8 δις. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης το 2016 που προέβλεπε κατάρρευση των εσόδων και υιοθέτηση του δημοσιονομικού κόφτη, αν και η χρονιά έκλεισε τελικά με υπερ-απόδοση των φορολογικών εσόδων, κοντά στο 1,8 δις. Υπενθύμισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει 1,2 δις για δράσεις κοινωνικής πολιτικής.
«Πρέπει να αποφασίσει η ΝΔ. Από τη μία μεριά μας κατηγορεί ότι έχουμε μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη κι από την άλλη μας κατηγορεί ότι δώσαμε μεγάλες επιστροφές φόρων. Τι είναι κακό; Είναι κακό ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με μία τόσο δύσκολη αξιολόγηση, κι έδωσε τόσο μεγάλες επιστροφές φόρων, ακριβώς για να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις;», αναρωτήθηκε. «Επίσης από τη μία μας κατηγορούν ότι έχουμε μεγάλες δαπάνες κι από την άλλη ότι καταφέραμε με μία σημαντική δουλειά που κάνει το υπ. Οικονομικών να συγκρατήσουμε δαπάνες εκεί που πρέπει να συγκρατηθούν», συμπλήρωσε.
«Παρά τις δυσκολίες αντιμετωπίζουμε και τα θέματα της οικονομίας και τα θέματα της κοινωνίας με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις στα υπαρκτά προβλήματα. Μια κριτική καταστροφολογίας με στόχο να φανούν όλα μαύρα, την καταλαβαίνω πολιτικά, αλλά να θυμίσω ότι με αυτή την τακτική η ΝΔ έχασε 3 πολιτικές αναμετρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης σχολίασε επίσης το εν εξελίξει ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Μετά από μία πολύ μεγάλης διάρκεια συνάντηση, συζητηθήκαν όλα τα θέματα και είναι σημαντικό το τι δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το χρέος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεν είναι όμως μόνο η συνάντηση με την Λαγκάρντ, αλλά και οι συναντήσεις με τους άλλους σημαντικούς παράγοντες σε επίπεδο Αμερικής, καθώς και η πολύ σημαντική ομιλία του πρωθυπουργού χθες στο Σικάγο – που θα πρότεινα στον καθένα να την διαβάσει γιατί περιγράφει αναλυτικά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και το τι ακριβώς λέμε στις ΗΠΑ. Αν δε δούμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού και των άλλων υπουργών ενταγμένη μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο – να σας θυμίσω ότι ήρθε στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε με τον Εμάνουελ Μακρόν, τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και μια σειρά από άλλα στελέχη – δείχνουν ότι το πολιτικό αφήγημα ορισμένων ότι η χώρα είναι σε απομόνωση κι ότι δεν πάμε καλά, είναι ένα επιχείρημα που δεν μπορεί να έχει σοβαρότητα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση περί πιθανότητας νέων εμποδίων από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν πάντα διαπραγματευτικά όπλα. Όπως υπογράμμισε ωστόσο «από την ελληνική πλευρά υπάρχουν δεδομένα». Κι εξήγησε ότι τα δεδομένα αυτά είναι οι επιτυχείς εκτελέσεις των προϋπολογισμών τα 2 τελευταία χρόνια, με σημαντικά μάλιστα πλεονάσματα. Αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής κι δεν είναι άλλη από το ότι δεν θα δεχτεί νέα μέτρα, κάτι που άλλωστε έχει διαμηνύσει και η πλευρά του Ταμείου.
«Η αξιολόγηση γίνεται για συγκεκριμένα πράγματα», κατέληξε.