Την ώρα που ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κύρτσος ερωτά την Κομισιόν γιατί “σιωπά” έναντι της πρόθεσης της κυβέρνησης να συνάψει συμφωνία αναβάθμισης των F-16 με τις ΗΠΑ “προς όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων”, ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας προέβη σε νέες δηλώσεις που χαρακτηρίζει “επιβεβλημένη” την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών αλλά ζητά τη σύγκλιση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής για ενημέρωση, αν και κάτι τέτοιο έχει ήδη προαναγγείλλει ο ίδιος πρωθυπουργός και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Κικίλιας δεν απάντησε στην αποκάλυψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι η επιτροπή Άμυνας είχε ενημερωθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου επί του αιτήματος προς τις ΗΠΑ (letter of Request), το οποίο αποτέλεσε και τη βάση συζήτησης στην Ουάσιγκτον με την αμερικανική πλευρά αλλά και το προοίμιο των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν. Στη συγκεκριμένη συζήτηση οι πληροφορίες θέλουν τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν συμφωνήσει για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των αεροσκαφών.
Σήμερα, ωστόσο, ο κ. Κικίλιας (που διαδέχθηκε στον τομέα Άμυνας τον Άδωνι Γεωργιάδη πριν μερικές ημέρες, άρα τυπικά ίσως να μην έχει ενημερωθεί για όσα προηγήθηκαν) ζητά νέα συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας για ενημέρωση, κάτι που πηγές προσκείμενες στον υπουργό Άμυνας αναφέρουν πως θα γίνει δεκτό.
Είναι, όμως, προφανές πως η υπόθεση έχει προκαλέσει “βέρτιγκο” στη Ν.Δ, με απόστρατους αξιωματικούς, όπως λέγεται, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να υπονομεύει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και την ίδια την επιχειρησιακή επάρκεια της Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που, όπως λένε, δεν συνάδει με την παραδοσιακή σχέση της παράταξης με τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων.
“Άδειασμα” Κύρτσου
Πηγές της Πειραιώς σημείωναν πως «για την ασαφή ακόμη συμφωνία αναβάθμισης των F16, η Νέα Δημοκρατία είναι τις τελευταίες μέρες απολύτως σαφής και συγκεκριμένη και την θέση της επανέλαβε σήμερα και ο αρμόδιος τομεάρχη της Βασ. Κικίλια». «Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, απηχεί αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν εκφράζει το κόμμα» κατέληγαν οι ίδιες πηγές, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τη θέση που διατύπωσε, χθες, ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για τα F – 16 ενώ το πρωί της Παρασκευής, και ενώ είχε ήδη σηκωθεί σκόνη από τις αναφορές Κύρτσου, ο αρμόδιος Τομεάρχης του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως «η αναβάθμιση των F – 16 είναι επιβεβλημένη. Η Κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με παροιμιώδη προχειρότητα και έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση, εμφανίζοντας καθημερινά αλληλοαναιρούμενες εκδοχές της συμφωνίας».
Παράλληλα, απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας αναφορά με το τελικό κόστος της συμφωνίας, τον αριθμό των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν, την ύπαρξη αντισταθμιστικών και το βαθμό εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η ανακοίνωση Κικίλια
Η αναβάθμιση των F – 16 είναι επιβεβλημένη. Η Κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με παροιμιώδη προχειρότητα και έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση, εμφανίζοντας καθημερινά αλληλοαναιρούμενες εκδοχές της συμφωνίας.
Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:
– Πόσο τελικά θα κοστίσει η συμφωνία;
– Πόσα αεροσκάφη αφορά;
– Υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα ή δεν υπάρχουν;
– Θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς συγκεκριμένα;
Η Νέα Δημοκρατία ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθεί επιτέλους υπεύθυνα η Βουλή και οι πολίτες που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και, κυρίως, διαφάνεια για μια τόσο σημαντική συμφωνία.
Η ερώτηση προς την Κομισιόν
Είναι προφανές ότι η επίσημη γραμμή απέχει από τη χθεσινή τοποθέτηση Κύρτσου. Σημειώνεται πως ο Ευρωβουλευτής, με ερώτημά του προς την Κομισιόν, ζήτησε ουσιαστικά την παρέμβαση των Βρυξελλών για την ακύρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16. Συγκεκριμένα, ερωτούσε την Κομισιόν «πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του».
Διερωτάται επίσης «πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;».