Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής να εξετάσουν πιθανές περικοπές στους κοινοτικούς πόρους οι οποίοι χορηγούνται στην Άγκυρα και συνδέονται με την ενταξιακή της πορεία, που έχει “παγώσει” μετά από την πίεση που άσκησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ως αντίδραση στην «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Ζητήσαμε από την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για την αλλαγή και μείωση της προενταξιακής ενίσχυσης”, δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής.
“Δεν υπάρχει πλειοψηφία για την πλήρη διακοπή των διαπραγματεύσεων άμεσα. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για την τρέχουσα κατάσταση. Υποστήριξα απόψε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία”, ανέφερε εξάλλου η Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters.
Άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των κεφαλαίων που λαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας. «Όλοι ξέρουν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι de facto παγωμένες, de facto σχεδόν πεθαμένες», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Πέρα από τους πόρους που η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταβάλει στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016 για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η Άγκυρα επρόκειτο να λάβει 4,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ μεταξύ του 2014 και του 2020. Μόνο το 2018, θα λάμβανε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το πόσο μπορούν να περιορίσουν το ποσό αυτό, χωρίς να πλήξουν τομείς όπως οι υποδομές και η γεωργία.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εισηγηθεί τη μείωση των πόρων κατά 50 εκατ. ευρώ το 2018, και κατά 30 ακόμα εκατ. ευρώ αν η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία επιδεινωθεί περαιτέρω. Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται διχασμένες, με την Πολωνία, τη Βρετανία και τη Σουηδία να επιμένουν στην ισχυρή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ χώρες όπως η Αυστρία να απαιτούν όχι απλά το “πάγωμα”, αλλά την οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων.
https://youtu.be/gmV_39sbM5M