Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.
Έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών. Ουσιαστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός, επέλεξε μια πιο ήπια στάση από αυτή που αρχικά πολλοί προεξοφλούσαν πως θα τηρήσει, αφού η κυβέρνησή του περιορίζεται στη διάλυση μεν του Κοινοβουλίου αλλά όχι και στην κατάργηση αυτού, κάτι που θα σήμαινε και απώλεια της αυτονομίας της Καταλονίας.
Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.
Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, εγείρει πολλά ερωτηματικά και προβληματισμούς καθώς κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στην μετά Φράνκο εποχή της Ισπανίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται και η ενημέρωση για τα περαιτέρω σκληρά μέτρα τα οποία απορρέουν από το συγκεκριμένο άρθρο και αποφάσισε να εφαρμόσει στην Καταλονία το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στη Μαδρίτη.
PM Mariano Rajoy: Spain plans to remove leaders of Catalan government but not dissolve regional parliament https://t.co/8916oi25Yg pic.twitter.com/bFlytoUqjW
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) October 21, 2017
Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση. Βέβαια, ο Κάρλες Πουτζδεμόν έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης της Μαδρίτης, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.
Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας–τη Γερουσία–όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.
Το θέμα βέβαια πλέον είναι πώς θα αντιδράσουν οι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και μετά από αυτή την απόφαση εκτιμάται ότι θα συσπειρωθούν γύρω από τον Πουτζδεμόν, αντιμετωπίζοντας ως κοινό τους εχθρό τη Μαδρίτη, παρά τις επικρίσεις που υπήρχαν στο πρόσωπό τους τις προηγούμενες ημέρες και τις κατηγορίες πως δεν έφερε εις πέρας τη βούληση των Καταλανών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
Spain's PM Mariano Rajoy unveils plans to curb powers of Catalan government https://t.co/0vMMTK8oCQ pic.twitter.com/KbKgHnqPv1
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) October 21, 2017
Παρέμβαση Φιλίππου
Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, αποδοκίμασε μια «απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης», αναφερόμενος στην Καταλονία, αποκαλώντας την επαρχία «ένα ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα».
Η Ισπανία αναμένεται σήμερα να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να θέσει σε εφαρμογή τις σχετικές κυρώσεις, μετά τις απειλές του αυτονομιστή προέδρου της, Κάρλες Πουτζντεμόν.
«Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 155, ώστε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην αυτόνομη επαρχία της Καταλονίας», δήλωσε ο Ραχόι και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα.
Το άρθρο 155 του Συντάγματος του 1978, που θεμελίωσε τη δημοκρατική οδό μετά το θάνατο του Φράνκο, επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλλει την άμεση επιβολή του σε κρίσιμη περίοδο.
Νωρίτερα, ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο.
«Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και συνεχίσει την καταστολή, το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, αν κριθεί σωστό, στην ψηφοφορία για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας».
Έντονοι είναι οι φόβοι ότι αυτές οι κινήσεις θα προκαλέσουν ταραχές.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του σε μια τελετή των βραβείων της Πριγκίπισσας των Αστουριών στο Οβιέδο, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο Ισπανός βασιλιάς τόνισε πως: «Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», σε μια προφανή αναφορά στην δικτατορία του Φράνκο.
Ο μονάρχης, που δεν είχε κάνει στο παρελθόν μια απευθείας αναφορά σε μια απόπειρα «απόσχισης», τόνισε πως: «η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης ενός τμήματος της εθνικής της επικράτειας και θα την αντιμετωπίσει με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς της, με σεβασμό στο Σύνταγμα μας, με βάση τις αξίες και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην οποία ζούμε τα τελευταία 39 χρόνια».
«Τις πρόσφατες δεκαετίες οι Ισπανοί συνέχισαν την ιστορία, τιμώντας την κυρίαρχη απόφασή μας να ζούμε μαζί υπό συνθήκες δημοκρατίας. Ζήσαμε και μοιραστήκαμε επιτυχίες, αποτυχίες, θριάμβους και θυσίες, που μας ένωσαν σε χαρές και δεινά. Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Όλοι οι πολίτες (…) είχαν την ευκαιρία να βρουν τη θέση τους μέσα σε ένα καθεστώς ειρήνης και ελευθερίας, χωρίς φόβο, ή το φόβο αυθαιρεσιών, μακριά από μνησικακίες και ρήξεις».
«Τα κατορθώματα της Ισπανίας κατέστησαν εφικτά από μια αγνή επιθυμία συνύπαρξης και κατανόησης σε συμφωνία με τους δημοκρατικούς κανόνες» κατέληξε.
Οικονομικές πιέσεις
Στο μεταξύ, στην Καταλονία ασκούνται και οικονομικές πιέσεις αφού το διάστημα μεταξύ 2 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και έως 19 Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις- διαφόρων οικονομικών μεγεθώξν έχουν εκκινήσει διαδικασίες μεταφοράς της έδρας τους ενώ μόνο την Πέμπτη, ανήμερα της διατύπωσης της απειλή της Μαδρίτης περί αναστολής της αυτονομίας, σε ανάλογες ενέργειες προέβησαν μέσα σε μόλις 24 ώρες 268 εταιρείες. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ίδια περίοδο υπήρξαν και 52 εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία.
Σημειώνεται πως η περιφέρεια φιλοξενεί συνολικά περί τις 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία προχώρησαν σε μαζικές αναλήψεις μετρητών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιφέρειας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «El Pais» αυτήτ η στιγμή «ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία (της Καταλονίας) με μεγάλο εξωτερικό χρέος, αξιολόγηση στο επίπεδο “σκουπίδια” και χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικό δανεισμό ήταν πάντοτε η οικονομική αστάθεια. Οι καταλανικές τράπεζες επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου, της μεταπολεμικής περιόδου, της πετρελαϊκής κρίσης, του στασιμοπληθωρισμού, της κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων, τη φούσκα των κατασκευών, την κατάρρευση της Lehman Bros, την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ιρλανδία, τη διάσωση των τραπεζών από την ΕΕ το 2012», υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της η El Pais.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Guardian καταγράφεται και πτώση στον τουρισμό κατά περίπου 15%.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian