Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περνάει σήμερα για τελευταία φορά ως υπουργός το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αύριο Τρίτη αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.
Τέλος εποχής για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπ. Οικονομικών, αφού το μεσημέρι της Δευτέρας αποχαιρετά τους συναδέλφους του στο υπουργείο. Από αύριο Τρίτη ο 75χρονος αναλαμβάνει νέα καθήκοντα. Έναν ακριβώς μήνα μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου συνέρχεται σε σώμα η νέα γερμανική Βουλή -όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα- και ο μακροβιότερος βουλευτής της με θητεία 25 χρόνων αναμένεται να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία νέος πρόεδρός της.
Με αυτή την ευκαιρία πολλοί γερμανοί αναλυτές προχωρούν σήμερα σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του ως υπουργού Οικονομικών. Στις αναλύσεις αυτές δεσπόζουσα θέση έχει βέβαια ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την ευρωκρίση και την ελληνική κρίση ειδικότερα. Σε εκτενή της ανάλυση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι μολονότι ο Σόιμπλε έγινε μισητός σε πολλές χώρες, κατηγορούμενος ότι ως φανατικός λάτρης της λιτότητας επιδείνωσε την κρίση, εντέλει επέφερε με τις πιέσεις που άσκησε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες με τη σειρά τους πλέον αποδίδουν καρπούς.
Σόιμπλε και Λίντνερ περί Grexit
Και ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε χθες στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine εκτίμησε ότι μολονότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τελείως το πρόβλημα, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι δεν θέλησε να επαναλάβει τα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και γι΄αυτό το λόγο δεν βοηθάει σήμερα μία συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit.
Πρόκειται αναμφίβολα για έναν προφανή υπαινιγμό κατά των Φιλελευθέρων -με τους οποίους διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση η Άγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης- και τον αρχηγό τους Κρίστιαν Λίντνερ ειδικότερα, οποίος μάλιστα επανέρχεται σήμερα στα περί Grexit. Ωστόσο, όπως και παλαιότερα, όχι υπό τη μορφή επίκαιρης αξίωσης. Ο πρόεδρος του FDP συνδέει την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα μόνον με την περίπτωση ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο ο ίδιος απορρίπτει αναφανδόν. «Εντός της ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», λέει χαρακτηριστικά στη σημερινή Süddeutsche Zeitung.
Το όνομα του Κρ. Λίντνερ είναι ένα από εκείνα που ακούγονται για το υπουργείο Οικονομικών. Με τις διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης να έχουν μόλις ξεκινήσει, είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς ποιος θα αναλάβει το υπ. Οικονομικών. Βέβαιο πάντως είναι ότι και στο μέλλον σε συζητήσεις/αποφάσεις για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή, ο νέος πρόεδρός της Β. Σόιμπλε θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του, αλλά αυτή τη φορά όχι ως πανίσχυρος υπ. Οικονομικών.
Πηγή: DW