Συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard έδωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της Ελλάδας.
Ερωτηθείς για την σκληρή λιτότητα που, όπως του λέει ο αυστριακός δημοσιογράφος, τον κατέστησε υπεύθυνο για τις περικοπές και την «κοινωνική δυστυχία», ο Τόμσεν είπε:
«Αυτή είναι η ειρωνεία του θέματος: Εδώ και μερικά χρόνια ήμασταν εμείς που απαιτούσαμε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι άδικο να επιρρίπτεται σε εμάς η ευθύνη. Από το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας, το 2010 έχουν αλλάξει πολλά. Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τους Έλληνες σε αυστηρούς στόχους, μη αναγκαίους και φιλόδοξους που οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές. Εμείς ως ΔΝΤ το αποδεχθήκαμε. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, όμως όταν τα νούμερα άρχισαν να εκτροχιάζονται όλο και περισσότερο απ’ τους στόχους, υποδείξαμε ότι κάτι είναι στρεβλό. Είχαμε πει τότε ότι χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε δεν μπορούν να επιτευχθούν. Γι αυτό υπάρχει ίσως η αντίληψη ότι αυτοί είναι στόχοι που θέσαμε εμείς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Όσον αφορά την αύξηση της φορολογίας, ο Πολ Τόμσεν υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ήταν υπέρ της αύξησης της φορολογίας.
«Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά! Τελικά, οι δαπάνες μειώθηκαν με μη βιώσιμο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε εδώ και χρόνια συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα τελικά συμφώνησε».
Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπήρχε εναλλακτική στις περικοπές, αφού δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους. Ωστόσο αναγνώρισε ότι ίσως θα έπρεπε να είναι μικρότερες.
Επίσης, υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει στο ακέραιο το χρέος της. Όπως είπε η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί αλλά θα πρέπει να είναι σημαντική «όχι όμως και 100 χρόνια». «Αυτό που ζητάμε είναι χώρος για τους Έλληνες να αναπνεύσουν, ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και να ανακάμψουν», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να αποπληρώσει τα χρέη της και μία περίοδο στην οποία θα επωφεληθεί από μορατόριουμ πληρωμών».
Τέλος, ο Πολ Τόμσεν ερωτηθείς για το αν πήραν κάποια μαθήματα απ’ την εμπλοκή τους στα προγράμματα της Ευρώπης υπογράμμισε. «Είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις μία συνολική κατάσταση. Ένα μάθημα που σίγουρα πήραμε είναι ότι για να γίνει μία μεταρρύθμιση χρειάζεται περισσότερος χρόνος απ’ ότι υπολογίζαμε».