Ευχή στον Αλέξη Τσίπρα να ηττηθεί τις εκλογές που τον ανέδειξαν στην εξουσία είχε δώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι υποσχέσεις του για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη άνευ όρων δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν πραγματικότητα.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας είπε ότι το 2014 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του αποκάλυψε ότι σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης».
«Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ήταν αρκετά προσεκτικός και φειδωλός στις αναφορές του για την κυβέρνηση Τσίπρα και το ελληνικό πρόγραμμα, ενδεικτικό ίσως του κλίματος που υπάρχει ότι τα στοιχεία της οικονομίας είναι θετικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε μείζονα ζητήματα όπως το χρέος ή τα πρωτογενή πλεονάσματα παρότι αρνητικός παρέπεμπε στους νέους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν και φυσικά στον διάδοχό του.
Βεβαίως, ίσως η μεγαλύτερη ανακρίβεια που διατύπωσε είναι η προσπάθειά του να απεκδυθεί των ευθυνών του για το σχέδιο περί εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, ενώ σε επίμονες ερωτήσεις για το εάν υπάρχει ακόμα ένας τέτοιος κίνδυνος είπε πως δεν υπάρχει και πως δεν θέλει να κάνει εικασίες τώρα που το πρόγραμμα βαίνει προς το τέλος του.
Προσέθεσε μάλιστα ότι την περίοδο του 2014, μολονότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται με τέτοια σαφήνεια και αποκαλύπτει αυτό που γνωρίζαμε: ότι δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά “εγκατέλειψε” μετά τις ευρωεκλογές του 2014 την 5η αξιολόγηση, σχημάτισε μια κυβέρνηση της λαϊκής δεξιάς με πλειοδοσία υποσχέσεων και έπαιξε το χαρτί της εξόδου από το μνημόνιο, κάτι που έθεσε ο τότε πρωθυπουργός στην Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Κι όλα αυτά επειδή η τότε κυβέρνηση θεωρούσε πως δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία στη Βουλή για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, άρα η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές.
Το Grexit τότε και (όχι) τώρα
Όσον αφορά τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βετεράνος πολιτικός αρνήθηκε ότι πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του 2015. Διευκρίνισε όμως ότι την εν λόγω περίοδο η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ελλάδα τελικά έμεινε στην ευρωζώνη διότι «ήταν ξεκάθαρο» πως αυτή ήταν που αποφάσιζε, και τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της, προσέθεσε ο κ. Σόιμπλε.
Ο γερμανός υπουργός αποσαφήνισε μάλιστα ότι πλέον δεν βλέπει κανένα λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται», είπε.
Μηνύματα για χρέος και πλεόνασμα
Στο μέτωπο του χρέους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας εμφανίστηκε διστακτικός έως αρνητικός στο ενδεχόμενο λήξης νέων μέτρων από το φθινόπωρο του 2018, μετά το πέρας του τρέχοντος Μνημονίου.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε μεν ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.
Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» από το 2030 και έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Διαφορετικά, δεν θα εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζει για την Ελλάδα, ποσό που είναι ωστόσο πολύ μικρό σε σχέση με την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.
«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί», είπε.
Ερωτηθείς τέλος να πει πότε θα τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».
Πηγή: skai.gr