Με ρυθμούς εξπρές κινούνται οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, και το βασικότερο είναι ότι τα νέα από τον πρώτο γύρο των συζητήσεων στο Χίλτον είναι από το καλό στο καλύτερο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να συμφωνούν ότι θα υπάρξει και φέτος μεγάλη υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα, η οποία μάλιστα υπολογίζεται σε 1,05% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι για το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από τον στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.
Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Παράλληλα οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές συγκλίνουν ότι δεν προκύπτει πίεση για επιπλέον μέτρα το 2018.
«Εκτιμώ με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών με το κουαρτέτο.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη για το 2017 και το 2018 με τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος να μπαίνει στο 2,8% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου για 1,75%) και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
«Συμφωνήσαμε στη βάση των μεγεθών», είπε ο αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος σημειώνοντας πως «λύνονται όλα τα προβλήματα, αν και έχουμε πολύ τεχνική δουλειά μπροστά μας», που μεταφράζεται σε μετουσίωση των συμφωνηθέντων σε νομοθετικές διατάξεις, εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις».
Ανοικτό κεφάλαιο παραμένει το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς προκρίνουν την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος (σ.σ. με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ) για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο του κουαρτέτου στο τέλος Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr