Σε συνέντευξη στο EURACTIV.com ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων τόνισε ότι πολιτική σταθερότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από ό,τι φαίνεται, σε αυτό η κυβέρνηση θα είναι συνεπής, με την έννοια ότι οι εκλογές θα είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το 2019.
Η παρέμβαση Μίχαλου έχει ιδιαίτερη αξία καθώς πλην του ότι εκπροσωπεί τον κόσμο της επιχειρηματικότητας είναι και στέλεχος της Ν.Δ, αν και σε σχετική απόσταση από τη ηγεσία του Κυριάκου Μητσπτάκη αφού στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, με τον οποίο εξακολουθεί να διατηρεί στενή πολιτική σχέση. Η δε παρέμβασή του γίνεται παράλληλα με την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε εκ νέου για την ανάγκη συναίνεσης και μετριοπαθούς πολιτικής από τη Ν.Δ.
Ερωτηθείς για το πως μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική σταθερότητα δεδομένου του ότι η αντιπολίτευση ζητά συνεχώς πρόωρες εκλογές, ο κ. Μίχαλος τόνισε: «Θεωρώ ότι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα βλέπουμε από τον καθημερινό λόγο τους δεν επανέρχονται στο θέμα των πρόωρων εκλογών, το οποίο ήταν πρώτο στην ατζέντα πριν ένα χρόνο. Και αυτό διότι, εφόσον δεν υλοποιήθηκε την περίοδο που επιχειρείτο αυτή η πολιτική διάσταση, νομίζω πλέον έχασε και το νόημά της.
Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία και ευρύτερα η κοινωνία είναι να διατηρηθεί το κλίμα της σταθερότητας, να ομονοήσουν τα πολιτικά κόμματα σε ένα βαθμό, να συγκλίνουν τουλάχιστον για την πορεία της οικονομίας, και με αυτή τη συναίνεση και συνεργασία που απαιτείται όταν αντιμετωπίζεις μια εθνική κρίση, όχι μια ιδεολογικοπολιτική, έτσι ώστε να βγούμε από αυτό το τούνελ.
Η πολιτική σταθερότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από ό,τι φαίνεται, σε αυτό η κυβέρνηση θα είναι συνεπής, με την έννοια ότι από την αρχή είχε δηλώσει ότι ίσως είναι και η μόνη μεταπολιτευτική κυβέρνηση η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι εκλογές θα είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το 2019».
O κ.Μίχαλος επεσήμανε επίσης ότι «παρά το γεγονός ότι ήρθε καθυστερημένα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εμείς χαιρετήσαμε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε. Αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είδαμε ότι επανήλθε ένα στοιχείο σταθερότητας στην ελληνική οικονομία που αποτυπώθηκε και από την πλευρά των χρηματαγορών αλλά και γενικότερα στην οικονομική κατάσταση της χώρας.
Έχουμε δει ότι το πρώτο 10μηνο του 2017 οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί για τη χώρα. Παρατηρήσαμε ακόμη και δειλή άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, που είναι εξαιρετικά θετικό. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι εάν δεν υπάρξει μια παραγωγική αναζωπύρωση της οικονομίας, αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή την επιστροφή στην ανάπτυξη, δεν πρόκειται να γίνει. Δεν μπορεί η χώρα να παραμείνει σε ένα μεταπρατικό καθεστώς που ήταν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα τα προηγούμενα χρόνια.
Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, χρειάζεται ένα κλίμα σταθερότητας. Σήμερα αυτό το κλίμα υπάρχει, ευελπιστώ ότι η τρίτη αξιολόγηση, την οποία θεωρώ δύσκολη για τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, πιο εύκολη διότι δεν εμπεριέχει καθόλου δημοσιονομικά μέτρα, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Με αυτή την έννοια, θεωρώ θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα στοιχεία που έχω μέχρι στιγμής, στα μέσα έως τέλη Δεκεμβρίου θα κλείσει, το οποίο θα είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό στοιχείο.
Μακροοικονομικά υπάρχει πρόοδος. Σε ό,τι αφορά το μικροοικονομικό σκέλος, πάντα υπάρχει μια περίοδος χρονική για την μετάβαση των πλεονεκτημάτων που έχει κερδίσει κάποιος στο μακροοικονομικό επίπεδο. Εάν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι αυτό εμπεριέχει η τρίτη αξιολόγηση, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε επανέλθει σε ένα καλό επίπεδο».
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα η διαμόρφωση της νέας γερμανικής κυβέρνησης,ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημειώνει: «Έχετε παρακολουθήσει αυτή την παραφιλολογία που υπήρχε στο πρόσωπο του κ. Σόιμπλε. Φθάσαμε σήμερα να λέμε ότι ο κ. Σόιμπλε θα ήταν καλύτερα να είχε παραμείνει στη θέση του ΥΠΟΙΚ σε ό,τι αφορά τα οίκου μας. Νομίζω ούτε οι Γερμανοί γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Ο όρος Jamaica μπορεί να παραμείνει ένας όρος που περιγράφει την συγκεκριμένη νήσο και όχι την ευρύτερη συμμαχία, την οποία μπορεί να ευελπιστεί και η κ. Μέρκελ.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν η κ. Μέρκελ θα παραμείνει και καγκελάριος. Και αυτό είναι σημαντικό διότι αυτό ήταν ένα στοιχείο σταθερότητας μεταξύ των δύο χωρών. Τόσο η μετάβαση του κ Σόιμπλε σε άλλο ρόλο όσο και η ενδεχόμενη μη παρουσία της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την χώρα μας».